Terug

Collectie van sterrenkok-kruiden

Paddestoelplant (Rungia klossii)

De paddestoelplant heeft zijn oorsprong in het hoogland van Papoea-Nieuw-Guinea. Daar wordt het bij voorkeur tussen zoete aardappelen geteeld. Paddestoelkruid heeft dezelfde smaak als verse champignons. Of in salades of in soepen, paddestoelkruid geeft de gerechten een heel bijzondere smaak. De bladeren van de paddestoelplant bevatten uitzonderlijk veel chlorofyl en zijn daarom bijzonder geschikt voor bloedzuivering en bloedaanmaak. Calorieën heeft u bij deze plant niet te vrezen. Zij bevat daarbij nog meer eiwit dan paddestoelen.

Gebruik

  • Bijzonder geliefd is het gebruik van het verse paddestoelkruid als bijlage in salades of als garnering op een lekkere broodje.
  • Verder kunt u de zachte bladeren ook verwerken zoals spinazie of in soepen gebruiken om een delicate gerecht te krijgen.
  • Het aroma van paddestoelen neemt toe zodra het kruid wordt gekookt. Daarom is het raadzaam het kruid pas aan het einde van het kookproces toe te voegen.

Verzorging

  • De paddestoelplant prefereert een humusrijke, vochtige bodem.
  • Zij geeft de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.
  • Het is raadzaam de plant niet dieper dan 20 cm boven de grond af te knippen, zodat ze snel weer kan opgroeien.
  • Iedere 2-3 weken met een vloeibare BIO meststof gieten.
  • De Paddestoelplant is niet winterhard, maar kan ook in de winter op de vensterbank in de keuken worden geoogst. Als er op de vensterbank een gebrek aan plaatsruimte is, kunt u de plant tijdens de wintermaanden ook in de kelder overwinteren. Maar bij temperaturen onder 12°C stopt de plant met de groei.

 

Daslookplant (Allium ursinum)

Daslook is een vaste plant. Elke voorjaar loopt hij met verse bladeren uit en ontwikkelt vanaf ca. eind april witte bloemen. Zodra het te warm wordt, vanaf juli, trekt hij zich weer terug in de grond. Daslook heeft een knoflookachtige smaak en wordt ook wel "wilde knoflook" genoemd - maar hij produceert geen onaangename lichaamsgeur. Bovendien zou hij een betere effect op de gezondheid hebben dan de knoflook.

Gebruik

  • Gebruik in de keuken: er worden vooral de bladeren geoogst, maar ook de bloemen zijn eetbaar en geschikt voor het garneren, de uien kunnen zoals lenteuien worden verwerkt.
  • De fijngehakte bladeren worden gebruikt om soepen, salades, zuivelspread en kwark te kruiden.
  • Geschikt voor de toebereiding van pesto, daslookspinazie, daslookknoedels en pastagerechten.
  • Daslook zou veel beter zijn dan knoflook: Knoflook zou tijdens zijn duizendjarige teelt een deel van zijn oorspronkelijke effect hebben verloren.
  • Tip: De bloemen kunnen ook worden gegeten en zijn uitstekend geschikt voor het decoreren van borden en presentatieschalen. Gebraden daslookbloemen zijn een delicatesse.
  • Recept voor daslookboter op crostini: (voor 12 stuks): 230 g blauwe daslook, 100 g malse boter, zout, peper, schil van 1/2 geraspte citroen, 12 sneden stokbrood.

Was en droog de blauwe daslook. Leg twee blaadjes opzij. Snijd de resterende daslook in fijne stukjes. Verwarm de ovengrill voor. Dan de boter met zout, peper en citroenschil schuimig verroeren. De fijngesneden blauwe daslook doormengen. De daslookboter op de sneden brood verdelen. De opzij gelegde daslookbladeren in fijne reepjes snijden en over de crostini strooien. Heet serveren.

Verzorging

  • Daslook (botanisch: Allium ursinum) is een vaste plant die probleemloos in de volle grond kan overwinteren, zich zelfstandig vermeert en zelfs jaar op jaar nog krachtiger uitlopt.
  • Standplaats: Daslook geeft de voorkeur aan een zeer vochtige standplaats onder een schaduwrijke boom of aan de rand van een haag. In de natuur groeit de daslookplant vooral in vochtige loofbossen.
  • Het is raadzaam tijdens het uitplanten in de potgrond wat hoornspaanders bij te mengen. Daarna is geen verdere bemesting nodig.
  • Overigens is de daslookplant heel makkelijk te onderhouden en heeft geen verdere tuinbouwvermogen nodig - behalve natuurlijk het oogsten.
  • Oogst: snij de bladeren met een scherp mes boven de grond af. Er zouden ten minste  3-4 blaadjes op de plant achterblijven. De overige bladeren kunnen regelmatig worden geoogst

 

Knoflookplant (Tulbaghia violacea)

Knoflookaroma zonder onaangename geuroverlast! Het knoflookkruid maakt het mogelijk. Net als de knoflook is het heel gezond en super lekker. Het zorgt voor een pittige smaak in vlees- en pastagerechten, in sauzen en pesto’s. Kan ook fijngehakt zoals bieslook worden gebruikt.

Gebruik

  • Kan het hele jaar worden geoogst. Knip gewoon het knoflook-grassprietje aan de basis af.
  • Om het in te vriezen, kunt u de sprieten fijn snijden, in een foliezak afsluiten en in de vrieskast plaatsen. Als u het later wenst te gebruiken, kunt u met een mes een beetje van de bevroren sprietjes afraspen.
  • Recept: Knoflook-kruidenolie: 150 g knoflookkruid (fijngehakt) in 0,75 l olijfolie inmaken. Ideaal om het dagelijks voor het koken en braden te gebruiken.

Verzorging

  • Als specerijplant staat ze op de vensterbank of op het terras in potten en bloembakken. De knoflookplant is meerjarig maar niet winterhard. Dus kan ze in de zomer buiten en in de winter binnen worden gehouden. Groeit op zonnige en schaduwrijke standplaatsen.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee