Terug

Daslook (Allium ursinum)

De soortaanduiding ursinum ( wat betekent van de beren) komt doordat de beren de gewoonte hadden zich na hun winterslaap vol te vreten met daslook (in het buitenland heet de plant dan ook wel berenlook). Het bijgeloof was dan dat de kracht van de beren overging op de plant. Waar is in ieder geval wel dat de daslook veel gezonde voedingsstoffen bevat. Het naar knoflook ruikende kruid is rijk aan vitamine C: 100 g daslook bevat 150 mg Vitamin C; 50 g volstaan voor de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Daslook is een meerjarige plant en een typische vroegbloeier met een korte vegetatieperiode. De eerst, ca. 20 tot 30 cm lange daslookbladeren schieten uit in maart, in mei begint de bloei. De witte, lelieachtige bloemetjes zijn stervormig en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd.Al in juni wordt de jaarlijkse levenscyclus beëindigd met de zaadrijping en het intrekken van de bladeren.

 

Standplaats / verzorging

Daslook houdt van een een humusrijke, licht vochtige bodem op een plekje in de halfschaduw onder de bomen. Wanneer de daslook zich thuis voelt in de tuin dan heeft hij een enorme drang zich te verspreiden. Dit kan alleen door regelmatig wieden in toom gehouden worden. Wie er niet van houdt dat de daslook zich in de hele tuin verspreidt kan een anti-wortelbarrière in de grond aanbrengen.

Het is aan te raden de daslook direct als plant te kopen, want de zaadjes van de daslook hebben 12-24 maanden nodig om te ontkiemen. Zelfs bij zaden die zijn voorbehandeld is erg veel geduld nodig voordat de eerste puntjes uit de grond komen. Het beste kan men de daslook direct in de tuin uitzaaien. Zo krijgt hij alle tijd die hij nodig heeft.

 

Oogst

Het oogsten van daslook gebeurt inapril en mei. Wanneer de bloemen verschijnen is de oogsttijd alweer voorbij. Want tijdens de bloei verliest het blad langzaam zijn aroma en smaakt niet meer zo goed.. De bladeren kunnen ingevroren worden. Slechts even wassen, goed laten uitlekken en dan invriezen. Een andere optie om de bladeren te bewaren is ze te verwerken tot een pesto!

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee