Terug

Basilicum correct verzorgen, planten en oogsten

Inhoudsopgave

 

Welke standplaats is geschikt voor basilicum?

Alle soorten en variëteiten basilicum zijn uitsluitend warmte- en zonminnend. Om de aromatische kruiden thuis of in de tuin succesvol te laten groeien, is een plaats in de zon noodzakelijk. Schaduwrijke standplaatsen zijn minder geschikt, omdat basilicum gevoelig is voor koelte en vocht. Zowel het tuinperk als een pot of bak op het balkon bieden goede voorwaarden voor een gezonde groei.

De grond moet doorlatend zijn, snel opwarmen en voldoende vruchtbaar zijn. Zware, natte grond is niet geschikt voor de basilicumteelt. Voor potten en bakken wordt speciale kruidenaarde aanbevolen. Het biedt meer doorlaatbaarheid en zorgt voor een betere waterafvoer. Dit is erg belangrijk, want basilicum wordt snel ziek van natte voeten.

 

Hoe wordt basilicum geplant?

Voor de teelt moet onderscheid worden gemaakt of u eenjarige of meerjarige basilicumsoorten wilt telen. De bekendste en meest voorkomende is de eenjarige basilicum (Ocimum basilicum), waarvan er nog andere soorten zijn (bijvoorbeeld citroenbasilicum, Thaise basilicum of kaneelbasilicum). Ze worden meestal direct in het bed gezaaid na het laatste gevaar van vorst vanaf half mei of vanaf half april in een beschermde teelt (kas). Let er bij het zaaien op dat er voldoende ruimte is tussen de afzonderlijke planten. Te kleine afstanden kunnen bij koel, vochtig weer leiden tot dodelijke schimmelinfecties. Een grotere afstand zorgt voor een betere ventilatie en een snellere droging van het oppervlak. Hetzelfde geldt voor het zaaien van basilicumzaden in potten en bakken onder glas. Te kleine afstanden kunnen verholpen worden door te scheiden (prikken). Vroege jonge planten worden na de ijsheiligen in het voorbereide bed geplant. Tegelijkertijd is het raadzaam om slakkenbestrijdingsmiddelen toe te passen. Het vraatzuchtige ongedierte houdt het meest van basilicum en kan in slechts één nacht grote schade aanrichten aan jonge planten.

Half mei is ook een goede tijd om meerjarige basilicumsoorten te planten, die de laatste jaren aan populariteit winnen. Het zijn meestal houtachtige basilicumplanten. In hun cultuur zijn ze behoorlijk robuust, worden ze zelden aangevallen door slakken en zijn ze aantrekkelijk voor mensen en insecten als weelderig bloeiende struiken.

Als de basilicum in de pot moet worden gehouden, kan het kruid eerder worden geplant. Potten en bakken met basilicumplanten zijn mobiel en kunnen bij kans op vorst voor korte tijd in het warme huis worden gezet.

 

Hoe wordt basilicum correct verzorgd?

Basilicum is erg warmteminnend. Met een plaats in de zon wordt aan de belangrijkste groei-eis voldaan. Naast regelmatig water geven kan basilicum licht worden bemest. Zolang de grond niet te schaars is, is mengen met hoornkrullen of kruidenmest voldoende. Ervaren kruidenkwekers knijpen de scheutpunten af ​​om de vertakking in de scheut te vergroten. Dit kan de opbrengst aanzienlijk verbeteren. De afgeknepen scheutpunten kunnen direct in de keuken worden gebruikt of als stek in een glas water worden geworteld. Na een paar dagen hebben zich de eerste wortels gevormd en wordt de jonge basilicumplant in het bodemsubstraat geplant.

Hoe wordt basilicum correct gegoten?

Water geven kan een probleem zijn bij de verzorging. Als warmteminnende plant kan basilicum niet tegen natte, koude voeten. Met name in de potcultuur kan te veel vocht in het wortelgebied al snel schadelijk worden. De reden hiervoor is een verwelkingsschimmel die de watervoerende paden van de basilicum aan de basis van de stengel verstopt. Ondanks de vochtige grond krijgt het kruid geen water meer in de scheut en verwelkt het. Het fenomeen staat bekend als omvalziekte. Intuïtief wordt er naggegotenen de plant krijgt de genadeslag. Regelmatig water geven, maar slechts gering water geven, is het ideale compromis. Het bodemvocht moet met uw vinger worden gevoeld voordat u water geeft.

Ook in de basilicumcultuur moeten grotere schommelingen in de luchtvochtigheid worden vermeden. Als droogte en vocht elkaar te vaak afwisselen, kan een wortelschimmel de buitenste schil van de wortels beschadigen en de plant doen afsterven.

 

Hoe wordt basilicum correct overwinterd?

Alleen meerjarige basilicumsoorten en -variëteiten zijn geschikt om te overwinteren. "Overblijvend" of "meerjarig" wordt vaak verward met winterhard. Zoals eerder vermeld, houdt alle basilicum van warmte en is het niet winterhard op onze breedtegraden. Een jaarrond kweken in de tuin is dus uitgesloten. Vaste plant of vaste plant verwijst naar de meerjarige levenscyclus.

Voor eenjarige basilicum eindigt de levenscyclus met de bloei of de daaropvolgende rijping van de zaden. Met meerjarige basilicum is er eigenlijk een kans om het kruid in de winter te krijgen. In het geval van basilicum is dit echter niet zo eenvoudig. Een heldere, matig warme standplaats en veel gevoeligheid bij het water geven, maken winterslaap mogelijk. Terugsnoeien in de herfst vermindert de hoeveelheid blad aan de plant en kan ook worden gebruikt om kruiden te oogsten. Het is gebleken dat het overwinteren van bewortelde stekken iets eenvoudiger is. De jonge basilicumkruiden zijn niet zo gevoelig als oudere exemplaren.

 

Hoe wordt basilicum geoogst?

Vrijwel alle delen van de plant zijn sterk aromatisch. De hele spruit, inclusief bloemen en zaden, is geschikt voor kruidengebruik. Normaal gesproken worden scheutuiteinden uit de basilicumplant geknipt of geplukt. Knijpen bevordert de vertakking van planten en verlengt de levensduur van eenjarige basilicumsoorten. Het is minder raadzaam om losse bladeren te plukken, omdat de scheuten dan kaal worden. Ontblote scheuten kunnen worden teruggesnoeid totdat ze houtachtig zijn geworden als er scheutknoppen in de bladoksels eronder zitten.

 

Hoe wordt basilicum ingevroren?

Als het gaat om het behoud van de basilicumsmaak, is invriezen de beste optie. Versheid en smaken blijven vrij goed behouden. Bladeren en scheuten worden schoongemaakt met schoon water en fijngehakt. In vorstvrije blikken zijn de aromatische delen van de plant enkele weken tot maanden houdbaar in de vriezer.

 

Hoe wordt basilicum correct gedroogd?

Basilicum wordt door drogen niet zo gemakkelijk bewaard als andere kruiden. Bij huishoudelijk gebruik wordt er nauwelijks voorzichtig gedroogd om het intensieve aroma te behouden. De oliën zijn vluchtig en gaan meestal verloren tijdens het drogen.

 

Veelgestelde vragen over basilicum

Welke toepassingen kan basilicum hebben?

Basilicum wordt op veel verschillende manieren gebruikt in de verse keuken. Pizza, pasta, pesto of mediterrane gerechten bevatten vaak het kenmerkende basilicumaroma. Het kan ook worden gebruikt voor kruidenoliën, zouten of azijn.

Hoe basilicum te beschermen tegen ongedierte?

De ergste vijand van basilicum in de tuinbedcultuur zijn de slakken. Regelmatig controleren of speciale slakkenpreparaten zorgen voor een kleine bescherming.

Welke soorten basilicum zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenjarige en meerjarige soorten basilicum. De klassieke basilicum met zijn zachtgroene bladeren is een van de eenjarige basilicumsoorten. Een van de meerjarige basilicumsoorten is de Afrikaanse heesterbasilicum ('African Blue'), die indruk maakt met zijn robuustheid, overvloed aan bloemen en heerlijk aroma.

Wat is de werking van basilicum?

Basilicum voegt niet alleen smaak toe, maar stimuleert ook de menselijke gezondheid. In de volksgeneeskunde wordt basilicum beschouwd als spijsverterings-, krampstillend, koortswerend, verlichtend bij migraine, slapeloosheid en uitputting.

 

Verdere informatie

Er is waarschijnlijk geen fijnproever die basilicum niet kent. De belichaming van de mediterrane keuken, tomaat, pesto en als pizzakruid is basilicum alom bekend. Het plantengeslacht basilicum (Ocimum) omvat ongeveer 35 soorten die worden verspreid in warme of tropische streken van de wereld. Ze omvatten zowel eenjarige planten als groenblijvende vaste planten en struiken. Ze houden allemaal van warmte en gedijen alleen waar het niet te koel is. Niet voor niets kennen mensen het uit het zuiden of op vakantie.

Basilicum, ook wel bazielkruid genoemd, behoort tot de lipbloemigen. De weelderige bloei en sterke aroma's werken als een magneet voor bijen, hommels en vele andere insecten. Basilicumplanten zijn extreem aromatisch, omdat de hele spruit een hoog gehalte aan etherische oliën heeft. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kan het aandeel van de afzonderlijke ingrediënten sterk variëren. Ook zijn er verschillende soorten die sterk verschillen qua geur en gebruik.

Basilicum heeft een lange geschiedenis in de kruidengeneeskunde. In onze regio is het aromatische kruid vooral populair in de keuken. Ervaren koks waarderen de onmiskenbare smaak in tomatengerechten, pizza, pesto, Aziatische en mediterrane gerechten, salades en soepen, kruidenzouten, oliën of azijnen.

Medicinaal zou de aromatische basilicum een ​​versterkend, krampstillend, verwarmend, koortswerend en spijsverteringseffect hebben. Daarom wordt het in de natuurgeneeskunde aanbevolen bij koortsachtige ziekten, indigestie, krampen, migraine, slapeloosheid, toestanden van angst en uitputting. Uitwendig toegepast, wordt gezegd dat de essentiële oliën insectenbeten verlichten.

In tuinen heeft basilicum naast de vele toepassingen een hoge sierwaarde. Weelderige en langdurige bloemen zijn ecologisch waardevol voor insecten en strelen het oog van de tuinman. In de gemengde teelt met groenten zouden de aroma's verschillende plagen op afstand houden.

omhoog
Trusted Shops Guarantee