Terug

zoetkruid (Stevia)

Verzorging

Het is een sterke plant maar niet winterhard. In een ruime pot planten en de plant de hele zomer in de tuin, de kas of op het balkon zetten. Vraagt uitermate weinig verzorging. Het beste staat de stevia op een zeer zonnig plekje, mag gerust in de wind zijn. De aarde niet helemaal laten verdrogen en af en toe water geven.

Overwinteren kan de plant op een zonnig plekje in huis bij kamertemperatuur.

Vermeerderen gaat het simpelst door te stekken. Dan snoei je de topscheuten af en zet die in vers water. Het water het beste dagelijks verversen. Zodra er wortels aan komen plant u het stekje. De moederplant loopt snel weer uit en wordt door het stekken alleen maar bossiger.

 

Gebruik

Zoetkruid smaakt een beetje zoalszoetstof en heeft een licht, bittere nasmaak. Bij het zoeten moet u in het begin voorzichtig de dosis proberen te bepalen. Het is het beste om een extract uit de bladeren te maken. Met een oplossing is de zoete smaak beter te doseren. Een extract kan gemaakt worden uit gedroogde of verse bladeren. Gedroogde bladeren krijg je door de bladeren in een koffiefilter gedurende 2 minuten in de oven of magnetron te leggen.

Het extract krijg je als volgt: voeg bij een kopje warm water een ¼ kopje met fijngesneden of gedroogde blaadjes. Dit mengsel 24 uur laten trekken, filteren en dan gekoeld bewaren.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee