Terug

Aardappelen op de juiste manier oogsten - 3 stappen naar succes

Inhoudsopgave

  1. Wat is het juiste moment om aardappelen te oogsten?
    • Na een kwartaal worden in de zomer aardappelen geoogst, voordat de aardappelziekte begint.
  2. Hoe worden aardappelen correct geoogst?
    • Met een vork worden de knollen,als ze rijp zijn, gerooid en uitgegraven.
  3. Hoe moeten aardappelen na de oogst worden bewaard en welke verwerking wordt aanbevolen?
    • Bewaarbare aardappelrassen kunnen maandenlang in donkere en koele kelders in houten trappen worden bewaard.
  4. Verdere informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te oogsten

Na een paar maanden teelt zijn de aardappelen klaar om geoogst te worden. Eind april geplante knollen kunnen al eind juni geoogst worden, late rassen in juli en augustus. De aardappelziekte begint vaak op dit moment. Als gevolg van de schimmelziekte worden de spruiten bruin en sterven af. Bij de eerste symptomen is het hoog tijd om met de aardappeloogst te beginnen. Als u te lang wacht, verspreidt de schimmel zich van de spruit naar de knollen en bederft de oogst. Het wordt geoogst op zonnige, droge dagen. De grond moet een beetje droog zijn om de aardappelen beter uit de grond te kunnen halen.

Maankwekers oogsten wortelgroenten, waaronder aardappelen, tijdens de afnemende maan. Krachten en ingrediënten stromen van de scheut naar de wortel. Aardappelen die tijdens de afnemende maan worden geoogst, zouden beter en langer kunnen worden bewaard.

 

Stap 2: Hoe worden aardappelen correct geoogst?

Een steeds meer verdorde spruit duidt op het begin van het zomeroogstseizoen voor aardappelen. Met een spitvork wordt een plant uitgegraven en wordt de rijpheid van de knollen gecontroleerd. Een aardappelplant kan tot 30 knollen produceren.

Voordat de aardappelknollen worden gerooid, worden de bruine scheuten dicht bij de grond afgesneden met een snoeischaar. Als de bovengrondse delen van de plant ziek blijken te zijn, gaat de spruit bij het GFT, anders op de compost. Controleer bij het rooien of de aardappelknollen goed te verwijderen zijn en of de aardappelschil stevig aanvoelt. Zitten ze nog zeer vast, is het te vroeg om te oogsten. Rijpe aardappelen worden zorgvuldig opgegraven zonder ze te beschadigen. U graaft de grond in met de graafvork en tilt het wortelsysteem eruit door aan de overgebleven scheuten te trekken. Met de handen worden de knollen uit de grond geplukt. Ze drogen korte tijd in de lucht. Na het drogen worden de aardappelknollen grof schoongemaakt en eventuele vlekken of beschadigingen worden uitgesorteerd. Vervolgens doet u de aardappelen in een mand of bak. Met een hark wordt de opgestapelde dam rechtgetrokken en over het hoofd geziene aardappelen worden eruit geplukt.

Steeds meer balkonkwekers ontdekken het telen van aardappelen in kuipen. Balkonaardappelen worden ook in de zomer geoogst als het kruid droog wordt. Oogsten in kuipen of potten is eenvoudig. U draait de bak om, plet de kluit en haalt de aardappelen eruit.

 

Stap 3: Correcte opslag en verwerking

Na de aardappeloogst worden de droge aardappelen gestapeld in kisten en kratten. De opbergkisten komen in koele, droge kelders, waar ze in het donker worden bewaard. Duisternis is belangrijk, anders beginnen de knollen te ontkiemen. Bij optimale bewaarcondities blijven aardappelen maandenlang eetbaar tot het voorjaar.

 

Verdere informatie

De aardappel is de favoriet van Nederlanders en de teelt ervan is wijdverbreid. Wortelgroenten, oft e wel aardappelen, zijn te vinden in groente- en moestuinen. In korte tijd levert het substantiële opbrengsten op en tegelijkertijd wordt de grond vruchtbaar door de teelt. Na het planten van de aardappelknollen in april worden de groenteplanten tijdens hun teeltperiode van circa drie tot vier maanden regelmatig opgestapeld en opgekweekt in een groeiende dam. Na een kwartaal in de grond kunnen de aardappelen aan het begin van de zomer geoogst worden. Goede moestuiniers slagen erin om tot 30 knollen per aardappelplant te oogsten.

 

                              

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee