Jeneverbes (Juniperus communis “Meyer”)
Een jeneverbes in de tuin is een „must“ voor iedereen die van barbecuen houdt. Vooral de takken, maar ook de bessen worden gebruikt. Eigenlijk zijn het helemaal geen bessen maar een bijzondere soort “kegels” (zoals denappels).
Verzorging
De jeneverbes geeft de voorkeur aan een zandige bodem, op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Hij is winterhard, groenblijvend en uiterst robuust. De jeneverbes groeit zeer langzaam en wordt als struik maximaal 1,5 m hoog. De soort “Meyer” is goed zelfbevruchtend. De behoefte aan water is gering tot matig.
Gebruik
Bij het barbecuen eenvoudig enkele jeneverbestakken op de hete gloed leggen. De etherische oliën geven het gegrilde vlees een aangenaam aroma. Op een kogelgrill barbecue kan met jeneverbessen zelfs vis worden gerookt. Dit gaat overigens ook met rozemarijn- en lauriertakken. Jeneverbessen moeten voor het gebruik met een breed mes platgedrukt worden om ze in gerechten en marinades te gebruiken. Zuurkool en wild worden bv. met jeneverbessen gekruid.