Terug

Citroentijm verzorgen

De citroentijm doet zijn naam eer aan. Hij wasemt een heerlijke citroengeur uit en verrijkt zo elke kruidenperk, maar hij is ook geschikt als potplant voor het balkon en het terras. De bloeitijd gaat van mei tot juli met witte tot roze bloemen.

Verzorging

Kies een zonnige maar droge standplaats. De plant heeft een goed doorlaatbare bodem nodig, die minerale componenten zoals zand of fijne gries bevat. Bij langere droogtijden in de zomer is het belangrijk regelmatig te gieten. De aarde zou slechts matig vochtig zijn. Tijm komt niet goed overweg met stuwvocht. Na de bloei kan de plant op ca. 20 cm worden teruggesnoeid. U heeft slechts te bemesten als de plant er kommerlijk uitziet. Citroentijm is winterhard en meerjarig.

Gebruik

Deze kruid is op grond van zijn citroenachtige aroma zeer geschikt voor de productie van vleesbouillon, voor vis- en pluimveegerechten en het verfijnen van geleiën.

Recept Citroentijmboter

4 sjalotten, 30 ml citroensap (al naargelang van smaak) 150 ml witte wijn, 150 g zachte boter, 2 takjes citroentijm, 10 ml vermout en zout en peper voor het kruiden. Toebereiding: sjalotten fijngesneden, in wijn en vermout bij lage hitte opkoken, citroensap toevoegen. Dan de tijm toevoegen en de boter in kleine stukjes doormengen. Met zout en peper op smaak brengen. Past erg goed bij vis- en aspergegerechten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee