Terug

De vlier op de juiste manier vermeerderen– 3 stappen naar het succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om de vlier te vermeerderen?
    • Wilde zaailingen kunnen in de volgende lente worden omgeplant of stekken kunnen in de herfst worden genomen.
  2. Hoe wordt de vlier op de juiste manier vermeerderd?
    • De vlier en zijn variëteiten kunnen het beste door stekjes worden vermeerderd.
  3. Wat is belangrijk voor het onderhoud?
    • Jonge planten die reeds wortels hebben worden in de groeifase iets vochtiger gehouden.
  4. Verdere Informatie

 

Het tijdstip voor het vermeerderen is afhankelijk van de gekozen methode. Generatief vermeerderen door te zaaien wordt in de herfst gedaan. Dit geldt alleen voor de reine soorten zoals de Sambucus Nigra. In de herfst worden enkele bessen geoogst en tijdens de nacht in een waterbad geweekt. Dit maakt het vruchtvlees los van het zaad en verwijdert kiemremmende stoffen.

Het zaad wordt in een bak met kiemaarde gezaaid en op een beschutte plaats in de tuin geplaatst. In de lente kiemt dan het zaad wat na een korte tijd verspeend wordt.

Korte tijd later, nadat de bladeren zijn gevallen, worden stekken van de vlier en zijn variëteiten gesneden. In de winter wortelen ze in het vochtige zand.

 

Welke methode voor het vermeerderen wordt gekozen, is afhankelijk daarvan of men de reine soort of cultivars met bijzondere kenmerken wil vermeerderen. Bij de gewone vlier (Sambucus nigra) wordt het vermeerderen het beste aan de natuur overgelaten. Met de eerste vruchten worden in de volgende lentes wilde zaailingen verspreid. Deze worden voorzichtig uitgegraven en op de gewenste plek geplant. Wie zelf wil zaaien, oogst de bessen, weekt ze een nacht lang in een waterbad en zaait deze vervolgens. De bak met het zaad staat in de winter op een beschutte plaats in de volle grond. In het voorjaar loopt het zaad dan uit, wordt verspeend en later geplant.

Van de bijzondere soorten, bv. de donkere, gele of ingesneden bladeren, worden verhoute stekken in de herfst genomen. Hiervoor wordt gewacht tot het blad eraf gevallen is. Dan worden langere takken van 20 tot 25 cm afgeknipt. Elke stekje wordt onder de laatste bladoksel scheef afgeknipt en in een ongeglazuurde aarden pot met vochtig, niet al te grof zand gestoken. Deze pot wordt dan in het tuinperk geplaatst. Door het aardewerk kan vocht tussen de bodem en de pot worden uitgewisseld. Gedurende de winter ontstaan wortels aan de bladoksels. Als de jonge vlierplantjes in de lente uitlopen en groeien worden ze verspeend. Het is ook mogelijk scheutstekken te vermeerderen, maar de  verhoute stekken wortelen gemakkelijker en met minder moeite.

 

De vermeerderde vlier is net als de uitgegroeide exemplaren ongecompliceerd. Tijdens het wortelen wordt het substraat vochtig gehouden, zonder dat het te nat is. In de winter is de bodem al vochtig en zorgt de natuur voor de waterverzorging. Bemesten is niet noodzakelijk. Pas als de jonge planten voldoende wortels hebben en zelf uitlopen kan een beetje compost of kunnen hoornspaanders de groei stimuleren.

 

Verdere Informatie

De vlier (Sambucus nigra) is een hele bekende en geliefde struik waarvan de vruchten al eeuwenlang bekend zijn voor hun sterkende kracht. Hoewel de vlier tot het wilde fruit behoort, verbindt de zomergroene struik de nuttige met de sierwaarde. Zijn groeivorm is decoratief net als zijn schijnkransen. Ook ecologisch gezien is de vlier heel waardevol. Zijn geurende bloemtrossen met de cremekleurige bloemen trekken massa’s insecten aan. De vruchten zijn interessant voor vogels omdat ze een belangrijke voedselbron voor het verenkleed vormen. Dankzij een heroverweging komt de vlier vaker voor in tuinen. De struik kan eenvoudig vermeerderd worden en groeit probleemloos op de meeste standplaatsen.

omhoog
Trusted Shops Guarantee