Terug

Asperges

Asperge heeft warmte en een doorlaatbare, niet te vochtige bodem nodig. Voor de aanleg van de aspergeperken kunt u in maart/april een ca. 50 cm brede en 40 cm diepe sloot graven. De slootbodem dan een schop diep omwerken, een ca. 10 cm hoge laag compost of een ander humeuze meststof opbrengen en doormengen. Nu de asperges planten op een afstand van ca. 30 cm inzetten en 5 cm hoog met aarde bedekken. In de loop van de komende maanden wordt de sloot dan volledig met aarde aangevuld. In juni bemesten en al naar behoefte bewateren. In november/december kunt u de verdroogde scheuten terugknippen.

In het tweede jaar is het raadzaam in maart/april en juni opnieuw te bemesten, al naar behoefte te bewateren en ook weer de verdroogde scheuten af te snijden.

In het derde jaar kunt u de perken met dikke, zanderige aarde ca. 30 cm hoog aanaarden en de heuvel platstrijken. Nu kunt u met de oogst beginnen.

Na de laatste oogst heeft de asperge vele voedingsstoffen nodig om in het volgende jaar weer een hoge opbrengst te geven. Na de bemesting wordt het aspergeperk afgevlakt. De perken kunnen met de correcte verzorging en bemesting tot tien jaar een goede opbrengst geven.

Als het weer warm en vochtig is, kan asperge tot aan 7 cm per dag groeien. Door het aanaarden blijven de scheuten zelfs op een lengte van 20 cm hel, omdat zij zonder licht geen chlorofyl kunnen vormen. De zo opgekweekte asperge wordt witte asperge genoemd en is pas sinds het einde van de 19e eeuw bekend. Tot aan toe werd alleen groene asperge geoogst, die niet met aarde tegen de zon moet worden beschermd (de aanleg van heuvels is niet nodig) en die over de volledige lengte intensief groen is gekleurd.

Oogst

De asperges worden één voor één met de hand geoogst. Aan de hand van kleine aardbarsten kunt u de net onder het oppervlak uitlopende asperges herkennen en dan met uw vingers opgraven om de juiste punt te vinden waar de asperges aan het benedeneinde kunnen worden afgeknipt. Na het steken (afknippen van de asperges door een stompachtige snij met een speciale langwerpige aspergemes) wordt het aardlek weer bedekt en het oppervlak gladgestreken.

Trusted Shops Guarantee