Terug

Zuilappel correct planten, verzorgen, bemesten en vermeerderen

Inhoudsopgave:

 

Zuilappel correct planten

Bij de aankoop van een Zuilappelboom is het zinvol te letten op de onderstam van de ent. Er zijn zwakke en sterk groeiende onderstammen. Zij beïnvloeden het latere vrucht- en groeigedrag. Hoe sterker het groeigedrag van de onderstam, hoe meer deze de zuilvormige boom omhoog duwt, vaak ten koste van zijn vruchtbaarheid. Zwakke onderstammen met een beperkte groei zijn beter geschikt. Voor de teelt wordt een maximale groeihoogte van 3,50 meter aanbevolen, want hoe wil men oogsten uit een zuil van 5 meter hoog? Het planten gebeurt in het voorjaar of, nog beter, in de herfst. Tussendoor kunnen zuilappels nog worden geplant als ze in potten worden geteeld en gekocht. De plantplaats moet een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin zijn, waar eerder geen rozenplanten stonden. Een enigszins beschutte standplaats is gunstig, zodat late vorst de bloesem niet aantast. Elke normale tuingrond is geschikt voor de teelt van zuilappels. Aan zware gronden wordt zand en humus toegevoegd, droge zandgronden worden gemengd met compost. Als de appelbomen als bladverliezende haag moeten dienen, moet een afstand van ongeveer 50 cm in acht worden genomen. Voor een groepsbeplanting van bijvoorbeeld 3 verschillende zuilappels moet een afstand van een halve tot driekwart meter worden aangehouden. Zo'n constellatie van drie zal in de loop der jaren uitgroeien tot een gemeenschappelijke appelzuil. Graaf bij het planten in de herfst een plantgat in de grond dat minstens twee keer zo groot is als de kluit. De bodem van het gat wordt goed losgemaakt met een vork. Maak voor het planten van de appelboom de kluit los of schud alle grond eraf. De plantdiepte is afhankelijk van de plaats van enting. Hoe dichter het entpunt zich bij het grondoppervlak bevindt, hoe sterker de zuilappel zal groeien. Daarom is het raadzaam de entpunt zo ver mogelijk uit de grond te laten steken. Extra steun wordt geboden door een paal waaraan de appelboom wordt vastgebonden. Ten slotte wordt het plantgat gevuld, aangestampt en van water voorzien. Op arme gronden is het de moeite waard een mulchlaag van compost rond de boomschijf aan te brengen. Voor permanente aanplant in potten zijn zo klein mogelijke appelrassen geschikt. Voor de teelt van een zuilappel zijn plantenbakken met een volume van ten minste 50 liter en waterafvoergaten in de bodem geschikt. Als substraat is speciaal substraat voor fruitplanten of potplanten geschikt. Extra zand of kleikorrels verhogen de doorlaatbaarheid en de structurele stabiliteit van het bodemsubstraat. Zuilappels hebben een smal, hoog silhouet dat gevoelig is voor wind. Zet de boom op winderige plaatsen zo vast dat hij niet kan omvallen. Op stadsbalkons kan de balkonrand of een muurbevestiging het boompje beschermen tegen omvallen tijdens stormen.

 

Zuilappel correct verzorgen

Als de zuilappel eenmaal gegroeid is en zich op de standplaats heeft gevestigd, is er weinig onderhoud nodig. Water geven in droge periodes is vanzelfsprekend, vooral bij het kweken in kuipen. Als de boom uitdroogt, laat hij al zijn vruchten vallen en gaat de oogst verloren. De hoeveelheid water geven hangt af van de appelboom en de grootte van de pot. Geef zoveel water dat het substraat goed vochtig is en er geen wateroverlast ontstaat.

Wanneer wordt de Zuilappel gesnoeid?

Het typische kenmerk van zuilappels is een dominante centrale tak met verschillende korte zijtakken. De eerste jaren zijn de klassieke snoeimaatregelen niet nodig. Alleen nieuwe zijscheuten worden eind juni ingekort tot ongeveer 15 cm. De belangrijkste groei is dan voltooid en de boompjes zullen het volgende jaar meer bloesem produceren. Als de zuilappel na jaren zijn gewenste hoogte overschrijdt, wordt de centrale tak in de nazomer omgeleid naar een vlakkere zijtak.

Hoe wordt de zuilappel bij ziekte en ongedierte verzorgd?

Een groot probleem bij appels is de schimmelaantasting door appelschurft en meeldauw. Schurft komt vaker voor en veroorzaakt bruine, deels gebarsten zweren in het blad en op de vruchten. Meestal gaat er een mild, regenachtig voorjaar aan vooraf, dat de verspreiding van de schadelijke schimmels bevordert. Het aangetaste, bobbelige blad valt van de appelboom af, zodat bij een ernstige aantasting de fruitboom in de zomer al kaal is. Gebrek aan houtrijpheid en knopvorming hebben een negatief effect op de vorstbestendigheid en de bloesemvorming in het volgende jaar. Schurftige vruchten kunnen zonder aarzeling worden gegeten, maar ze zijn lelijk en de schil is uitgedroogd. Dit kan worden voorkomen door de afgevallen bladeren te verwijderen en dichte kronen uit te dunnen. Bovendien versterkt heermoesgier het bladweefsel na een bespuiting in het voorjaar, waardoor schimmelsporen zich minder makkelijk aan het blad kunnen hechten. Bladluizen komen ook voor als ongedierte op appelbomen. Ze worden op de vlucht gejaagd met brandnetelgier. Plotselinge bladval kan worden veroorzaakt door een vochtige bodem en wortelproblemen. Gele bladeren wijzen op een gebrek aan voedingsstoffen of droogte.

Hoe overwintert de zuilappel het beste?

In tuinen heeft een zuilappelboom geen winterbescherming nodig. Late vorst is gevaarlijk, omdat de bloesem bevriest en de oogst mislukt. Kortdurende lage temperaturen kunnen worden opgevangen met behulp van vliesdoek. Zuilappels in potten hebben meer bescherming nodig. Ze moeten worden verplaatst naar een beschutte en schaduwrijke plek. Bij temperaturen onder min 5 graden Celsius worden de pot en de onderste stam in jutezakken, noppenfolie of vliesdoek gewikkeld. Belangrijker is bescherming tegen zon en hitte op koude winterdagen, die door temperatuurschommelingen vorstscheuren in het hout veroorzaken.

 

De zuilappel correct bemesten

In de tuin blijven de bemestingsmaatregelen beperkt tot het strooien van compost in het voorjaar. Vooral op arme zandgronden kan volop compost worden toegepast, omdat zandgronden nauwelijks voedingsstoffen kunnen binden en doorgeven aan de plant. In kuipen is het raadzaam te bemesten met een speciale meststof voor fruit- en bessenstruiken volgens de doseringsaanbevelingen van de fabrikant.

 

De zuilappel correct vermeerderen

De vermeerdering van appelbomen wordt overgelaten aan professionele kwekerijen, omdat ze door enting worden geproduceerd. Dit vereist een geschikte onderstam en een ent.

 

Bijzonderheden bij de Zuilappel

De verscheidenheid aan zuilappels is tegenwoordig groot, wat de keuze natuurlijk moeilijk maakt. Een opmerkelijke soort is het ras "Braeburn", dat slechts 2,5 meter hoog wordt en perfect is voor de pot op het balkon. De schimmelresistente variëteit 'Red River®' wordt iets hoger. Met zijn 3,5 meter is hij ideaal voor de tuin en biedt hij echte tafelappel kwaliteit. Voor liefhebbers van traditionele appelrassen is "Golden Delicious" zeker een begrip. Dit oude ras is verkrijgbaar als zuilfruit en dient als bestuiver voor andere appelrassen.

 

verdere informatie

Groenten en fruit in je eigen tuin kweken is populair. Het bespaart geld, is duurzaam en men weet wat er op het bord komt. Het probleem met zelfverzorging is vaak de beperkte ruimte. De vraag is: Hoe kan men op een klein oppervlak zoveel mogelijk variatie aanbrengen? Bij groenten en kruiden is het misschien mogelijk, maar bij fruitbomen is het moeilijker. Gelukkig is er de laatste jaren veel gebeurd. Zuilfruit is één manier om heerlijke fruitbomen te kweken op een kleine ruimte. Naast kersen, pruimen of peren zijn vooral zuilappels populair. Zuilappels zijn speciale cultivars waarvan de smalle, rechtopstaande groeiwijze genetisch bepaald is. Kijk bij het kopen naar informatie over de groeihoogte en de weerstand tegen schimmelziekten (bv. appelschurft). Deze twee specificaties zijn bepalend voor de teelt van een zuilappel Zuilappels kunnen slim worden toegepast in tuinen, maar ook op grote balkons of terrassen. Naast elkaar geplant kan een nuttige fruitbomenhaag als zomerse zichtbescherming worden gecreëerd. Zo'n fruitboomhaag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om kunstmatig tuinruimtes te creëren en te scheiden. In een solitaire positie dienen ze als blikvanger en als toonaangevende factor. In grote kuipen verrukken zuilappels stadstuiniers op het balkon. Hun slanke gestalte neemt nauwelijks ruimte in en zorgt tegelijkertijd voor een stedelijke boomgaard. In de lente trekken de bloesems de stedelijke insectenfauna aan. Later wordt de balkontuinier beloond met de oogst van zijn eigen appels.

Trusted Shops Guarantee