Terug

Wijnstokken planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

 

Hoe worden wijnstokken correct geplant?

In tuinen krijgen wijnstokken een zonnige, warme plek die ook enigszins beschut is tegen de wind. Zonnige binnenplaatsen, hellingen en muren op het zuiden zijn gunstig. De basisvereiste voor de teelt van wijnstokken is een latwerk of een klimhulpmiddel. Hier kan een spalier goed werk doen op muren. Bij de professionele teelt worden lange draden gespannen waarlangs de scheuten worden geleid. Sommige soorten ontwikkelen hoofdtakken van wel 100 meter lang. Een ander alternatief zijn pergola's, paviljoens of carports.

Wijnstokken zijn tolerant ten opzichte van de bodem. De belangrijkste factoren zijn een hoge doorlaatbaarheid en diepte. De wortels van de wijnstokken kunnen met de jaren tot 15 meter in de grond doordringen. Daarom mogen er geen beperkingen zijn door ondoordringbare gesteentelagen in de ondergrond. Wateroverlast is schadelijk voor de wijn. Natte bodems belemmeren de ontwikkeling van planten, beschadigen het immuunsysteem en zijn vaak de oorzaak van schimmelziekten. Bovendien warmen ze in het voorjaar nauwelijks op.

Druiven worden aangeboden als kuipplanten in pot. Ze worden van lente tot de zomer geplant. Het plantgat wordt iets groter gegraven dan de kluit en onderaan goed losgemaakt. Dit maakt het voor de wijn gemakkelijker om later met zijn wortels dieper te graven. De uitgegraven aarde wordt bij zandgronden gemengd met compost en bij kleigronden met zand. Bij het planten wordt de wijn scheef ten opzichte van het latwerk ingezet. Er wordt voor gezorgd dat de entplaats zich boven het grondoppervlak bevindt en in geen geval wordt ingegraven. Het gevulde plantgat wordt vervolgens stevig aangedrukt en goed bewaterd. De plantafstand is afhankelijk van de beschikbare ruimte of de grootte van het latwerk. Vaak is één plant voldoende voor een goede opbrengst. Een enkele wijnstok kan gemakkelijk groeien op een latwerk van 5 meter breed. De huidige wijnstokken zijn zelfbestuivend, dus er is geen tweede bestuiver nodig.

 

Hoe worden wijnstokken omgeplant?

Het is niet aan te raden om wijnstokken permanent in grote containers te laten groeien. Als diepwortelaars missen ze de juiste wortelruimte. De diepe wortels maken het ook onmogelijk om oudere wijnstokken te verplanten. In plaats van te verplanten, is het logischer om nieuwe wijnstokken te kopen en deze op nieuwe plaatsen te planten.

 

Hoe worden wijnstokken verzorgd?

Dankzij de diep doordringende wortels is het eigenlijk niet nodig om wijnstokken te gieten. Uitzonderingen zijn extreme hitteperiodes en droge fasen, waarin het wortelgedeelte van de wijn wordt bewaterd en, indien nodig, mulchen. Een laag mulch moet op zijn vroegst in de zomer worden aangebracht, omdat dit de snelle opwarming van de grond in het voorjaar onderdrukt. Alleen compostmulch wordt in het voorjaar aanbevolen, omdat deze voedingsstoffen in de grond levert. Gewone minerale meststoffen worden niet gebruikt voor bemesting. Door hun hoge stikstofgehalte bevorderen ze de verspreiding van bladziekten.

 

Hoe worden wijnstokken correct gesnoeid?

Het intensiefste onderhoud komt voort uit de regelmatige snoeimaatregelen van de wijn, die eenmaal in het voorjaar en een tweede keer in de zomer worden uitgevoerd. Vruchtvorming vindt plaats op de jonge scheuten die uit het tweejarige hout ontstaan. Een spalier is nodig omdat de sterkste scheuten zich aan het klimhulpmiddel vestigen. Door ze op te binden worden de hoofdscheuten geleid en wordt de plant beschermt tegen breuk. De sterke voorjaarsgroei wordt beperkt tot maximaal 5 sterke scheuten. Zwakkere en alle andere takken worden in dit proces verwijderd. Als de hoofdscheut in de zomer de gewenste hoogte overschrijdt, wordt deze net boven de laatste knop bijgesneden.

Op ruwe locaties kan enige winterbescherming nodig zijn. De basis van de stam wordt opgehoogd met boomschors, zoals bij rozen het geval is, of de stam is losjes omwikkeld met lichtgekleurd vorstbeschermingsvlies. Verse herfstbeplantingen moeten altijd worden beschermd met dennentakken. Meer over het onderwerp wijnstokken snoeien.

 

Hoe worden wijnstokken vermeerderd?

