Terug

Champignons op de juiste manier schoonmaken, invriezen en bewaren

Inhoudsopgave

 

Hoe worden champignons correct gekweekt?

De teelt van paddenstoelen is fundamenteel anders dan planten. Hun voordeel is dat gekweekte paddenstoelen mogelijk minder vervuild zijn dan wilde paddenstoelen. Bospaddenstoelen binden zware metalen of radioactieve stoffen. De consumptie van besmette paddenstoelen door risicogroepen, wordt kritisch gezien.

Tussen de verschillende paddenstoelen soorten zijn ook verschillen wat het kweken betreft. Het kweken kan in het voorjaar of de herfst worden gedaan. Men moet met een kweekperiode van ongeveer een jaar rekening houden, ook als de eerste oogst bij een start in het voorjaar in de herfst mogelijk is. Twee tot drie jaar kan het substraat paddenstoelen leveren, voordat het uitgeput is. Het kweken van paddenstoelen kan op een houten stam, stro of in het perk worden gedaan. Beter zijn kisten van kunststof of speciale broedschalen, omdat deze flexibel en mobiel zijn. Houten stammen en stro is erg geliefd bij het kweken van oesterzwammen.

Paddenstoelen worden saprofyten genoemd omdat ze leven van het afstervende organische materiaal. Het uitgangssubstraat is oftewel kant-en-klaar champignonsubstraat, stromeel zaagsel of compost verrijkt met mest. Om de champignons binnen te halen wordt het substraat geïnjecteerd met het broed of het dragermateriaal. In het geval van gecultiveerde paddenstoelen is het vaak graanbroed. Graan- en gierstkorrels zijn bedekt met mycelium (paddenstoelendraden). Ze worden gewoon door het substraat gemengd. Vanuit de korrels groeien de paddenstoelendraden door het hele substraat. Als het mycelium in de herfst wordt verspreid, moet het minimaal vier weken vorstvrij blijven. Het injecteren zou eind september moeten gebeuren.

Om de champignons binnen te halen worden gedesinfecteerde handschoenen of wegwerp handschoenen gedragen. Hierdoor kunnen geen bacteriën of schimmelsporen aan de handen komen en wordt het paddenstoelen broedsel niet met schadelijke bacteriën besmet. In de tuin worden de

Plaats de geënte kisten in de tuin op een schaduwrijke plek en houd ze voortdurend vochtig. De kisten kunnen ook in vrijgemaakte schuren of andere gebouwen worden geplaatst, zelfs gestapeld op schappen. Je moet alleen kunnen garanderen dat het substraat vochtig blijft. Al snel verschijnt er een witte dons op het oppervlak van de grond. Hieruit blijkt dat de paddenstoelen door het substraat zijn gegroeid. Kort daarna vormen zich kleine witte knobbeltjes (primordia) waaruit zich al na enkele dagen vruchtlichamen ontwikkelen. Mycologen noemen deze groei tot paddenstoelen fructificatie (vruchtvorming). De eetbare paddenstoelen zijn slechts de sporendragers en dienen voor de voortplanting. De optimale temperatuur voor de champignonteelt ligt aanvankelijk tussen 18 en 22° C, later tussen 15 en 20° C.

Het is veel gemakkelijker om kant-en-klare champignonculturen in gemengd substraat te gebruiken. U kunt het substraat in de winkel kopen en ook een zak dekaarde. Het champignonsubstraat wordt in een kweekbak geplaatst en bedekt met de aarde. Vergelijkbaar met een minikas, is de kweekbak bedekt met een plastic kap. Vanaf nu wordt het substraat permanent vochtig gehouden. Zodra de kleine witte knobbeltjes verschijnen, wordt het deksel verwijderd. Gekweekte paddenstoelen hebben frisse lucht nodig voor de vruchtvorming. Twee keer per maand oogsten en na een half jaar is het champignonsubstraat uitgeput.

 

Hoe worden champignons correct verzorgd?

De verzorgingswerkzaamheden bestaan voornamelijk uit water geven en de planten vochtig houden. Het vochtig houden van de grond mag echter niet worden verward met overbewatering. Een hoge vochtigheid zorgt voor een goede groei van het schimmel mycelium. Geef de grond regelmatig water of besproei hem met kalkvrij water. Voor de bewatering wordt een fijne nevel gebruikt om het bodemoppervlak los en luchtig te houden. Als het te veel wordt samengeperst, stopt de luchtuitwisseling en wordt de groei van het mycelium vertraagd.

Totdat het witte mycelium aan het oppervlak verschijnt, kan de champignonteelt bij meer dan 20°C staan. Wanneer de eerste witte zwamdraden zichtbaar zijn, moet de kweekbak op een koelere plaats worden gezet.

Hoe kunnen champignons worden gebruikt?

Champignons worden geoogst wanneer ze hun typische vorm hebben aangenomen. Ze worden volledig uit de grond gesneden om het binnendringen van ziekteverwekkers bij de snijwonden te voorkomen. Kleinere paddenstoelen worden achtergelaten om te groeien.

 

Hoe worden champignons schoongemaakt?

De juiste schoonmaakmethode hangt af van de mate van vervuiling van de champignons. Als de champignons goed geteeld zijn, kleeft er nauwelijks grond aan, dus borstel eventuele grondresten af met een borsteltje. Hardnekkig vuil kan worden afgewreven met een stuk keukenpapier. Afwassen wordt afgeraden, omdat ze snel sponzig worden.

 

Kunnen champignons ingevroren worden?

Schoongemaakte champignons worden in plakjes gesneden. Deze worden losjes naast elkaar op een plank gelegd en kort schokbevroren. De bevroren champignons worden vervolgens in een luchtdichte doos of diepvrieszak gedaan en ingevroren.

 

Hoe kunnen champignons bewaard worden?

Champignons blijven een paar dagen vers in de koelkast voordat ze bederven. Doe de champignons in een papieren zak of wikkel ze in een theedoek. Ze mogen in geen geval in plastic zakken worden bewaard. Als champignons niet kunnen ademen, zullen ze binnen de kortste keren bederven.

 

Verdere informatie

Nuttige planten komen veel voor in de natuur. Men kent groente, men kent fruit, maar paddenstoelen in eigen tuin kweken? Het is mogelijk en veel gemakkelijker dan men denkt. Men heeft geen vochtige wei of bos nodig, om deze smakelijke vruchtlichamen te oogsten.

Paddenstoelen zijn een geheel eigen levensvorm. Ze behoren noch tot de planten, noch tot de dieren en toch zijn ze geliefd en begeerd in de keuken. Omdat ze geen chlorofyl (groene kleurstof) bezitten, kunnen ze geen fotosynthese, zoals bij planten uitoefenen. Wat paddenstoelen aan de oppervlakte met hun vruchtlichamen laten zien is, zoals het spreekwoord al zegt, het topje van de ijsberg. Het laat alleen maar de vermeerderingsorganen zien, als de paddenstoel zich wil voortplanten. De eigenlijke paddenstoel bevindt zich als mycelium onder de aarde als een soort wortelvlechtwerk. In de natuur vormen paddenstoelen levensgemeenschappen met planten. Via haar onderaardse schimmeldraden communiceren planten onder elkaar, krijgen voedingsstoffen uit humus en ontbindingsproducten.  

Tot de champignons (agaricus) behoren geliefde paddenstoelen, die culinarisch in de keuken kunnen worden gebruikt. Tot de paddenstoelen soorten behoren niet alleen eetbare maar er zijn ook enkele giftige soorten.

Gekweekt wordt de eetbare paddenstoel (Agaricus bisporus), bekend als eetbare champignon of „champignon de Paris“. Deze witte vorm is de pure soort. De bruine champignons zijn een ondersoort Agaricus bisporus var. Hortensis. De hoed is eerst kegelvormig, wordt dan half kegelvormig en toenemend platter. In de handel zijn meestal de, nog in het jonge stadium bevindend, de kegelvormige of half kegelvormige vruchthoeden. In de natuur zijn er wilde soorten, maar omdat deze veel geplukt worden en wereldwijd gekweekt worden, zijn er nauwelijks nog reine soorten.

Volgens overleveringen begon de gerichte teelt ongeveer 500 jaar geleden onder koning Lodewijk XIV in Frankrijk. Het wordt commercieel geteeld op zeer voedselrijke substraten op basis van mest. Gekweekte champignons hebben een hoog gehalte aan vitamines, eiwitten en vezels. Ze zijn ook erg geliefd door hun lage vetgehalte. De gekweekte champignon is één van de paddenstoelen die rauw gegeten kan worden. 

omhoog
Trusted Shops Guarantee