Terug

Berg-bonenkruid onderhouden

Berg-bonenkruid is in de keuken absoluut noodzakelijk. Zoals de naam reeds aangeeft, is het een vaste bestanddeel bij de toebereiding van bonen en andere peulvruchten. Zijn smaak is pittig, pikant-bitter en tijmachtig. Het wordt voorzichtig gedoseerd. Bovenuit is het een ideale partnerplant voor bonen, omdat het de zwarte boonluis weghoudt. Het berg-bonenkruid is bijzonder robuust en winterhard. Het ontwikkelt vele roze bloemen en is dus een sierraad in de kruidentuin, de kruidenspiraal en ook in het perk met vaste planten. Honingbijen houden van de nectar van de bloemen. Deze geven de honing een eigen smaak.

Verzorging

Bonenkruid houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw met een droge tot gewone bodem en is absoluut winterhard en makkelijk te onderhouden. Het wordt ca. 30 cm hoog en 25 cm breed.

Gebruik

Bonenkruid wordt voorzichtig gedoseerd en moet altijd worden meegekookt! In de keuken wordt het buiten bonengerechten ook voor wild en stevige stamppotten, aardappelsaladen en groentepannen gebruikt. Soms is het raadzaam in plaats van oregano het bonenkruid te gebruiken, b.v. op pizza. Maar ook voor kruidenkwark, kruidenboter en groente is het geschikt! Het wordt vers of gedroogd gebruikt. Om het te drogen, kunt u de geoogste takken voorover op een luchtige plaats ophangen. Daarna de bladeren kleinsnijden en in een luchtdichte glas verpakken.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee