Terug

Kaffee echter (Coffea arabica)

Oorspronkelijk komt de koffie uit de bergen van Ethiopië en is sinds de koloniale periode een van de meest geliefde drankjes geworden. In sommige landen van Europa ligt de consumptie per hoofd van de bevolking bij meer dan 1000 kopjes per jaar. Wat veel mensen niet weten is dat het ook bij ons mogelijk is koffie aan te bouwen. De koffieplant wordt in de zomer buiten en in de winter binnen gekweekt. Na ca. 3 jaar ontstaan witte, naar jasmijn geurende bloemen. Deze vormen dan een grote hoeveelheid „kersen“ of bessen die eerst groen en later rood kleuren. Eén bes bevat 2 koffiebonen.

 

Gebruik

  • Als de rode bessen naar donkerpaars gekleurd zijn, zijn zij rijp om geoogst te worden. De bessen hebben een stevige schaal en een sappig deel, het vruchtvlees. Dit wordt verwijderd en de koffieboon die tevoorschijn komt eruit gehaald en in de zon gedroogd.
  • De eigen koffie werd vroeger in gietijzeren pannen geroosterd. Vandaag de dag worden kleine koffie roostermachines via internet verkocht. Geroosterde koffie is alleen belastingvrij bij eigen gebruik.

 

Verzorging

  • De koffieplant is gemakkelijk te verzorgen. Als de aarde uitgedroogd is, moet de plant worden gegoten. Alle 2-3 weken met een vloeibare meststof voor kamerplanten bemesten. In het voorjaar kan de plant in een grotere pot worden verpoot. De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwachtige standplaats.
omhoog