Terug

Vijgen overwinteren - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om te overwinteren​?
    • Uiterlijk na het vallen van bladeren in de herfst is het tijd voor beschermende maatregelen of verhuizing naar het winterverblijf.
  2. Hoe ver moeten vijgen worden teruggesnoeid​?
    • Uitdunnen en vormsnoeien kunnen in de herfst na de oogst worden uitgevoerd.
  3. Waar en hoe, laat u vijgen overwinteren​?
    • De manier van overwinteren hangt af van het klimaat van de standplaats, de ouderdom van de planten en of de vijg in de tuin of in een pot wordt gekweekt.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Het juiste moment voor overwinteren bepalen

In de herfst verliezen vijgenbomen hun bladeren. De vruchten zijn nog steeds aanwezig op oudere exemplaren. Vijgen hebben een verhoogde behoefte aan warmte en zijn gevoelig voor langere vorstperiodes. Afgezien van klimatologisch gunstige wijnbouwgebieden, krijgen vijgen uit voorzorg winterbescherming. Vijgen in de pot overwinteren het beste in beschutte en koele winterverblijven. De verhuizing vindt vrij laat plaats in november of december. Vijgen zijn bestand tegen een paar graden onder nul en moeten zo lang mogelijk in de frisse lucht blijven.

 

Stap 2: Vijgen voorbereiden en snoeien

Robuuste vijgensoorten zijn in ons land tuin waardig en kunnen buiten worden gekweekt. Ondanks hun winterhardheid, wordt het toch aanbevolen om ze winterbescherming te geven. Vooral jonge planten zijn afhankelijk van beschermende maatregelen. De winterhardheid van de vijgen neemt met het ouder worden toe.

Vijgen die in de pot groeien en buiten overwinteren, zijn wat kwetsbaarder. Het is absoluut noodzakelijk om de potten tegen bevriezing te beschermen in geval van langdurige vorst. U vult droge bladeren, mulch, houtsnippers of dennennaalden als isolerende laag in de tussenruimtes. Ook bedekt u de spruitbasis met de bescherming, zodat de toppen beschermd worden in zeer strenge winters. Als er bladeren worden gebruikt, wordt er een extra folie overheen bedekt. De afdekking beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht en verrotting. Dezelfde maatregel wordt aanbevolen voor uitgeplante en jonge vijgen. U kunt oudere vijgenbomen beschermen door royaal mulch of houtsnippers aan de basis op te hopen. Vorstbeschermingsvlies biedt extra bescherming voor langere vorstperiodes. De kroon van de bladheester wordt ingepakt.

Nadat de bladeren zijn gevallen en de oogst, kunnen noodzakelijke snoeimaatregelen worden genomen. Dit omvat het uitdunnen van dichte kronen of vormsnoeien wanneer takken verstorend groeien. De vruchtvorming van de vijg geschied op tweejarig hout. Met genereuze snoeimaatregelen riskeert u de oogst van het volgend jaar.

 

Stap 3: locatie & verzorging tijdens het overwinteren

Met aangebrachte winterbescherming zijn er geen verdere maatregelen nodig bij uitgeplante vijgen. Bij potplanten let u op, dat de grond niet uitdroogt. Vooral bij langdurige vorst kan schade ontstaan ​​door vorstdroging. Scheuren in hout en stam zijn ook mogelijk, wat kan worden voorkomen door ze tijdelijk met vliesdoek in te pakken.

Overwinteren in beschutte winterverblijven wordt aanbevolen voor kleinere of jongere vijgenboompjes. Een onverwarmde kas of een wintertuin is meestal voldoende. U let gedurende de winter op een gelijkmatig bodemvocht en ziet helemaal af van bemesting. Aan het einde van de winter stijgen de temperaturen in de winterverblijven. Regelmatige ventilatie zorgt voor een goede luchtuitwisseling, voorkomt voortijdige uitlopers en ongedierte.

In maart kan de vijg bij lentetemperaturen naar buiten. In het begin krijgt hij de eerste twee tot drie weken een licht beschaduwde plaats. De straffe maartzon kan het delicate groen verbranden. Na acclimatisatie kan de warmteminnende struik de volle zon verdragen.

 

Verdere Informatie

Vijgen (Ficus carica) worden al lang beschouwd als exotische fruitplanten. Dankzij mildere winters en het kweken van robuuste soorten is de vijgenteelt tegenwoordig ook mogelijk in Midden-Europa. Als er de eerste jaren voldoende beschermende maatregelen worden getroffen, kunnen robuuste rassen en de zuivere soorten buiten worden gekweekt. Kortstondige vorst van minder dan 10 graden onder nul verdragen de bladverliezende struiken prombleemloos. Schadelijk zijn daarentegen langdurige vorstperiodes en strenge vorst. Met een paar trucs lukt het de vijgen buiten of in de beschutte winterverblijf te laten overwinteren.

                                

omhoog
Trusted Shops Guarantee