Terug

Kartoffeln (Solanum tuberosum)

Het is leuk om wat aardappels te verbouwen. Je kunt  speciale soorten telen, de aardappels zelf uit de grond halen en bovendien smaken de zelfgeteelde aardappels vaak ook lekkerder.

De aardappels ontwikkelen zich beduidend sneller als men ze inhet vroege voorjaar laat voorkiemen. Daartoe leg je het pootgoed in lage kistjes, de kant met de meeste ogen naar boven en zet het op een lichte plaats bij een temperatuur van zo’n 10-15° C. Dit om de ogen te laten uitlopen en scheuten te vormen. Als de aardappels begin maart worden voorgekiemd dan kunnen de eerste knollen al in juni geoogst worden. Om de oogst nog te vervroegen kunt u de geplante aardappels met folie afdekken. Deze kan dan tot 10 dagen voor het oogsten blijven liggen.

 

Zo wordt geoogst

Half april (als er met folie afgedekt is zelfs vanaf half maart) worden de knollen buiten gepoot met een afstand van 65 x 40 cm op een zonnig plekje. De aardappels hebben een bodem nodig die rijk is aan voedingsstoffen en hebben een gelijkmatige verzorging nodig met water en meststof.

Vroege soorten worden vanaf juni geoogst, middelvroege soorten in augustus en late soorten in september/oktober.

Passend daarbij...

Pootaardappel 'Laura'
Pootaardappel 'Laura'25 stuks
€ 7,99
Collectie plantaardappelen
Collectie plantaardappelen3 x 10 stuks
€ 9,99
omhoog