Terug

Vijgenboom snoeien

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip, om een vijgenboom te snoeien?
    • Vijgenbomen worden bij voorkeur in het vroege voorjaar tussen februari en maart gesnoeid, als er geen langere vorstperiode meer wordt verwacht.
  2. Hoe veel moet van een vijgenboom gesnoeid worden?
    • Aangezien warmteminnende vijgenbomen in ons gebied meestal slechts het karakter van een struik krijgen, blijven de snoeiwerkzaamheden beperkt tot het noodzakelijke.
  3. Welke snoeimethoden zijn er voor de vijgenboom en waartoe dienen zij?
    • Bij vijgenbomen worden twee snoeimethoden gebruikt. Jonge vijgen krijgen een verjongingssnoei om de kroon op te bouwen. Oudere exemplaren krijgen een onderhoudssnoei.

 

1. Het ideale tijdstip om de vijgenboom te snoeien

Wanneer eind februari de kracht van de winter afneemt en er geen langdurige vorst meer te verwachten valt, is dit het optimale moment om vijgenbomen te snoeien. Korte tijd later begint de knopvorming en genezen de snoeiwonden goed. Kies een vorstvrije, droge dag om te snoeien, want veel vocht kan schimmelinfecties op de snoeiwonden veroorzaken.

 

2. De beste snoeitechnieken voor het snoeien van de vijgenboom

Dankzij ons Midden-Europese klimaat loopt de groei van vijgen in de volle grond niet uit de hand, maar bereikt hij meestal een struikgrootte. Dit beperkt de snoeimaatregelen tot een vormsnoei voor de kroonontwikkeling van jongere vijgen en een onderhoudssnoei van oudere struiken. Het is belangrijk te weten dat vijgen zowel op het hout van het vorige jaar als op het hout van dit jaar vrucht dragen. De vruchtzetting op het hout van het vorige jaar begint vroeger, zodat er bij snoeiwerkzaamheden niet onnodig veel wordt weggesnoeid.

Onderhoudssnoei: zo bevordert u een gezonde groei van de vijgenboom

Bevriezing en dood hout zijn een onvermijdelijk onderdeel van vijgenbomen, tenzij ze vorstvrij overwinterd worden. Als een scheut dood lijkt, krab dan voorzichtig met een tuinschaar in de bast. Als het weefsel eronder droog en enigszins gelig is, is de scheut dood. Deze scheuten worden teruggesnoeid tot op het oude hout. Als de scheut naar de kroon is gericht, wordt de hele tak aan de basis verwijderd. Vijgenbomen verdragen krachtig snoeien zonder problemen en zullen zelfs weer uitlopen als ze dicht bij de grond worden gesnoeid.

Vormsnoei: Met deze snoei bepaalt u hoe de vijgenboom gaat groeien

Het belangrijkste doel van snoeien is de lichtomstandigheden en de ventilatie in de kroon van de struik te verbeteren. Scheuten die naar binnen groeien worden eruit gesneden. Lange zijscheuten moeten ook worden ingekort en in het onderste gedeelte volledig worden verwijderd. Kruisende of concurrerende hoofd- en zijscheuten moeten ook worden weggesneden. Dit geldt in het bijzonder voor de sterk vertakkende uiteinden van de hoofdscheuten. Na het snoeien moet de struik een gelijkmatige structuur vertonen die op een omgekeerde driehoek lijkt.

 

3: De beste snoei bij vorstschade

Bij de onderhoudssnoei wordt na de winter regelmatig dood hout uit de vijg geknipt. Als takken er droog en dood uitzien, kan met een tuinschaar een stuk schors worden weggehaald. Als het weefsel droog en gelig is, wordt de scheut aan de basis of tot op het oude hout teruggesnoeid. verdere informatie Vijgen (Ficus carica) worden nog steeds beschouwd als een exotische vrucht die in onze breedtegraden steeds meer in de belangstelling komt te staan. Warmere temperaturen en robuuste cultivars maken het mogelijk de smakelijke vruchten te telen. Voorwaarde is een geschikte locatie in milde wijnbouwgebieden of containerteelt in ruwere klimaten. Voorts is het van essentieel belang de fruitboom uit het Nabije Oosten enige verzorging te geven, onder meer door regelmatig te snoeien.

omhoog
Trusted Shops Guarantee