Terug

Aardappelplanten uit stekken verzorgen

Aardappel jonge planten voor gemakkelijke aardappelteelt in eigen tuin. Elke plant geeft topopbrengsten uit vele aardappelen!

Traditioneel worden aardappelen vermeerderd uit pootaardappelen, maar vermeerdering uit stekken biedt belangrijke voordelen:

  • Er kunnen speciale rassen worden aangeboden, waarvoor nog geen industriële pootgoedproductie is.
  • Stekken bieden een hoge uniformiteit en zorgen voor een gelijkmatige groei van de planten.
  • Geen voorkieming nodig zoals bij pootaardappelen.
  • Vermeerdering uit stekken biedt een opbrengstniveau dat vergelijkbaar is met dat van pootaardappelen.

 

Kweken, teelt & Verzorging

De jonge plantjes worden in een kunststof pot met de vliespot opgepot. De jonge planten mogen niet worden gesnoeid, de vliespot kan zonder problemen worden doorgeworteld. Door de vliespotten diep in de kunststof potten op te potten, vergelijkbaar met het 'opstapelen' van pootaardappelen, wordt de stabiliteit, de vorming van zijscheuten en de opbrengst van de planten verhoogd. Door hun oorsprong in de Zuid-Amerikaanse Andes houden aardappelen van koele temperaturen en licht. In een droge teelt is minder dan 10° C ideaal. Let op! Aardappelen zijn vorstgevoelig. De teeltduur is 3-6 weken, afhankelijk van temperatuur en licht.

In de tuin is de plantafstand 30-45 cm in de rij en tot 75 cm tussen de rijen, later worden de planten opgestapeld. Aardappelen zijn ook ideaal voor de teelt in bakken (bijv. de PotatoPot art.nr. 834) op balkons en terrassen. Voor een topopbrengst vult u de potten halverwege bij het planten, zodat u later bij het opstapelen aarde kunt toevoegen. Het stapelen begint rond half/eind mei, wanneer de planten een hoogte van circa 15 cm hebben bereikt.

Koele en donkere ruimtes zorgen ervoor dat de aardappelen maandenlang bewaard kunnen worden.

omhoog
Trusted Shops Guarantee