Terug

Vlier snoeien - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip een vlier te snoeien?
    • Het snoeien wordt in de herfst gedaan, of in het vroege voorjaar als het snoeien in de herfst werd overgeslagen.
  2. Hoe moet de vlier worden gesnoeid? Welke delen worden gesnoeid?
    • Lange, nieuwe takken worden ingekort voor een betere vruchtaanzet.
  3. Waarop moet worden gelet bij het snoeien van de verschillende vliersoorten? Zijn er verschillen?
    • Verschillen bij de soorten zijn er nauwelijks, behalve als de vlier alleen als sierboom of als wilde plant wordt gehouden.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip voor het snoeien kiezen

Gesnoeid wordt hoofdzakelijk in de bladloze periode vanaf de herfst tot het vroege voorjaar. Een vlier die voor de sier wordt gehouden, wordt nauwelijks gesnoeid. Wel een vlier die als voedingsplant wordt gehouden. Als de boom wild groeit kan de oogst matig uitvallen. Dit kan doelgericht worden verhoogd door het snoeien in de herfst nadat de bladeren eraf zijn gevallen, of voor de winter. Wie dit tijdstip overslaat kan ook nog in het vroege voorjaar, voordat de vlier uitloopt, snoeien.

 

Stap 2: Hoe wordt de vlier op de juiste manier gesnoeid?

De vlier verdraagt het snoeien bijzonder goed. Zelfs het snoeien in het oude hout wordt probleemloos verdragen.  In het hout zijn overal knoppen verborgen waaruit nieuwe takken kunnen ontstaan. Hoewel er grotendeels slechts één ras met enkele cultivars in de handel te vinden is, wordt er een verschil gemaakt tussen siervormen en voedingsplanten. De siervormen kunnen zo groeien. Snoeibeurten zijn nauwelijks nodig en worden slechts dan gedaan, als takken storen, scheef groeien of de kroon hinderen.

Als de vlier als voedingsplant wordt gebruikt, is de bloei en daarna de vruchtaanzet het belangrijkst. Zonder de vlier te snoeien kan de oogst matig zijn. Deze wordt verhoogd door de geoogste takken ieder jaar in te korten. Voor een optimale vruchtaanzet worden de nieuwe takken tot op 10 tot 15 stuk gereduceerd. Om de takken te snoeien wordt afhankelijk van de doorsnee van de tak een boom- of tuinschaar gebruikt. Als dit niet voldoende is, kan ook een boomzaag worden gebruikt. Grotere snijwonden worden met boomwas gesloten om het binnendringen van ziekteverwekkers te verhinden.

De vlier die in een pot staat, wordt regelmatig in vorm gesnoeid. Deze dient normaal gesproken alleen als sierplant en alle takken die storen worden ingekort.

 

Stap 3: Verschillende vliersoorten snoeien

Er zijn vliersoorten met gele-, rode- en donkere bladeren (bv. 'Black Tower' of 'Black Lace'). Deze hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Door hun bladkleuring groeien ze iets zwakker en worden daarom alleen naar behoefte ingekort.   

Vaker oftewel regelmatig één keer per jaar wordt de pure soort van de zwarte vlier (Sambucus nigra) gesnoeid als de bloemen en de vruchten geoogst worden. Als de oogst niet de hoofdzaak is kan het snoeien worden beperkt tot het nodige, net als bij de bontbladerige siervormen van de vlier.

 

Verdere Informatie

Als struik vormt de vlier een houten spruit met takken en twijgen. Typisch voor de natuur is de groei zelden gelijkmatig en identiek. Het snoeien zorgt voor de noodzakelijke correctie van de groeivorm. Vooral op ongunstige plaatsen groeit de vlier zonder vorm. Takken groeien scheef en zijn mogelijk storend. De struik verliest bovendien aan bekoring en ziet er ook optisch niet mooi uit. Met een boom- of tuinschaar kunnen de noodzakelijke correcties worden aangebracht. 

omhoog
Trusted Shops Guarantee