Terug

Rarbarber op de juiste manier oogsten - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om rabarber te oogsten​?
    • Afhankelijk van het weer zijn vanaf half mei de stengels en bladeren van de rabarber zo uitgesproken, dat ze geoogst kunnen worden.
  2. Hoe wordt rabarber op de juiste manier geoogst​?
    • Maximaal de helft van de bladstelen wordt met één ruk aan de basis uitgetrokken.
  3. Hoe moet rabarber na de oogst worden bewaard en welke verwerking is mogelijk​?
    • Rabarber kan na de oogst enkele dagen in de koelkast worden bewaard tot het verder wordt verwerkt.
  4. Verdere Informatie

 

Stap 1: Bepaal het juiste moment om te oogsten

Een volgroeide rabarberstruik is nodig om rabarber te oogsten. Jonge planten mogen in alle rust groeien, tot ze drie jaar oud zijn. Na verloop van tijd worden ze, en vooral hun wortelstokken, groter. Na drie jaar kunnen vanaf half mei de bladstelen van de rabarberplanten worden geoogst. Zodra de bladeren zich hebben ontvouwd, begint hun oogst. Hoe langer u wacht, hoe houteriger de stengels worden.

Een ander nadeel van de pure rabarber en oudere soorten is dat ze zich in het jaar steeds meer ophopen met smaakloos oxaalzuur. Daarom wordt de rabarberoogst na 21 juni weer stopgezet. Nieuwe soorten van de afgelopen jaren gedragen zich soms anders. Ze worden tot de herfst geoogst, daarom worden ze herfstrabarber genoemd.

 

Stap 2: Hoe wordt rabarber op de juiste manier geoogst?

Het oogsten van de rabarber ziet er relatief wreed uit. Men trekt resoluut met één ruk de bladeren met een steeltje van de wortels. Als ze erg vastzitten, kan een lichte draai van het blad het gemakkelijker maken om ze uit te trekken. Afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de rabarberplant kan een derde of maximaal de helft van de bladstelen worden geoogst. De vaste planten hebben de rest nodig voor verdere groei en fotosynthese. Gulzig oogsten leidt ertoe dat de rabarber steeds kleiner wordt, weinig opbrengst heeft en mogelijk op een gegeven moment verdwijnt. In de keuken is er weinig te maken met rabarberblaadjes. Ze worden direct na de oogst van de steel afgesneden en onder de struik geplaatst. Door hun grootte mulchen ze de grond perfect en verminderen ze de verdamping van de grond. Zodat de grootbladige groenteplant kan herstellen van de oogst, moet u vóór de oogst in het voorjaar bemesten met compost of hoornkrullen.

 

Stap 3: De juiste opslag en verwerking

Bij het oogsten kunt u al zien hoe dradig de stelen zijn. De dradige schil wordt met een mes afgepeld van groenstammige rassen of de pure soort. Deze inspanning kan worden weggelaten bij rassen met een rode steel. Ze worden gebruikt, zoals ze werden geoogst.

Daarna kan van de rabarberstengels jam, compote, cake, sap of nog veel meer worden gemaakt. Rabarber kan gemakkelijk worden bewaard of ingevroren in geschikte blikken. De stelen blijven een paar dagen vers in de koelkast, waarna ze moeten worden verwerkt.

 

Verdere Informatie

Sommige siergewassen kenmerken zich door een hoge sierwaarde. Dit geldt ook voor de statige rabarber (Rheum rhabarbarum) met zijn extreem grote blad. Vanuit de wortels maakt de meerjarige groenteplant roodachtige stengels met grote, golvende bladeren. De bladstengels geven u een verfrissend zure smaak, die net zo populair is voor drankjes, als voor cakes, compotes of andere desserts.

Vers gezette rabarberplanten mogen twee tot drie jaar in rust groeien en worden niet geoogst. Vanaf het derde jaar is de rabarberplant, inclusief de wortelstok, sterk genoeg om een ​​deel van de bladsteel te oogsten.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee