Terug

Daslook correct oogsten – 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om daslook te oogsten?
    • Daslook is slechts 2 tot 3 maanden in de lente te zien en wordt ook in deze periode geoogst.  
  2. Hoe wordt daslook correct geoogst?
    • Bij daslook worden hoofdzakelijk de bladeren voor verse gerechten, maar ook voor pesto, boter, kwark en talrijke andere spijzen geoogst.
  3. Hoe moet daslook na de oogst bewaard worden en hoe kan deze het beste verwerkt worden?
    • Daslook smaakt fris het lekkerste, heeft dan het meeste aroma en kan op verschillende manieren verwerkt worden.  
  4. Verdere informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor de oogst bepalen

Daslook, die verwant is met bieslook (Allium schoenoprasum) en de Chinese of knoflookbieslook (Allium tuberosum), is maar kort te zien in de lente. Zodra de sneeuw gesmolten is, komen de blaadjes uit de grond. In April begint de plant te bloeien en in mei trekt deze zich weer in de wortels terug. Net voor de bloei worden hoofdzakelijk de blaadjes van de daslook geoogst. De ochtenduren worden gebruikt om te oogsten, wanneer de dauw is opgedroogd. Daslook kan ook na de bloei nog geoogst en gegeten worden. Zijn blaadjes verliezen door de bloemvorming een deel van het aroma. Giftig wordt daslook na de bloei niet. De bloemen worden zelfs door gourmets als garnering van gerechten gebruikt. Bekend is alleen dat mensen met een allergie mogelijke huidirritaties of zwellingen aan de lippen kunnen ontwikkelen.  

 

Stap 2: Hoe wordt daslook correct geoogst?

De oogst van daslook begint met het ontstaan van de eerste blaadjes na de winter. Men gebruikt oftewel een scherp mes of een schaar. Als men met de vingers de blaadjes eraf haalt, blijft de geur gedurende langere tijd aan de vingers hangen.

Belangrijk bij de oogst is dat het wel de juiste daslook plant is. Er bestaat gevaar dat daslook verwisseld wordt met de giftige meiklokjes. Het gemakkelijkste is de geurproef. Hiervoor wrijft men met de vingers aan de blaadjes, als dan een knoflookgeur ontstaat is het de goede plant. Als dit aroma er niet is en de blaadjes ook strak rechtop staan is het beter deze niet te oogsten en een kruidenexpert te raadplegen. Bij het oogsten blijft minstens één blad aan elke plant. Dit blad is nodig voor de verdere fotosynthese. Als alle daslookblaadjes geplukt worden kan de plant minder kracht verzamelen en de bol wordt kleiner. Al na enkele jaren is dan de anders zeer robuuste daslook verdwenen.

Ervaren tuinders laten de bloemen staan. Zij weten dat daslook zaad vormt, wat zich gemakkelijk verspreidt. Op de geschikte standplaatsen ontstaan in de jaren daarna talrijke kleine stekjes die dan nog één tot twee jaar nodig hebben om geoogst te kunnen worden. Het zaad kiemt het beste, als dit ter plekke kan neervallen.

 

Stap 3: Het correcte bewaren en verwerken

Na de oogst wordt daslook vers gebruikt of verder verwerkt. Ze zijn slechts beperkt houdbaar in de koelkast. Al na één dag verliezen de bladeren hun verse aroma. De naar knoflook geurende bladeren kunnen alleen ingevroren worden. In zijn geheel of klein gehakt wordt daslook in vriesbakjes ingevroren. Drogen is geen alternatief want het blad verliest het grootste gedeelte van zijn aroma en andere waardevolle voedingsstoffen.

In de keuken wordt het knoflook aroma van daslook in salades of soep gewaardeerd. Kaas, kwark, brood, pasta, pesto, worst, azijn of kruidenolie zijn enkele voorbeelden hoe de daslook tegenwoordig verwerkt kan worden. Het kruid kan nog meer want in de volksgeneeskunde is de inheemse wilde plant bekend voor zijn antiseptische, bloeddrukverlagende en reinigende werking.  

 

Verdere informatie

Er zijn maar weinig planten die in de afgelopen jaren zo populair zijn geworden. De daslook is zo’n plant. Allium ursinum is zijn botanische naam en is te vinden in de inheemse uiterwaarden en vochtige bossen. Daslook wordt in de volksmond ook borslook, uienbloem, woutknooplook of wilde knoflook genoemd. Het kweken is nogal eenvoudig. Zodra het lookgewas zich aan zijn standplaats in de tuin gewend heeft, verspreidt deze zich betrouwbaar. Met hem kunnen halfschaduw en schaduwplaatsen nuttig begroeid worden. Zonder veel moeite kan al in het vroege voorjaar geoogst worden. Wel is het dus belangrijk te letten op het gevaar van verwisseling met de giftige meiklokjes

                              

Trusted Shops Guarantee