Terug

Basilicum snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om basilicum te snoeien?
    • Basilicum kan het hele jaar door worden gesneden en geoogst.
  2. Hoe moet basilicum worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • De stengeltoppen worden regelmatig ingekort om de vertakking in de spruit op te wekken. 
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten basilicum rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede?
    • Basilicum kan worden onderverdeeld in eenjarige en meerjarige soorten, wat betekent dat de snoeimaatregelen enigszins verschillen.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om basilicum  te snoeien

Basilicum groeit ofwel kruidachtig of houtachtig in het onderste gebied. Houtachtig zijn met name de meerjarige, die als vaste basilicum bekend staan. De gewone basilicum (Ocimum basilicum) groeit kruidachtig en is een eenjarige plant. Na de bloei en zaadvorming eindigt hun natuurlijke levenscyclus. Als basilicum moet worden gedroogd, wordt de spruit in juli aan het begin van de bloei geoogst. De bovengrondse delen van de planten worden dicht bij de grond afgesneden, schoongemaakt en ondersteboven in kleine bundels opgehangen om te drogen.

Bij meerjarige of struikbasilicum bevordert het afsnijden van de punten de vertakking in de scheut en dus de opbrengst. De overblijvende basilicum wordt vóór het overwinteren sterker gesnoeid. Overigens is het snoeien niet gebonden aan speciale periodes.

 

Stap 2: Hoe wordt basilicum correct gesnoeid?

Basilicum wordt meestal gesnoeid, als de bladeren worden geoogst. Bladeren plukken is een gangbare manier. De bladeren worden van de stengel geplukt. Wat overblijft is een geplukt kruid dat niet erg aantrekkelijk is en steeds vatbaarder wordt voor ziekten. Het is beter om scheutpunten af ​​te snijden, waarvan de bladeren daarna van de stengel worden geplukt. Korte tijd later komen er nieuwe scheuten met bladeren uit de bladoksels eronder. Bloesems en knoppen worden ook weggesneden. Het verdunnen van dichte scheuten wordt sowieso aanbevolen, omdat basilicum vrij vatbaar is voor schimmelziekten.

Dezelfde procedure wordt aanbevolen voor meerjarige basilicum. Het is niet zozeer het verwijderen van de bloemtoppen, maar meer het bevorderen van de vertakking van de scheut. Als basilicum als jonge boom wordt gekweekt, is regelmatig snoeien essentieel. Het vermogen om te groeien leidt tot een snelle groei van scheuten. De compacte kroonvorm gaat verloren en de boom wordt steeds gevoeliger voor wind. Alle lange scheuten worden ingekort, zodat de kroon gelijkmatig en aan alle kanten afgerond is. Een kartonnen sjabloon kan als snijhulpmiddel worden gebruikt.

Voor het overwinteren is een iets sterkere snoei vereist. Meer bladeren betekent dat er meer doelgebied is voor potentiële plagen. Meerjarige basilicum wordt in de herfst tot het hout teruggesneden. 

 

Stap 3: Verschillende soorten basilicim snoeien

Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenjarige basilicumsoorten (bijv. Gewone basilicum, Thaise of Griekse basilicum) en meerjarige basilicum, bijvoorbeeld de soort 'African Blue'. Eenjarige basilicum wordt tijdens de oogst regelmatig en het hele jaar door gesnoeid. In plaats van het populaire bladplukken, worden individuele scheutpunten ingekort en wordt de scheut op deze manier rechtgetrokken.

Soortgelijk is de snoeipraktijk voor meerjarige basilicum. U verkort regelmatig lange scheuten en snijdt uitgebloeide scheutpunten af. In tegenstelling tot de eenjarige basilicumsoorten, kan meerjarige basilicum overwinterd worden. Snijd voor het overwinteren de spruit fors terug, om de bladmassa te verminderen. Op deze manier wordt het risico op ziekte en plagen tijdens de winter tot een minimum beperkt.

 

Verdere Informatie

Er is één kruid onder de kruidenplanten dat bekend staat als koningskruid: basilicum. Wetenschappelijk noemt men heet geslacht Ocimum, dat tot de lipbloemenfamilie behoort. Als nuttige plant wordt basilicum regelmatig geoogst en gesnoeid. Speciale snoeimaatregelen, zoals bekend van fruitbomen, zijn niet nodig.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee