Terug

BIO Keukenlaurier (Laurus nobilis) planten & verzorgen

De Oudgriekse betekenis voor laurier is Daphne. In de mythologie zou Daphne zich in een laurierstruik veranderd hebben om de avances van Apollo te ontkomen. Als symbool voor zijn verdriet droeg hij een laurierkrans. In het Roomse Rijk hadden de laurierbladeren echter een andere betekenis. Wie als zegevierder naar Rome terugkeerde droeg een laurierkrans. Ook de winnaars bij de Olympische spelen kregen later een laurierkrans.

Verzorging

Laurier heeft een humeuze voedingsrijke bodem nodig. Bij ons is de laurier slechts beperkt winterhard en moet op een lichte, vorstvrije plaats bij 10-12° C overwinteren. Als de planten 3 tot 4 jaar oud zijn en meer houtachtig, verdragen ze ook lichte vorst tot -8° C. Het beste tijdstip om de laurier te snoeien is de lente.

Gebruik

Laurierbladeren bevat etherische olie die helpen bij de spijsvertering. Men kan ze vers of ook gedroogd verwerken. Laurierbladeren worden gebruikt om soepen, sauzen, eenpansgerechten, vis- en vleesgerechten te kruiden. De bladeren zonder steel worden in zijn geheel bij het koken toegevoegd en voor het serveren weer verwijderd. Laurier moet nogal spaarzaam gebruikt worden. Ook na het eten doet de laurier goede diensten als deze als thee wordt opgegoten

Trusted Shops Guarantee