Terug

Sjalotten

Sjalotten zijn bijzonder geschikt om ze voor salades en gesmoorde vleesgerechten te gebruiken. Deze uien kunt u makkelijk in uw eigen tuin kweken, omdat ze weinig eisen stellen. Sjalotten worden zoals pootuien geplant. Deze pootuien ontwikkelen - in tegenstelling tot de uien, die in de loop van het seizoen steeds groter worden - kleine dochteruien. Sjalotten zijn veel aromatischer van smaak dan de uien. Bovendien lopen ze niet zo snel uit als ze worden opgeslagen.

Aanplant

Vanaf half maart, wanneer de bodem vorstvrij is. Afstand tussen de rijen ca. 20 cm en binnen de rij 15 cm. Sjalotten hebben een doorlaatbare tuinbodem zonder stuwvocht en een zonnige, warme standplaats nodig.

Oogst

Sjalotten kunnen worden geoogst wanneer hun loof vanaf augustus begint te verwelken. Zodra het kruid over het hele perk relatief gelijkmatig is afgestorven, is de juiste tijd gekomen. Na de oogst is het raadzaam de sjalotten eerst een aantal dagen op een luchtige en warme plaats te laten drogen. Belangrijk is een goede luchtverversing, zodat de sjalotten goed kunnen afdrogen. Voor het opslaan wordt de resterende aarde afgeschud. De verdroogde pijpblaadjes mogen niet worden verwijderd. Ze zijn ideaal om de sjalotten voor de opslag samen te binden tot een bos.

omhoog
Trusted Shops Guarantee