Terug

Bospaddestoelen „Bruinkappen & kruisdisteloesterzwam“

Met de bospaddestoelenteelt kunt u in uw tuin uw eigen paddestoelen kweken. En maandenlang lekkere paddestoelen oogsten.

U krijgt per „Bospaddestoelenteelt“ ongeveer 3 kg geperst 100% natuurlijk substraat en 1 pak paddestoelen broedsel. U kunt dit  broedsel in uw koelkast (bij +2 tot +6° C) ongeveer 4 weken bewaren. De beste tijd om de paddestoelen te kweken is in het voorjaar en in de herfst tot eind oktober. Om een succesvolle oogst te krijgen is het belangrijk de volgende gebruiksaanwijzing te volgen:

 

Keuze van de plaats

De beste keus is een halfschaduwachtige tot schaduwachtige in uw tuin onder bossen of bomen. Optimaal is een humusrijke bodem, maar ook andere aarde, zoals bijv. leem/klei is geschikt. Het kan dan echter iets langer duren voordat u voor het eerst kunt oogsten.

 

Uitgraven van de bodem

U heeft een oppervlakte nodig van 50 x 50 cm. Graaf dan een gat van ca. 15 cm diep.

Belangrijk is een egale ondergrond, zodat u de kweek er vlak in kunt zetten.

 

Weken van het substraat

Nu de geperste blokken in een geschikte houder/bak met 8 liter lauwwarm water weken, waardoor de blokken in minder dan een half uur opzwellen tot een 4-voudige volume daarvan. (verwisselt u niet de verpakking: het subtraat bevindt zich in de grotere verpakking. Het paddestoelenbroedsel in de kleinere verpakking wordt niet geweekt)

Indien meer dan 8 liter water gebruikt, moet na het opzwellen het substraat zo lang uitgedrukt worden, totdat er geen overtollig water meer uitkomt.

 

Het aanleggen van de cultuur in de tuin

1. Deelt u het substraat in 2 stukken.  Een deel stopt u in het gegraven gat.

2. Pak het broedsel met schone handen . Deel het broedsel in ca. 10-15 duimgrootte stukken, en verdeel die gelijkmatig over het substraat.

3. De rest van het substraat wordt nu verdeeld over het broedsel en moet recht aangedrukt worden. Als laatste dient  een laag van ca. 2 cm van de gewone uitgegraven aarde over het geheel gelegd te worden. Tip: Indien de aarde te kleiachtig is, kan ook  gekochte tuinaarde of turf gebruikt worden.

 

Tip

Gebruik een bescherming tegen veel regen. Vorst beschadigt niet, maar in een zeer koude omgeving (ca. -10° C) is het raadzaam de cultuur af te dekken met blad, stro of iets dergelijks

 

Groei van het paddestoelenbroedsel en de paddestoelen

Er is een minimum temperatuur van +12° C nodig om het broedsel met het substraat te laten vergroeien . Het snelst gaat het bij +25° C. Bij langdurige droogte af en toe gieten. Verdere verzorging is niet nodig. Na ongeveer 12 tot 16 weken groeien op ca 1m omtrek van het geplantte substraat (entplaats) de eerste paddestoelen uit de grond. Vanaf dat moment zullen er steeds nieuwe paddestoelen ontstaan. De groei hangt vanzelfsprekend van de weersomstandigheden af:

Bruinkappen groeien vanaf 16° C en optimaal bij 20-30° C, Kruisdisteloesterzwammen groeien vanaf 10° C en optimaal bij 14-18° C (geen groei boven de 18° C). Bij goede condities kunt U jarenlang paddestoelen  oogsten.

 

Tip

Voor de groei is een hoge luchtvochtigheid, zoals in het bos, voordelig. Dit kan bereikt worden door een folietunnel te maken. Pas op met te veel gieten of vochtigheid, want te veel nattigheid vernietigd de cultuur!

 

Oogsten van de paddestoelen

Opletten bij de oogst! Draai de paddestoel zo uit de grond, zodat geen restpaddestoel achterblijft. Achtergebleven resten gaan rotten en trekken ongewenste dieren zoals bijv. slakken aan. De paddestoelen kunnen in de koelkast (+2 tot max +8°C) zonder problemen 4 dagen bewaard worden. Invriezen gaat ook: wassen en klein snijden en verder onbehandeld invriezen. Zo kunnen de paddestoelen tot wel 15 maanden bewaard worden.

 

Let op voor slakken! Slakken zijn de grootste vijand voor paddestoelen. ´s Nachts vreten slakken de kleinste paddestoelen op en vraagt U zich af , waar toch die paddestoelen blijven!

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee