Terug

Kattenkruid correct snoeien, planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt kattenkruid correct geplant?

De meeste bekende nepeta cat‘s geven de voorkeur aan zonnige tot lichte standplaatsen op droge en doorlatende grond. Ze kunnen meestal niet goed overweg met natte en schaduwrijke gebieden. Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel, want bijvoorbeeld de winterkattenkruid kan het ook goed vinden op vochtige en enigszins voedzame grond. De bladeren geven vaak een indicatie van de standplaatseisen. Als ze grijze bladeren hebben en aan de oppervlakte behaard zijn, zoeken ze meestal een droge standplaats.Bij zware, natte grond kan potcultuur de moeite waard zijn. Laag kattenkruid kan worden gebruikt als onderbeplanting voor grotere potplanten aan de zonzijde of om stenen op te vullen.

Het kattenkruid wordt meestal aangeboden als vaste plant in pot en kan het hele jaar door geplant worden, met uitzondering van de winter. Afhankelijk van de soort en groeihoogte wordt kattenkruid op een voorbereide plaats geplant op een afstand van 30 tot 70 cm. Bij een vlakke grondbegroeiing met lage soorten worden maximaal 10 planten per vierkante meter geplant. Met het begin van de bloei valt de scheut uit elkaar en ligt op de grond.

Zowel kleinere als grotere nepeta cat‘s zijn geschikt voor bloembakken. Met hun overvloed aan bloemen trekken ze insecten aan en verbeteren ze de stedelijke ecologie. Als substraat kunt u doorlatende kruidenaarde gebruiken of zand aan de grond toevoegen. Geschikte buren in de bloembak zijn bergsteentijm (Calamintha), bonenkruid (Satureja), lavendel (Lavandula), oregano (Origanum) of tijm (Thymus). Alle vochtminnende kruiden zoals peterselie (Petroselinum), lavas (Levisticum) en bieslook (Allium) zijn niet geschikt.

 

Hoe wordt kattenkruid correct verzorgd?

Nepeta cat‘s hebben geen speciale zorg nodig. Zelfs bemesten of water geven is buiten zelden nodig. In tegenstelling tot het tuinperk heeft de bloembak of plantenpot af en toe water en wat hoornkrullen nodig voor de aanvoer van voedingsstoffen.

 

Hoe wordt kattenkruid gesnoeid?

Het snoeien van uitgebloeide scheuten is cruciaal om de bloeivreugde te herhalen. Zodra de meeste bloemen bruin zijn geworden, wordt de hele scheut boven de grond afgeknipt. Nieuwe scheuten volgen onmiddellijk, meestal met een tweede bloei in de nazomer of herfst. Na het snoeien kan lichte bemesting met plantenmest nieuwe groei stimuleren. Het snoeien heeft als positieve bijwerking dat zelfzaaien wordt voorkomen.

 

Hoe wordt kattenkruid vermeerderd?

Zo ongecompliceerd als kattenkruid op zich is, is het net zo gemakkelijk te vermeerderen. Als u niet op het snoeien let, zullen de zaden zich in het tuinperk verspreiden. Hieruit blijkt al dat zuivere soorten probleemloos kunnen worden gezaaid. De zaden worden in het voorjaar in kweekvaten gezaaid en gescheiden, nadat de zaadlobben volledig zijn ontwikkeld. Soorten en hun cultivars kunnen vegetatief worden vermeerderd door zowel groen stekken als delen. Stekken worden in het late voorjaar voor de bloei gesneden en geroot. Nieuwe planten groeien binnen enkele weken. De verdeling van het nest vindt plaats in de herfst of het vroege voorjaar.

Nepeta cat‘s hebben zelden problemen met ziekten of plagen. Alleen jonge scheuten kunnen in de zomer worden aangetast door slakken of meeldauw op de bladeren.

 

Hoe kan kattenkruid gebruikt worden?

Nepeta cat‘s kunnen op verschillende manieren in tuinen worden gebruikt. Dankzij hun droogtetolerantie vergroenen ze droge grond in borders, grindtuinen of insectvriendelijke aanplant. Kleinere soorten (bijv. Nepeta x faassenii) zijn ideaal voor rotstuinen en borders. De lange pool begeleidt effectief rozen als onderbeplanting in contrasterende kleuren. De kruidachtige vaste planten groeien probleemloos als hellinggroen door zonnige hellingen te verlevendigen. Even rijk aan bloemen sieren ze plantenstenen, die in veel tuinen als border worden gebruikt. Vooral insecten zijn dol op kattenkruid. Tijdens haar bloei lijkt er geen moment te zijn dat het zoemen stopt. Uniek is de aantrekkingskracht op katten. Voor het planten moet u zich ervan bewust zijn dat de vaste planten een uitnodiging zijn voor naburige katten. Als u deze bezoeken niet waardeert, vindt u in Nepeta cat‘s een cadeau-idee voor de buurt. In de toekomst zullen de katten lekker ravotten in de omliggende tuinen.

 

Wat is de werking van kattenkruid?

Elke aromatische kattenkruid kan medicinaal of als thee worden gebruikt. Herbalisten zweren bij kattenkruid (Nepeta cataria) en de naar citroen geurende soort genaamd witte balsem of citroenkattenkruid (Nepeta cataria ssp. citriodora). Het echte kattenkruid heeft een geur die kan worden ingedeeld tussen kamfer, munt en tijm. De bloeiende spruit zou een antipyretisch, krampstillend, zweetopwekkend en windopwekkend thee-effect hebben. De witte balsem is een heerlijk theekruid en smaakt nog lekkerder dan de bekende citroenmelisse (Melissa officinalis).

 

Welke soorten en variëteiten zijn er?

In de tuincultuur zijn verschillende soorten kattenkruid te vinden, die afhankelijk van de hoogte van de plant anders worden gebruikt.

  • Wilde kattenkruid (Nepeta cataria) – Klompvormend kattenkruid dat een meter hoog wordt en geurige bladeren heeft
  • Kattenkruid (Nepeta x faassenii) - Krachtige natuurlijke hybride met prachtige blauwe bloemen, klein postuur en grote aantrekkingskracht op katten
  • Grootbloemige kattenkruid (Nepeta grandiflora) – Grootbloemige, hogere soort voor meerjarige tuinen en borders
  • Kattenkruid (Nepeta racemosa) – Korte soort met paarsachtig blauwe bloemen voor borders en compacte aanplant
  • Kattenkruid (Nepeta subsessilis) – Dwergsoort met aromatische bladeren en lichtblauwe bloemen in de zomer

 

Verdere informatie

De aantrekkingskracht van sommige planten is zeker niet beperkt tot ons mensen of nectarverzamelende insecten, maar wekt ook onverwachte geluksgevoelens op bij huisdieren. Nepeta cat‘s (Nepeta) is hier een mooi voorbeeld van. Het botanische geslacht van kattenkruid (Nepeta) omvat ongeveer 250 soorten, waarvan de meeste inheems zijn in Europa, Azië en Afrika. De meerderheid zijn vaste planten, minder vaak zijn ze onderworpen aan de jaarlijkse levenscyclus (eenjarig). Hun natuurlijke leefgebieden variëren van koele, vochtige plaatsen tot hete, droge plaatsen in struikformaties, steppelandschappen of hoge bergen. In onze tuincultuur wordt het kruidachtige kattenkruid bijzonder gewaardeerd. Ze vormen bosjes waaruit in het voorjaar rechtopstaande of uitgestrekte scheuten tevoorschijn komen. Op hun scheuten zitten ovaal tot lancetvormige bladeren, die aan de rand ingesprongen of gezaagd zijn en meestal zeer aromatisch zijn. Het blad is tegenover geplaatst. Bij sommige soorten kunnen fijne haartjes op de bladeren worden gevoeld. Vanaf het voorjaar verschijnen talloze bloemen in aar- of pluimachtige bloeiwijzen. Nepeta cat‘s zijn lipbloemigen (Lamiaceae). De planten zijn sowieso erg geliefd bij insecten. Nepeta cat‘s overtreffen alle anderen, omdat de fleur wekenlang op zijn plaats blijft. Door snoeimaatregelen beginnen de vaste planten in het najaar aan een tweede bloei.

In tuinen zijn Nepeta cat‘s buitengewoon goed voor het vergroenen van droge plaatsen. Ze verrijken vaste planten- en steppetuinen met hun bloeivreugde, lage soorten zijn geschikt voor borders of rotstuinen en de aromatische vertegenwoordigers van het geslacht voor natuur- en kruidentuinen, evenals andere medicinale en theetoepassingen. Laaggroeiend kattenkruid is zeer decoratief wanneer deze op hellingen wordt geplant. Het kleine kattenkruid (Nepeta x faassenii) en sommige cultivars zijn uitstekende gezelschapsplanten voor rozen. Bloeiend bedekken ze de grond rond de rozenstruik. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben katten een voorliefde voor het kruid. De geur trekt de dieren aan, ze snuffelen en korte tijd later rollen ze als in een roes rond in de planten. De planten zijn daarna verward, maar de kat ruikt buitengewoon. De reden voor de aantrekkingskracht is een iridoïde glycoside, dat ook voorkomt in valeriaan (Valeriana officinalis). Het magische effect geldt echter niet voor alle katten. De reden hiervoor wordt vermoed in de genen te zitten.

omhoog
Trusted Shops Guarantee