Tafeldruiven kunnen eenvoudig worden vermeerderd door stekjes en stekhout. Vermeerderde wijnstokken zijn wortelecht (niet geënt) en daarom vatbaar voor de gevreesde fruitluis. Daarom worden meestal geënte soorten bij speciaalzaken gekocht. Hiervoor worden Europese rassen geënt op Amerikaanse onderstammen die bewezen resistent tegen de fruitluis zijn.

Hoe worden wijnstokken tegen ziekten beschermd?

De fruitluis is een dierenplaag die in de 19e eeuw bijna alle Europese wijngaarden heeft verwoest. Door moderne kweekmethoden speelt de luis slechts een ondergeschikte rol. Schimmelziekten, zoals echte meeldauw of grijze schimmel, komen vaker voor in de wijn. Kies bij aankoop voor resistente rassen en plant deze op een tegen regen beschermde, goed beluchtte plaats. Uit voorzorg kan sproeien met netwerkzwavel in het voorjaar helpen tegen schimmelbeval. In sommige tuinen zijn druiven te zien die in gaaszakken zijn gewikkeld. Ze dienen als bescherming tegen de kersenazijnvlieg, die zijn eitjes in de druiven legt.

 

Wat is het nut van wijnstokken?

In huistuinen zijn wijnstokken populair als heerlijke klimfruit. In de loop van het jaar vormen ze groene muren, hekjes, natuurlijke groene daken en groene carports of pergola's. Smakelijke druiven rijpen meestal vanaf de late zomer in volle druiven. De vruchtkleur is afhankelijk van de variëteit en varieert tussen groenachtig, roestrood en blauwviolet. Tegenwoordig zijn lichte en paarse druivensoorten vaak pitloos.

 

Hoe worden wijnstokken correct geoogst?

De vroege rassen rijpen in augustus en eind oktober. Het juiste moment is aangebroken als de vruchten hun variëteitkleur krijgen en bij de eerste smaaktest een zoet aroma hebben.

 

Hoe worden wijnstokken correct verwerkt?

Tafeldruiven worden direct na de oogst gebruikt. De vruchten zijn slechts een beperkte tijd houdbaar en kunnen niet worden bewaard. Na het oogsten worden de druiven gewassen en de volgende dagen geconsumeerd. Als de opbrengsten hoog zijn, kan de sapproductie in de wijnbouwerij of druivensap producent de moeite waard zijn.

 

Verdere Informatie

Bijna geen enkel ander fruit kan terugkijken op zo'n grote culturele geschiedenis als de wijnstok (Vitis vinifera). Net als in het verleden, draaien zoveel verhalen, mythen en liederen rond de zoete vrucht waaruit de verleidelijke wijn wordt geperst. De teelt van wijn was in de oudheid al van groot belang. Volgens de overlevering werden 4000 jaar geleden in het oude Egypte wijnstokken aangeplant. De Romeinen brachten de warmteminnende wijn later naar de wijnbouwgebieden van vandaag. Geleidelijk aan werden de eigenschappen van de wijn in alle opzichten verder ontwikkeld. Er zouden duizenden variëteiten moeten zijn met een grote verscheidenheid aan locatievereisten en verschillende kweekmethoden. Tot op de dag van vandaag worden er wijnstokken gekweekt voor de productie van tafeldruiven, rozijnen, krenten, rode en witte wijnen.

Tafeldruiven (Vitis vinifera ssp. Vinifera) zijn interessant en aanbevolen voor de eigen tuin. Ze werden waarschijnlijk een paar millennia geleden gekweekt of geselecteerd uit de wilde wijnstok in het Nabije Oosten. De huidige variëteiten voor tuincultuur zijn en zullen worden geoptimaliseerd door teelt als fruit voor verse consumptie. Wijnstokken zijn snelgroeiende klimbomen die tot 10 meter klimmen zonder dat er gesnoeid wordt aan klimhulpmiddelen naar boven klimmen. Door middel van uitlopers vestigt de wijn zich aan een klimhulp. Op deze scheuten zitten afwisselend geplaatste bladeren, die afhankelijk van de variëteit anders kunnen worden gevormd. Elk blad zit op een scheut die aan de andere kant een scheutrank ontwikkelt. De bladeren zijn tussen de 5 en 15 cm groot, gelobd van vorm met verschillende gekartelde randen. De bloeitijd van de wijnstokken varieert tussen mei en juli, afhankelijk van de variëteit. Kleine geelgroene bloemen vormen zich in dichte takken op de afzonderlijke scheutknopen. Vanaf de late zomer produceren ze druiven waarvan de vrucht bekend staat als wijndruif. Afhankelijk van de variëteit zijn de rijpe vruchten groengeel, roodachtig of blauwviolet van kleur.

Wijnstokken in eigen tuin zijn een waardevolle aanwinst voor het vergroenen van muren of klimhulpen op zonnige, warme locaties.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee