Terug

Kiwano (Cucumis metuliferus)

De kiwano is een heel bijzondere meloen soort. Iedereen die ze voor de eerste keer ziet, weet meteen waarom zij ook hoornmeloen wordt genoemd. De walsvormige vrucht is met talrijke hoornachtige woekeringen bedekt. Kiwano’s worden 10-14 cm lang, met een doorsnede van ca. 8 cm. De schil kan een gele tot rode kleur hebben. De kleur verandert zich van groen (onrijp) naar oranje (rijp). Binnenin bevindt zich het groene, bijna geleiachtige vruchtvlees, dat naar meloen, banaan en komkommer smaakt en talrijke lichte zaden bevat.

Verzorging

In de teelt lijkt de kiwano op de komkommer uit de broeikas. Vanaf eind mei kan ze in de onverwarmde broeikas worden geplant. Het is raadzaam de bodem met hoornspaanders en compost voor te bereiden. Rijenafstand 1 m tot 1,50 m, plantafstand in de rij ca. 35 cm. De planten worden met twee scheuten omhoog geleid op snoeren of andere klimhulpen. De bevruchting (er zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen op een plant) gebeurt door hommels en bijen.

Oogst

Kiwano’s worden onrijp geoogst. Dan is de schil nog groen en de vruchten zijn zeer hard. Enkele maanden lang rijpen ze dan na. Kiwano’s kunnen makkelijk maandenlang op een koele, droge plaats (maar niet in de koelkast) worden bewaard.

Gebruik

De vrucht wordt in de lengte gehalveerd en het vruchtvlees met de zaden opgelepeld. Kiwano’s worden vooral op grond van hun uiterlijk gekocht en zijn een attractieve blikvanger op een buffet. Hiervoor kunt u ze in de lengte of dwars doorsnijden. Met een lepel wordt het vruchtvlees losgemaakt. De vaste schil behoudt zijn vorm en kan als een decoratieve bak, b.v. voor fruitsalades of pikante salades worden gebruikt.

Gezondheidswaarde

De vrucht bevat weinig calorieën maar is rijk aan vitamines. 100g vruchtvlees bevat 22 kcal resp. 92 kJ.

Trusted Shops Guarantee