Terug

Rabarber planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om rabarber te planten​?
    • Rabarber kan als meerjarige vaste plant in de lente of herfst worden geplant.
  2. Welke standplaats is geschikt om rabarber te planten​?
    • Lichte tot gedeeltelijk beschaduwde plaatsen met een goede bodemvochtigheid genieten de voorkeur van de rabarber.
  3. Moet bij rabarber rekening worden gehouden met een plantafstand en een plantdiepte​?
    • Als een vaste plant veel ruimte in beslag neemt, is rabarber daar een van.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Wanneer is het juiste moment om rabarber te planten?

De plantperiode’s in de lente en herfst zijn uitstekende tijden om rabarber te planten. Dit geldt met name voor de jongste delen, die het resultaat zijn van regeneratie en vermeerdering van planten. Gaat het bij plantmateriaal daarentegen om rabarber in de pot, kunnen ze ook later worden geplant, bijvoorbeeld in de zomer. Voor een eerste kleinere oogst in hetzelfde jaar moet het planten in de eerste helft van maart voltooid zijn.

 

Stap 2: Welke standplaats is geschikt voor het planten van rabarber?

Rabarber stelt weinig eisen. Hij wil een lichte standplaats in halfschaduw, weg van de volle middagzon. Zeer donkere plaatsen zijn niet geschikt als standplaats, omdat de stengels dun blijven en ongewoon hoog uitsteken. Noemenswaardige opbrengsten dan zijn nauwelijks te verwachten. Voordat rabarber wordt geplant, moet ervoor worden gezorgd, dat de vaste plant ongeveer 8 tot 10 jaar op zijn plaats blijft. De meerjarige, nuttige plant is een blijvende teelt en levert met groter wordende wortelstok betere opbrengsten.

Wat betreft de grond, accepteert rabarber zowel zand- als leemachtige bodems. Lichte gronden hebben het voordeel, dat ze sneller opwarmen en net geen maand eerder oogsten opleveren. Hun nadeel is het gebrek aan opslagcapaciteit voor voedingsstoffen en water. Deze bodems worden verbeterd door compost toe te voegen. Rabarber gedijt ook goed op leemachtige grond. Na de winter warmt het langzamer op, waardoor de oogst pas eind mei of juni te verwachten is. Een heuvelbedding kan helpen. De bodemtemperatuur stijgt sneller door de verhoging. Ongeacht de grondsoort heeft de vaste plant veel voedingsstoffen nodig. Compost, hoornkrullen of kruidenmeststoffen helpen om aan de voedingsbehoeften van de rabarber te voldoen. Een mulchlaag van compost, die na het planten of jaarlijks in het voorjaar om de plant wordt aangebracht, heeft een vergelijkbaar effect. Deze voedingsrijke mulch is vooral aan te raden voor lichte bodems.

Rabarber kan ook in de kuip op schaduwrijke balkons worden gekweekt. Een grote kuip of bak doet dienst als plantenbak. U vult ze met goede potgrond, mengt er wat zand door. In tegenstelling tot tuinieren, moet rabarber na 5 jaar in de kuip worden overgeplant en van nieuw substraat worden voorzien.

 

Stap 3: Bepaal de plantafstand en plantdiepte

Wie rabarber kent, weet ook hoe groot de plant met de jaren wordt. Zelfs als de vaste plant er in eerste instantie klein uitziet, moet u hem minstens een vierkante meter ruimte geven aan de volgende planten. Het is beter om grotere tussenstukken vanaf het begin een oppervlakte van 1,5 x 1,5 meter te geven. Sommige cultivars van rabarber zijn bescheidener.

Als het op plantdiepte aankomt, is het hetzelfde als bij de meeste aanplant: u plant zo diep als de plant voorheen was. Het plantgat wordt ter hoogte van de kluit gegraven.

 

Verdere Informatie

Sommige planten combineren sier- en gebruikswaarde in gelijke mate. Dit geldt ook voor de rabarber. De meerjarige struik wordt statig met het ouder worden. Rabarber vindt u in groente- en moestuinen, maar ook als bladversiering in siertuinen. Met een geschikte standplaats en voldoende ruimte is de grootbladige vaste plant prima in eigen tuin te kweken.

                               

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee