Terug

Roze Dwergbanaan (Musa velutina)

Standplaats

In de zomer zonnig tot halfschaduwachtig, het beste uit de wind zodat de bladeren niet kunnen scheuren. In de winter zouden potplanten op een lichte plaats bij ca. 10° C moeten staan. Een deel van de bladeren verwelkt in de winter, vanaf april loopt deze dan weer opnieuw uit.


Verzorging

In de zomer is het belangrijk te letten op een constante, maar niet te hoge, vochtige aarde omdat bij langdurig teveel vocht de vleesachtige wortels in de pot kunnen gaan rotten. Planten die buiten in de grond staan moeten in de droge zomermaanden twee tot drie keer week rijkelijk worden gegoten.

Van april tot september kunnen potplanten wekelijks bemest worden met een complete meststof (vloeibaar, wateroplossend of staafjes). Bananen die in de volle grond staan kunnen in het voorjaar met rijpe compostaarde worden verzorgd en naar behoefte in de zomer twee keer met een organische meststof bemesten.

In de winter is het noodzakelijk de bananen in de pot op een laag niveau gelijkmatig vochtig te houden. Bij de bananen in de volle grond een cirkel van ca. 1 m hoog konijnengaas vormen, de scheuten inkorten tot een lengte van ca. 50-80 cm en vervolgens het gaas losjes opvullen met bladeren. De cirkel dan met folie of bastmatten afdekken om het water weg te laten lopen. De zijkanten moeten open blijven voor een betere luchtcirculatie en om te kunnen drogen.
 

 

Snoeien

Bij potplanten is het voldoende de bladeren die verwelkt zijn af te knippen. Kort voor het einde van de winterrust (maart) is het mogelijk de "stammen" die uit bladstelen bestaan vanaf een hoogte van 20-30 cm te kappen. De plant loopt dan weer opnieuw uit door middel van bladeren die uit het midden van de stam groeien.
 

 

Substraat

In potten staat de roze dwergbanaan graag in humusrijke potgrond, die met grove delen (bv. grind) is bijgemengd om het losjes en luchtig te houden. Gebruik alternatieve en stabielere humussoorten in plaats van turf. In de volle grond is een losse, doorlaatbare en voedselrijke grond ideaal. Bv. een mengsel van humus, een beetje klei en grof zand of grind.


Gebruik

Van mei tot oktober in potten buiten (balkon, terras, tuin) met een overwintering in huis. Uitgeplant in de volle grond (met winterbescherming). Het hele jaar door in de serre.

Trusted Shops Guarantee