Terug

Basilicum correct water geven - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om basilicum water te geven?
    • Als de grond droog aanvoelt, geef dan voorzichtig water.
  2. Hoe wordt basilicum correct gegoten?
    • Basilicum wordt in goede doseringen gegoten en schommelingen tussen droog en nat worden vermeden.
  3. Hoe vaak moet basilicum worden gegoten?
    • Basilicum wordt zo vaak en in goede doseringen gegoten, dat de grond niet uitdroogt.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste moment om basilicum water te geven?

Water geven is de essentiële zorg bij tuinieren. Planten hebben water nodig omdat het de basis vormt voor leven. Uiterlijk, wanneer basilicum verwelkte bladeren heeft, duidt alles op een gebrek aan water. Planten mogen niet verwelken. Sterke veranderingen tussen droogheid en vocht leiden tot schimmelinfecties in het wortelgebied. Daarom wordt er regelmatig water gegeven. Controleer voordat u dit doet met uw vinger of de ondergrond nog vochtig is. Alleen dan wordt water gegeven. Als basilicum nog steeds de bladeren verlaat, is dit waarschijnlijk een teken van wortelschade of een schimmelinfectie.

 

Hoe wordt basilicum correct gegoten?

Basilicum, dat buiten wordt gezaaid als direct zaad, is niet zo veeleisend. Het wordt samen met de naburige groente- en kruidenplanten bewaterd. Basilicum in een pot is bijzonder problematisch. De spreekwoordelijke groene duim is nodig om de optimale waterdosering te vinden. Basilicum is gevoelig voor fusarium-voetziekte, een gevreesde schimmelziekte. Het verspreidt zich bij hoge temperaturen en sterk bodemvocht. Humusrijke teeltsubstraten slaan veel water op en geven de schimmel de beste kansen voor vermeerdering. De oorzaak is vaak de overmatig water geven van de basilicumplant. De plant vertoont een verwelking, ook al is de grond vochtig. De stengels wordt donker en beginnen te rotten.

In principe krijgt basilicum maar zoveel water dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar zeker niet nat. Het helpt ook om de bovengrond rond de stengels te verwijderen. Er komt meer lucht bij de basis terecht, waardoor de schimmelinfectie wordt gestopt. Bij het besproeien is bewezen, dat het werkt met een onderzetter en van onderaf water geven. Onderste wortels laten alleen voldoende water toe om het substraat te bereiken met een gelijkmatig vochtgehalte. Bij het water geven gebruikt u geen ijskoud water, omdat dit leidt tot bladvlekken. Heet water heeft een soortgelijk effect en veroorzaakt schade aan de basilicum bij verwarming in de tuinslang.

 

Hoe vaak moet basilicum worden gegoten?

Verschillende factoren bepalen hoe vaak basilicum moet worden begoten. Het is de standplaats met zijn lichtomstandigheden, temperatuur en luchtcirculatie, de grond met zijn wateropslagcapaciteit, evenals de plantgrootte en hoeveel bladmoes water verdampt. Hoe groter de plant, hoe winderiger en zonniger de standplaats, hoe meer water er nodig is voor de basilicum. Controleer minimaal één keer per dag of de ondergrond nog vochtig is. Als het droog aanvoelt, wordt de basilicum gematigd gegoten.

 

Verdere Informatie

Iedereen heeft waarschijnlijk zijn eigen ervaring met basilicum (Ocimum basilicum). De populaire kruidenplant wordt ook het koningskruid genoemd. Zo koninklijk het aroma, zo gevoelig toon het zich in teelt en verzorging. Iedereen kent het probleem, de aromatische en eenjarige plant kwijnt na een paar dagen en stort ineen. De oorzaak is een schimmelziekte aan de basis waarvoor basilicum vatbaar is en die door verkeerde verzorging wordt bevorderd. Ze staan ​​bekend als fusarium-voetziekte (Fusarium oxysporum). Vooral bij het water geven kan u het een of het ander verkeerd doen.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee