Terug

Knoflook kweken

Inhoudsopgave

  1. waar kan knoflook gekweekt worden?
    • Zonnige groenteperken op warme standplaatsen met een losse bodem zijn geschikt voor het kweken van knoflook.
  2. Wanneer kan knoflook het beste gekweekt worden?
    • Winterknoflook wordt in de herfst en de niet vorstbestendige lenteknoflook wordt in de lente in de grond gestoken.
  3. hoe wordt knoflook gekweekt?
    • ​Knoflook wordt oftewel door het stekken van knoflooktenen of langduriger door broedbolletjes (Bulbillen) gekweekt.
  4. verdere informatie

 

1: De juiste standplaats om knoflook te kweken

Knoflook behoort tot het look geslacht (Allium) en is een geliefde groenteplant, die commercieel hoofdzakelijk in Zuid-Europa wordt geteeld. Het knoflook is een zonnekind en waardeert daarom ook een plaats in de zon. De schaduw vindt het van warmte houdende gewas te donker en te koud. Een optimale bodem is los en snel warm. In een zware, natte en dichte leembodem heeft men nauwelijks succes met de knoflook. Door het bijmengen van zand kan de bodem weliswaar verbeterd worden, maar toch is het kweken van knoflook op een verhoogd bed of tegen een helling succesvoller. Ook ongeschikt is een humusarme zandbodem. Als vlakke wortelaar bestaat het gevaar van een tekort aan water en voedingsstoffen. Knoflook kan ook in bv. een pot, kuip of andere bak worden gekweekt. Er moet wel een goede waterafloop aanwezig zijn. Wateroverlast verdraagt de pittige groente niet. Als potgrond is elke hoogwaardige groente- of kruidenpotgrond uit de speciaalzaak goed geschikt.

 

2: Het beste tijdstip om knoflook te telen

De tenen van de winterknoflook worden in de herfst gestekt. Ze ontwikkelen door de langere standtijd grotere knollen. Nadelig hierbij is, dat ze in het ongunstige geval, door de langere kweekperiode, door de knoflookvlieg (Suillia univittata) worden aangetast. Veel eerder aan te bevelen is de lenteknoflook. Deze is weliswaar niet vorstbestendig en vormt kleinere knolletjes, maar de teeltperiode van maart/april tot de oogst in de zomer is duidelijk korter. Het stekken na mei is niet aan te bevelen omdat de periode vanaf de groei tot de oogst veel te kort is en niet meer voldoende is.

 

3: knoflook correct kweken

De eenvoudigste en meest gebruikelijke methode is het stekken van knoflooktenen. Uitgangsmateriaal is plantknoflook uit de speciaalzaak of oogstresten van de voorgaande kweekperiode. Deze is fris en loopt zonder problemen uit. Lenteknoflook kan op een lichte vensterbank op vochtig keukenpapier aangedreven worden. Voorgetrokken knoflooktenen groeien ook beter aan. De tenen worden licht scheef met de uibodem naar beneden, in de voorbereide grond geplant. Bijgemengde compost zorgt met zijn voedingsstoffen voor een snelle groei van de knoflook. Als plantafstand is ca. 15 cm en een rijafstand van 30 cm zinvol. Dichtere afstanden worden later uitgedund. De teelt via bulbillen (bollen aan het uiteinde van de knoflook) is ingewikkelder en duurt langer. De teeltperiode duurt twee jaar. In het eerste teeltjaar eindigt de groei al in de zomer nadat de bollen in het voorjaar zijn geplant. De bladeren trekken zich terug en de bollen hebben zich ontwikkeld tot zogenaamde ronde bollen. Ze worden tot de herfst uit de grond gehaald en in de schaduw op een droge plaats bewaard. Dan worden ze geplant als winterknoflook in de herfst. Driekwart jaar later, in de zomer, zijn de ronde bollen uitgegroeid tot knollen die klaar zijn om geoogst te worden. Het voordeel is dat alle knoflookbollen kunnen worden geoogst en gebruikt. Wanneer de tenen worden gestoken, moet ten minste 15 tot 20 procent als plantknoflook voor latere teelt worden behouden. Het oogsten van knoflook begint wanneer het blad in de zomer geel is geworden en de bol de teentjes goed omsluit. Open knollen laten de teentjes los en zijn korter houdbaar.

 

4: verdere informatie

Knoflook (Allium sativum) is een hoofdbestanddeel van bijna elke keuken. De populaire specerij is gezond en veelzijdig, net als de verwante bieslook (Allium schoenoprasum) en daslook (Allium ursinum). Knollen uit de levensmiddelenhandel komen meestal uit Zuid-Europa. Het grote aantal zonnige dagen bevordert de teelt en het aroma van knoflook. Maar het is ook de moeite waard om knoflook in de eigen tuin te kweken. Er kan gekozen worden tussen de vorstbestendige winterknoflook en de koudegevoelige lenteknoflook. Ongeacht de keuze van de knoflook, smaakt de eigen oogst altijd wat beter en is het een voordeel te weten waar de bol vandaan komt.

Passend daarbij...

Plantknoflook
Plantknoflook3 stuks
€ 4,20
BIO Daslook
BIO Daslook1 plant
€ 5,88
omhoog
Trusted Shops Guarantee