Terug

De vlier planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip een vlier te planten?
    • De vlier is een grote struik of boom die hoofdzakelijk in de klassieke planttijden in het lente of de herfst wordt geplant.
  2. Op welke standplaats kan de vlier worden geplant?
    • De vlier is nogal tolerant wat de standplaats betreft. Hij verdraagt zonnige en halfschaduwrijke plaatsen.
  3. Welke plantafstand en welke –diepte moet bij het planten worden aangehouden?
    • Na enkele jaren kan de vlier hoogtes van meer dan 10 meter bereiken en het is raadzaam tenminste 3 tot 5 meter afstand tot de volgende struik aan te houden.
  4. Verdere Informatie

 

Een speciaal tijdstip om de vlier te planten is er niet. Natuurlijk zijn er de planttijden in de lente en de herfst. De temperatuur is dan matig en de bodemvochtigheid hoger. Toch kan de vlier in een pot in de zomer worden geplant, mits ze voldoende water krijgt en niet geplant wordt tijdens een hete periode. Als het na het planten onverwacht heel heet wordt, is het raadzaam de vlier met schaduwdoek tegen het verbranden te beschermen. In de herfst kan tot eind november worden geplant.

 

De vlier is tolerant en verdraagzaam wat de standplaats betreft. Hij kan zowel op een lichte zonnige plaats als ook op een halfschaduwrijke plaats staan. Volle schaduw is ongunstig omdat hij dan zwakker groeit en bloeit. Ook wat de bodem betreft is de vlier probleemloos. Elke redelijk normale tuingrond is geschikt voor de teelt van de vlier. Lichte zand- en grindbodems, die geen water of voedingsstoffen kunnen opslaan, vereisen bodemverbetering in de vorm van humus of compost. Hiervoor wordt gerijpte compost, alternatief vruchtbare potgrond met de uitgegraven aarde gemengd. De organische bestanddelen verbeteren de water- en voedselverhouding van de bodem. Zeer zware bodems, zoals bv. klei of leembodems kunnen heel goed water- en voedingsstoffen binden. Hun structuur is echter zo dicht, dat er nauwelijks lucht naar de wortels kan en het water niet goed kan weglopen, waardoor gestuwd vocht ontstaat. De bodem kan hier verbeterd worden door drainagemateriaal zoals bv. zand er doorheen te mengen.

Voor de vlier in een pot wordt doorlatende potgrond of beter potgrond met grove bestanddelen gebruikt. De pot moet onderin een gat hebben, die met een scherf van aardewerk wordt afgedekt zodat het water ongehinderd kan weglopen.

 

Bij het planten wordt een afstand tot de buurplanten aangehouden. Het is belangrijk te weten dat een vlier na enkele jaren meer dan 5, zelfs 10 meter hoog kan worden. Hoe ouder de vlier wordt, hoe breder. In een groepje of als haag geplant is het raadzaam minstens 3, beter 5 meter afstand aan te houden. Solitair staand heeft de vlier meestal voldoende afstand. Kleinere struiken en bloeiende planten, die erom heen worden geplant, zijn geschikt als decoratie en beschermen de stam.

De potmaat is afhankelijk voor de plantdiepte. De vlier mag niet te hoog of te laag worden geplant. De wortelkluit moet evenredig met de bodemoppervlakte afsluiten. Te diep planten verhoogt het risico dat de stam onderaan gaat rotten. Te hoog planten kan droogteschade aan de wortels tot gevolg hebben.

 

Verdere Informatie

De vlier is bij de meeste tuinders goed bekend. De struik of ook wel boom is een geliefde heester voor een natuurlijke tuin met een ecologisch accent. Zowel de bloemen als ook de vruchten zijn populair bij insecten en vogels. Dit geldt ook voor ons want de bloemen kunnen uitstekend als siroop en de vruchten voor soepen en drankjes vol met vitamines dienen. De vlier ziet er attractief uit in de tuin en kan solitair of tussen gemengde fruithagen worden geplant.  

omhoog
Trusted Shops Guarantee