GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Jiaogulan op de juiste manier verzrogen en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt jiaogulan op de juiste manier gecultiveerd?

Jiaogulan is een eenvoudig te cultiveren plant, waaraan ook ongeoefende tuinders zich kunnen wagen. Men geeft de plant een mogelijkheid om te klimmen of te ranken. Decoratief en tegelijkertijd praktisch is de beplanting in een hanging basket. De plant rankt naar boven of hangt ver over de potrand. Hiermee is de oogst van de bladeren een kinderspel. Jiaogulan verdraagt met voldoende vochtigheid van de bodem ook zonnige plaatsen, maar ontwikkelt op een lichte plaats niet direct in de zon of op een halfschaduwrijke standplaats een donkerder groen blad en een gezondere groei. Op een zeer zonnige plaats kan het gebeuren dat bladeren geel worden, zich inrollen en dunne takken indrogen. Meestal is dit het gevolg van een tekort aan water. Jiaogulan houdt van een hogere luchtvochtigheid die echter zonder voldoende luchtcirculatie meeldauw kan begunstigen.

Een humeuze, frisse en voedingsrijke bodem is een optimale verzorging voor de snelgroeiende plant. Voor een plant die in een kuip of pot wordt gehouden kan normale kruiden- of potgrond worden gebruikt. De daarin voorhanden voedingsstoffen zijn niet schadelijk, want de jiaogulan verwerkt de meststoffen snel door de sterke groei. In de volle grond is elke normale tuinbodem, die niet de neiging heeft uit te drogen, voldoende. De groei van de plant kan door het inwerken van compost worden verhoogd. In het tuinperk krijgt de plant een rankhulp, waaraan de plant naar boven kan slingeren. Hiervoor kan oftewel draad worden gespannen of naar beneden bungelende jute touwen of een hekwerk worden gebruikt. Als de klimhulpen ontbreken groeien ze vlak over de bodem, krijgen bij bodemcontact in de bladoksels wortels en bedekken alles wat in de buurt is geplant.

De optimale planttijd is het voorjaar. De jiaogulan kan wortels vormen en gedurende het jaar wortelknollen voor de overwintering vormen. Bij een temperatuur van – 15° C houdt de jiaogulan stand en is met winterbescherming zelfs geschikt om buiten te blijven in de volle grond. Voor het planten in een kuip kiest men een grote pot met een inhoud van minstens 5 liter. Grotere potten drogen door het grotere volume minder snel uit. Op een plek in de halfschaduw kan jiaogulan ook vooraan in een kruidenbak worden geplant. De lange ranken vallen over de rand van de bak en er ontstaat een hangende groei. Ook balkonhekken kunnen met de klimmende plant worden begroeid, door een kruidenbak op de bodem te zetten van waaruit ze aan het balkonhek kunnen klimmen.

 

Hoe wordt jiaogulan op de juiste manier verzorgd?

Bij de verzorging moet op voldoende water en voedingsstoffen worden gelet. Regelmatig gieten en bemesten verhindert een tekort en bevordert de groei. In de tuin wordt bij de geneeskundige plant elk jaar vruchtbare compost toegevoegd die humus en voedingsstoffen levert. In hanging baskets en in potten zorgen hoornspaanders en een kruidenmeststof voor de verzorging met voeding.

De eerste snoeimaatregelen volgen direct in het begin van het voorjaar. De afgestorven plantendelen worden na de winter tot op de grond afgeknipt. Door de stijgende temperaturen groeien nieuwe takken uit de wortelknollen. Gedurende deze periode moet vooral op slakken worden gelet. Ze zijn nog te klein en kunnen gemakkelijk worden overzien, maar ze richten aan de jonge, glazig lijkende takken een enorme schade aan. Ook dit ongedierte wil profiteren van het „kruid der onsterfelijkheid“. Op het balkon bestaat het gevaar van slakken nauwelijks, waardoor het over het algemeen aan te bevelen is de jiaogulan in een pot of kuip te houden. In een vochtige zomer of als het weer omslaat kan meeldauw ontstaan. Besmette bladeren worden verwijderd of indien nodig wordt de hele plant ver teruggesnoeid.

In de winter is een bescherming aan te bevelen. Potten waarin de jiaogulan wordt gehouden worden met jutezakken, een vlies of in kisten met blad ingepakt, als er tenminste geen kas beschikbaar is. In een serre of op lichte plaatsen binnen is het normaal dat de plant verder groeit en er zelfs in het koude jaargetijde bladeren kunnen worden geoogst.

Als jiaogulan op een donkere standplaats (bv. garage of kelder) overwintert, mag de temperatuur niet hoger zijn dan 5° C. Alles daarboven haalt de plant uit de rustfase en zorgt voor een voortijdige groei.

 

Hoe wordt jiaogulan vermeerderd?

Voor het vermeerderen is geen groene duim nodig. Zodra de takken contact met de bodem krijgen, wortelen ze en kunnen van de moederplant worden afgehaald. Ook groene stekjes in het late voorjaar of alternatief het delen van de wortelknol in het voorjaar of in de herfst is mogelijk.

 

Hoe wordt jiaogulan gebruikt?

Van jiaogulan oogst men de bladeren, die als thee, in salade, smoothies of voor verse gerechten kunnen worden gebruikt. Grote oogsten kunnen ook als spinazie worden gekookt. Jonge bladeren zijn meestal aromatischer dan oudere bladeren. Ze smaken licht naar drop, echter niet onaangenaam. De bladeren kunnen worden gedroogd, maar smaken dan ietwat bitter.

 

Wat voor effect heeft jiaogulan?

Dankzij zijn waardevolle inhoudsstoffen behoort jiaogulan tot de belangrijkste gezondheidskruiden. In de Aziatische natuurgeneeskunde gelden de heilzame bladeren als middel tegen stress en nerveuze storingen, bij problemen in te slapen en een te hoge bloeddruk. Een regelmatig gebruik zou de bloedsuikerspiegel moeten verlagen, werkt hematogeen en immuun versterkend. Omdat jiaogulan veel gemakkelijker te kweken is dan ginseng, is de kring van jiaogulan fans ook bij ons de laatste jaren sterk gestegen. Vele van hen zweren bij de positieve werking en zouden deze geneeskundige plant niet meer willen missen.

 

Verdere informatie

Er zijn enkele planten in de kruidenkunde, die bekend zijn voor hun magische krachten. Eén van deze kruiden is het „kruid der onsterfelijkheid“. De eigenlijke naam van de Aziatische geneeskundige plant is jiaogulan en zou een levensverlengende werking bezitten. Deze uitspraak is echter wetenschappelijk niet bewezen, zeker is echter dat de plant inhoudsstoffen heeft die de gezondheid bevorderen.

Oorspronkelijk is de jiaogulan afkomstig uit het verre Azië, van Korea, via China tot naar Indonesië. De kruidachtige plant is een meerjarige klimplant die af en toe ook als eenjarige plant wordt gehouden. Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) vormt met 16 verdere rassen het geslacht Gynostemma, die wederom tot het komkommergeslacht behoort (Cucurbitaceae). Met iets van fantasie herkent men door de lange ranken en hun passie om te klimmen de afkomst van de andere komkommergewassen. Ze vormen al snel lange dunne slingerhalmen waarmee ze via elke klimgelegenheid naar boven klimmen. Op een gunstige plek kan ze meerdere meters hoog klimmen en lijkt door de snelle groei een beetje op de hopplant. De naam van het ras: „pentaphyllum“ verwijst naar de 5 gelobde bladeren die afwisselend aan de takken zitten. Ze bevatten een grote hoeveelheid immuun versterkende inhoudsstoffen en hebben een aangename dropsmaak. Kleine groen-witte stervormige bloemen ziet men op gunstige plaatsen in de zomer. Vruchten oftewel het zaad in de vorm van kleine zwarte bessen ontstaan slechts zelden, want hiervoor zijn 2 geslachten nodig. Jiaogulan is tweehuizig oftewel of mannelijk of vrouwelijk. Om vrouwelijke bloesem te krijgen, moet er in de buurt een tweede – mannelijke plant – staan. In de handel zijn echter nauwelijks tot geen planten in 2 verschillende geslachten te vinden. De meeste planten worden vegetatief vermeerderd en het geslacht van de vermeerderde moederplant wordt verder gedragen. In de herfst sterft het bovengrondse gedeelte van de plant af en overwintert in de knol. Deze lopen in het voorjaar weer opnieuw uit.

In Europa bemerkte men de Aziatische geneeskundige plant pas 30 jaar geleden. Het blad bezit een hoog gehalte aan saponinen (zeepstoffen), alsmede vitamines, mineralen, aminozuren en suikerverbindingen. In de kruidenkunde heeft jiaogulan ongeveer dezelfde status als ginseng en behoort tot de belangrijkste gezondheid bevorderende kruiden.

omhoog
Trusted Shops Guarantee