Terug

Vitaminebes „Aronia Viking” (Aronia Melanocarpa)

De Aronia behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae) en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Omdat de bloesem er net zo uitziet als de appelbloesem wordt ook wel de naam appelbes gebruikt. De bloesem is helderwit.

De vitaminebes staat bekend om het gehalte aan waardevolle stoffen, zoals bv. flavonoide, foliumzuur, vitamine K en C, en mineralen zoals ijzer en jodium. Past dus uitstekend in een gezond voedingspatroon.

 

Standplaats/ verzorging

De planten groeien als struiken en worden tot ongeveer 2 m hoog. Aan de bodem worden geen hoge eisen gesteld. Door de uitgesproken winterhardheid is het in Siberië een populaire plant. Hoe zonniger  de plant staat, des te meer vruchten zal hij dragen, maar de plant kan ook prima gedijen in de halfschaduw. Aronia is zelfbestuivend, ziekteresistent en zeer gemakkelijk in onderhoud.

 

Oogst

Half augustus/begin september zijn de bessen rijp voor oogst, ze zijn dan violetzwart en wat kleiner dan bosbessen. De bessen kunnen ongeveer 2 weken bewaard worden  en worden het liefst snel verwerkt. Is dit niet mogelijk dan kunnen ze ook eerst ingevroren, en zo bewaard worden.

 

Verwerking

Zo geplukt smaken de vruchten wat kruidig en worden dan ook niet zo vaak zo gegeten. Als u de bessen tot sap verwerkt met een beetje suiker is het echter heel smakelijk. Verder kun je er jam of heerlijke compote van maken. Als u het mengt met aardbeienjam dan wordt deze behalve donkerder ook wat steviger. Ook gedroogd smaakt de bes prima. Verder kunt u de bes verwerken in een vruchtensaus bij wildgerechten.
Voor het maken van jam of saus worden de aroniabessen gekookt en op smaak gebracht met suiker. Daarna wordt de warme massa gezeefd (goed de massa met een lepel erdoorheen drukken) en dan met geleisuiker opkoken.volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tot slot de potjes vullen en laten afkoelen.

Passend daarbij...

Vitaminebes 'Aronia Viking'
Vitaminebes 'Aronia Viking'1 plant
€ 13,80
omhoog