BIO Mierikswortel
Wie kent ze niet: mierikswortel dipsaus uit de supermarkt... Maar heeft u wel eens vers geoogste en geraspte mierikswortel geprobeerd? Een echte smaakexplosie inclusief tranen van vreugde! Het smaakt aromatischer, verfrissend kruidig en bevat veel gezonde vitamines en mineralen. U kunt hem oogsten van oktober tot volgend voorjaar, omdat de wortel extreem winterhard is.
Gebruik:
De mierikswortelwortel wordt vers geraspt en smaakt bijzonder lekker bij vis- en vleesgerechten. Bovendien is er heel gemakkelijk een hartige saus van te maken, die groente- en aardappelgerechten een bijzonder tintje geeft. Wikkel de gesneden wortelstukken in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast. Daar blijven ze dan ongeveer 2 weken houdbaar. Jonge wortels kunnen ook worden ingevroren.
Zorg:
De mierikswortelwortel wordt geoogst van oktober tot januari. Daartoe graaft u het hele wortelstuk uit, maar oogst u alleen de grote hoofdwortel. Breek de kleine zijwortels netjes af en plant ze opnieuw 5-10 cm diep in de grond. Zo worden er weer nieuwe wortels gevormd voor een rijke oogst.