Terug

Basilikum richtig ernten – 3 Schritte zum Erfolg

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om basilicum te oogsten?
    • Normale basilicum is een eenjarige plant waarvan de bladeren en de takken het hele jaar door geoogst kunnen worden.
  2. Hoe wordt basilicum correct geoogst?
    • In plaats van het wijdverspreide plukken van basilicumbladeren, is het oogsten van de hele topscheut bevorderlijk voor de vertakking.
  3. Hoe moet basilicum na de oogst bewaard worden en hoe kan deze het beste verwerkt worden?
    • Normaal gesproken wordt basilicum vers verwerkt, maar de blaadjes kunnen ook gedroogd, ingevroren of tot pesto worden verwerkt. 
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor de oogst bepalen.

Het eenjarige basilicum kruid wordt vaak op het balkon of de vensterbank gehouden. Zijn blaadjes en takken blijven zacht, alleen de basis van de plant wordt houtachtig. De blaadjes en topscheuten kunnen daardoor het hele jaar door geoogst worden. Net als de meeste kruidenplanten ontwikkelt ook basilicum net voor de bloei in de zomer zijn hoogtepunt voor wat het aroma betreft.

 

Stap 2: Hoe wordt basilicum correct geoogst?

Voor de meeste tuinders van kruiden en basilicumliefhebbers is het gebruikelijk met de handen bladeren van de takjes te trekken of te plukken. In de keuken worden meestal alleen deze zachte plantdelen gebruikt. Er blijft dan een kaalgeplukte plant over die nauwelijks nog geoogst kan worden en er ook niet decoratief uitziet. Men kan basilicum duidelijk langer bewaren als men de hele topscheut boven een bladoksel eruit knipt en oogst. Met een scherpe schaar kan de tak tot in het midden eruit gehaald worden. Aan de ene kant dunt men de dichte bos basilicum uit en reduceert het gevaar van schimmelziektes. En aan de andere kant bevordert men zo de vertakking van de basilicumplant. In de bladoksels zitten nieuwe knoppen, die na het eruit knippen direct opnieuw uitlopen en zo nieuwe basilicumtakken vormen. Als men alleen de voorkeur geeft aan de zachte blaadjes, kunnen deze van de geoogste takjes gehaald worden. 

Ook de bloeiende takken kunnen geoogst en gebruikt worden. De kleine bloemetjes verrijken aromatisch en optisch elke salade. Geheel bloeiende takken kunnen als pesto of in een smoothie verwerkt worden.

Basilicum is niet direct basilicum. Er zijn talrijke soorten, die een andere afkomst en een ander aroma hebben. Anijs- kaneel- en citroenbasilicum zijn geweldig door hun wonderbaarlijke fruitige aroma. Grieks basilicum met zeer fijne bladeren en Thaise basilicum met stevige spitse bladeren zijn basilicumsoorten die hun vaste plaats in de regionale keuken hebben. De oogst van de verschillende basilicumsoorten is hetzelfde.

 

Stap 3: het correcte bewaren en verwerken

Bijna niets is heerlijker dan het aroma van verse basilicum. Men gebruikt geoogste bladeren en scheuten het beste direct na de oogst. Bij grote hoeveelheden is het directe verwerken echter moeilijk. Basilicum kan houdbaar gemaakt worden door het te drogen, in te vriezen, als kruidenzout, -olie of -azijn of ook als basilicum pesto. Om basilicum te drogen wordt deze in de late morgen geoogst, er wordt een bosje van gemaakt en wordt het omgekeerd op een luchtige droge plaats opgehangen. Alternatief en sneller gaat het drogen in de oven. Helaas is de olie in de basilicum nogal snel vervlogen zodat het grootste gedeelte van het aroma bij het drogen verloren gaat. Meer aroma blijft behouden als de bladeren klein gesneden en ingevroren worden. Van tevoren worden ze onder helder water schoongemaakt. Een beetje meer werk is het conserveren in de vorm van olie, azijn en zout.  

 

Verdere informatie

Onontbeerlijk in de keuken is het koningskruid basilicum (botanisch Ocimum basilicum). Men oogst de bladeren van de eenjarige plant voor de verse en mediterrane keuken. Tomaten en basilicum bv. zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pizza, pasta, pesto en salade zijn het meest geliefd bij het gebruik in de keuken.

Basilicum wordt vaak op de vensterbank in de keuken gekweekt om het steeds in de buurt te hebben. Basilicum bezit een korte eenjarige levenscyclus. Gedurende deze periode kan het kruid steeds geoogst worden. Langer en beter houdbaar zijn de zgn. soorten van de vaste basilicum plant. Door haar bloeikracht is deze ook geschikt als sierplant op het balkon en lokken ze veel stuifmeel verzamelaars aan.

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee