Terug

Tijm (Thymus vulgaris)

Tijm is een klassieker onder de mediterrane kruiden en is geschikt om vis, vlees, soepen, champignon en tomatengerechten te verfijnen. De tijm is een meerjarige, tot 40 cm hoog wordende plant met kleine donkergroene blaadjes en rose-paarse bloemen. De tijm kan het hele jaar door worden geoogst en vers of gedroogd worden gebruikt. Omdat de tijm nogal intensief van smaak is, is het raadzaam deze spaarzaam te gebruiken.

Verzorging

De tijm gedijt het beste op een zonnige, meer droge standplaats. De meerjarige en winterharde plant is niet veeleisend en geschikt in een rotstuin, maar ook in potten op het balkon of terras. Giet de plant spaarzaam en let vooral op dat er geen stuwvocht ontstaat, omdat de plant hiermee niet goed overweg komt.

Snoeien

Als u de tijm voor het kruiden in de keuken gebruikt, kunt u regelmatig de topscheuten van de tijm snijden. Daardoor heeft u niet alleen altijd een verse specerij klaar voor gebruik, maar u zorgt tegelijkertijd ook voor uw tuinplant. Tip: Let op dat u bij het oogsten de scheuten rondom afsnijdt, zodat de plant een mooie gelijkmatige groei ontwikkelt. Als u de plant niet regelmatig oogst, is het raadzaam de tijm eenmaal per jaar te snoeien, om het verhouten te vermijden. Wij adviseren de plant dan het best in het voorjaar vóór de bloei terug te snoeien.

Oogst

Tijm wordt zowel vers alsook gedroogd in de mediterrane keuken gebruikt. De echte tijm kan het hele jaar door vers worden geoogst. Bij de "verse oogst" wordt ongeveer de helft van een tak afgesneden - bij voorkeur 's morgens, omdat het dan het sterkste aroma heeft. De “oogst op voorraad” zou nog vóór de bloei gebeuren. Hierbij worden hele takken afgesneden, samengebonden en opgehangen om ze te laten drogen. Hiervoor is een luchtige, maar schaduwrijke plek geschikt. Nadat de tijmbladeren zijn gedroogd, kunt u deze van de stelen verwijderd. Net als andere kruiden en specerijen, wordt de tijm droog, luchtdicht en donker bewaard. Gedroogde tijm heeft een intensiever aroma dan het verse kruid.

Passend daarbij...

omhoog