Terug

Kruidencollectie

Cola-Kruid (Artemisia abrotanum var. Maritima)



• De uiteindes van de takken bevatten het aroma en de smaak van „cola“ Om deze reden is het cola-kruid ook erg geliefd bij kinderen. De rest van de takken smaken nogal bitter.
• Cola-kruid is een meerjarige halfstruik, die tot 1,5 meter hoog en ca. 30-60 cm breed kan worden.
• De plant heeft rechtopstaande, vertakte steeltjes en veerachtige, grijsgroene blaadjes.
• Cola-kruid bloeit van juli tot oktober met lichtgele bloemetjes.


Gebruik

De plant bevat etherische olie, bitter- en looistoffen. De jonge uiteindes van de blaadjes kunnen vers of gedroogd uitstekend worden gebruikt om kwarkgerechten en salades mee te kruiden, maar ook bij vet vlees en de daarbij behorende sauzen.


Verzorging

Het cola-kruid komt hoofdzakelijk uit het zuiden en houdt daarom erg veel van zon en een droge, kalkhoudende maar humusrijke grond. De plant is winterhard en daarom meerjarig. Omdat de plant nogal in de breedte groeit heeft deze een plantafstand van 30-40 cm nodig. De plant kan in de zomer worden geoogst, maar de hoofdtijd ligt in de herfst als de plant moet worden teruggesnoeid.

 


Kerrieplant (Helichrysum angustifolia)


• De kerrieplant is een zeer aromatisch geurende compacte struik met zilvergrijs blad dat ook goed tegen de koude winter kan. Aan de ronde, witte steeltjes groeien zilvergrijze naaldachtige blaadjes. In de late zomer bloeit de plant met kleine, mosterdgele bloemetjes.
• De verse blaadjes en takken van de kerrieplant kunnen de hele zomer worden geoogst, zolang de plant nog niet bloeit.
• De smaak lijkt op die van de bekende currymix en past goed bij rijst-, vlees- of groentegerechten. Het zilverachtig blad en de gele bloemetjes zorgen ervoor dat deze struik een blikvanger in uw kruiden- of rotstuin wordt.


Gebruik

• De takken worden meegekookt en voor het serveren weer verwijderd.
• Door het zoete, milde curryaroma past de kerrieplant goed bij soep, groente- rijst- of vleesgerechten.


Verzorging

• De kerrieplant houdt van droogte en zon. Daarom is deze bijzonder geschikt voor een rotstuin of in een bloempot.
• Stuwvocht moet worden vermeden. Alle 4 weken bemesten.

 


Olijfkruid (Santolina viridis)

• Olijfkruid is een winterharde struik die verhoute en glanzend groene fijne blaadjes vormt.
• Eind juni ontstaan kleine gele bloesemknopjes die lang bloeien, er mooi uitzien en erg geschikt zijn als decoratie voor de tafel.
• De bloemetjes zijn nogal stevig om te eten. Daarom liever de naaldachtige blaadjes gebruiken.

 

Gebruik

• De groene, zachte blaadjes worden in zijn geheel of kleingesneden aan een gerecht toegevoegd.
• Verbazingwekkend is de geur van ingemaakte olijven. Diegenen die dit kruid al kennen vinden het heerlijk om bv. in mediterrane pastagerechten of in zelfgemaakte pesto’s te gebruiken. Het kruid past ook uitstekend bij dressings voor sla of tomaten en smaakt bovendien bij hartige vis- en vleesgerechten, in sauzen en bij kaas – kort gezegd – overal waarbij ook olijven graag worden gegeten.
• Recept: olijfpasta: 200 g groene ontpitte olijven, 100-150 ml olijfolie, 1 mini-paprika, 3 teentjes knoflook, 1 klein glaasje kappertjes, sap van 1 citroen, 2 EL vers gehakte of gedroogde (dan 1 EL) kruiden: bv. kruiden-der-Provence, thijm, rozemarijn, olijfkruid, zout, peper. Alle ingrediënten klein hakken en in een mixer tot een pasta verwerken. De consistentie regelen door meer of minder olijfolie toe te voegen.
• Probeer olijfkruid ook eens in prosecco. Gewoon een paar 5cm lange stelen van het olijfkruid in de glazen doen. Niet alleen decoratief, maar ook een streling voor de tong.



Verzorging

• Olijfkruid is meerjarig en winterhard.
• De plant is eenvoudig te verzorgen, houdt van een zonnige tot halfschaduwachtige standplaats.
• Alle 4 weken het olijfkruid met een biologische meststof bemesten.

 


Oregano (Origanum vulgare)

• De uit talrijke klieren aromatisch geurende struik wordt vooral door haar geur, die een beetje aan thijm en marjolein doet denken vaak met deze struiken verwisseld.
• Inderdaad kan men de blaadjes van de oregano – ook bekend onder de naam wilde marjolein, in plaats van marjolein gebruiken.

 

Gebruik

• Belangrijkste kruid in de mediterrane keuken. Niet weg te denken bij pizza en pasta. Bijzonder lekker is oregano ook in marinades voor grilvlees en –vis, in salades, bij gebakken aardappelen, in hamburgers, stoofschotels en soepen.
• Oregano steeds meekoken, dan ontwikkelt deze zijn volle aroma.
• Drogen: hele takken afsnijden, op zijn kop luchtig en donker ophangen. Na 4 weken in een donkere afsluitbare pot bewaren en pas klein snijden bij gebruik.
• Kan als thee worden gedronken.
• Recept: Oreganobad: van 100 g gedroogde oregano en 1 liter kokend water een aftreksel maken, na 15 minuten zeven en in het badwater gieten.



Verzorging



• Met de oregano heeft men in de tuin bijna geen werk. In normale tuingrond groeit hij net zo goed als in droge aarde. Hij houdt zowel van een halfschaduwachtige als ook van een zonnige standplaats.
• De struik groeit met zijn rhizoomachtige, korte uitlopers snel tot een brede struik. Als de plant is uitgebloeid is het raadzaam deze compleet terug te snoeien.
• Oregano alle 8 weken met een vloeibare meststof of met granulaat bemesten.
• De meerjarige plant heeft geen winterbescherming nodig.



Echte Salie (Salvia officinalis)



• Dit altijdgroene meerjarige (genees)kruid komt uit het middelands zeegebied, maar is inmiddels in heel Europa bekend.
• Dit geneeskruid is een traditionele plant in de boerentuin: Alle delen van de plant verspreiden een sterk aroma.
• De echte salie bloeit van mei tot juli.


Gebruik

Het kruid wordt voor vleesgerechten, wild, gevogelte, wordt, visgerechten en kruidenkaas gebruikt. De echte salie behoort ook tot de kruiden die gedroogd heel goed kunnen worden gebruikt.


Verzorging

Zonnige of halfschaduwachtige standplaats, alle 8 weken bemesten. Vanaf half augustus niet meer snoeien. Onze soort is winterhard en meerjarig, doorstaat ook een koude winter zonder bescherming.

Passend daarbij...

omhoog