Terug

Wijnstokken (Vitis vinifera)

Wijnstokken zijn klimatologisch gezien veeleisende planten. Ze hebben daarom een zonnig en warm plekje nodig, bijvoorbeeld aan de zuidkant van het huis.

Wijnstokken houden van een warme diepgrondige en voedselrijke bodem. Zorg voor een plek met een goed gedraineerde grond, want een druivenstok kan er niet goed tegen als de wortels in het water staan. Een mengsel van 2 delen potgrond en 1 deel scherven is aan te bevelen. Dit voorkomt dat de potgrond te snel zakt en zorgt voor een goede ventilatie van de wortels. Het beste resultaat bereik je op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond. U kunt de wijnstokken ook in een pot planten. De planten moeten worden geplant in een pot met een doorsnee van ca. 40-50 cm.  Voor een goede drainage moet u onderin de pot eerst een laagje grind of scherven leggen. Gelijkmatig water geven en van mei tot juli af en toe bemesten met meststof voor fruitbomen (artikelnr. 3348), bevordert de groei.

Om te overwineren kunt u het beste de bloempot in de tuin ingraven en bedekken met aarde. Wanneer dit niet mogelijk is, moet de wijnstok overwinteren in een vorstvrije ruimte met gelijkmatige temperaturen. Op het balkon/terras moeten u de pot inpakken in een beschermingsvlies of in een jute zak gevuld met droge bladeren of stro. Zet de plant zo dicht mogelijk aan de huiswand en laat de aarde niet uitdrogen.

 

Snoeien

Bij de wijnstokken moet u eind februari ongeveer de helft terugsnoeien. Indien de groei te sterk is, kunt u ook in de zomer nog een keer terugsnoeien. Door middel van snoeren of bamboestokken kunt u de klimhulp vergroten.

omhoog
Trusted Shops Guarantee