Terug

Vijgenboom planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om een vijgenboom te planten?
    • Vijgenbomen worden bij voorkeur in de lente geplant om ze zo lang mogelijk aan hun standplaats te laten wennen.
  2. Welke standplaats is geschikt om vijgenbomen te planten?
    • Zonnige, warme plaatsen zijn ideaal als standplaats voor de vijgenboom
  3. Met welke plantafstand en welke diepte moet bij het planten rekening worden gehouden?
    • Vijgenbomen worden met voldoende afstand ten opzichte van de andere planten in de buurt geplant. Ze worden zo diep geplant als ze tevoren in de pot stonden.  
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Welk tijdstip is geschikt om vijgenbomen te planten?

Vijgen zijn zon- en warmteminnende planten, die jarenlang als vorstgevoelig golden. Ze werden bijna uitsluitend in een pot onder glas gekweekt. In de laatste jaren is dit veranderd door minder vorstgevoelige soorten te kweken en door de toenemend mildere winters. Ondanks het feit dat de soort nu robuuster is, is het nog altijd raadzaam de bomen in de lente te planten.

De struik heeft zo tot de winter voldoende tijd om aan de standplaats te wennen en te wortelen. Als de struik in de herfst wordt geplant, is het risico aanwezig dat de planten bij een strenge vorst bevriezen en dit niet overleven. Het is beter het planten van deze vijgen naar de lente te verschuiven en de bladloze struiken op een beschutte plaats te laten overwinteren.  

 

Stap 2: Welke standplaats is geschikt om vijgenbomen te planten?

Geschikte standplaatsen voor vijgenbomen zijn plaatsen in de zon. Ideaal zijn plaatsen op het zuiden of zuidwesten bij muren en huiswanden. Aan de ene kant bieden deze standplaatsen beschutting in de winter en aan de andere kant worden deze plekken warmer in de zomer, want de stenen slaan de warmte op en geven dat aan hun omgeving weer af.

Een vruchtbare, goed doorlatende bodem is aangenaam voor vijgen. Een zware kleibodem moet van een drainagelaag worden voorzien. Het plantgat wordt ongeveer twee tot drie keer zo groot uitgegraven als de omvang van de potkluit. De aarde wordt met zand of kiezelstenen gemengd, zodat een losse bodem ontstaat. Bij een zandbodem hoeft geen drainage aangebracht te worden, want deze is al goed doorlatend. Hier ontbreekt echter de vruchtbare laag. Daarom wordt in dit geval de aarde met voldoende compost gemengd. De humus slaat het water op en geeft voedingsstoffen af, waardoor het aangroeien van de vijg eenvoudiger wordt.

Jarenlang was het alleen mogelijk de vijg in een pot te houden. Dit wordt ook tegenwoordig nog gedaan en kan ook aanbevolen worden. De potten zijn mobiel en kunnen hun standplaats flexibel veranderen. Vooral in strenge winters is het houden van een vijg in een pot voordelig omdat deze planten op een beschut winterkwartier kunnen worden geplaatst. Als substraat voor de pot wordt hoogwaardige potgrond met een grove structuur gekozen. Indien nodig wordt zand of kleikorrels toegevoegd omdat dit de doorlatendheid bevordert.

 

Stap 3: Plantafstand en plantdiepte bepalen

Een vijgenboom wordt net zo diep geplant als deze tevoren in de geleverde pot stond. De exotische struiken mogen niet te diep of te hoog worden gezet. De wortelkluit sluit evenredig met de bodem af, onafhankelijk of de vijg in een pot of in de volle grond wordt gehouden.

Als de vijg in een pot staat is een plantafstand niet belangrijk, want de vijg staat alleen in de pot. Men kan de pot zo plaatsen, dat de vijg van alle kanten voldoende licht krijgt en voor een goede oogst zorgt. In de tuin is een solitaire standplaats aan te raden. Bij een huiswand op het zuiden of zuidwesten wordt voor een afstand van minstens twee tot drie meter gezorgd. Bij te weinig afstand krijgt de vijg te weinig licht en is de bloei en de vruchtzetting te zwak.

 

Verdere Informatie

Exotisch, lekker en bijzonder – dat zijn vijgen. Tot op de dag van vandaag zijn deze struiken nog maar zelden in de tuin te vinden, hoewel ze door de steeds mildere winters ook in onze breedtegraden kunnen worden gehouden. In de plantenteelt zijn in de afgelopen jaren talrijke vijgensoorten ontstaan, die weerbestendig en robuust zijn. Vijgenbomen (Ficus carica) ontwikkelen zich op zonnige en warme plekken tot zomergroene struiken. Om deze te kunnen kweken zijn bv. wijnbouwgebieden bijzonder geschikt door hun klimatologisch gunstige omstandigheden. Omdat hier vaker de zon schijnt bevordert dit de vruchtzetting en de zoete smaak van het exotische fruit. Het is echter ook mogelijk andere geschikte standplaatsen voor het planten van vijgenbomen te vinden.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee