Terug

Rabarber correct oogsten, invriezen en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt rabarber correct geplant?

Humusrijke, voedselrijke vochtige bodems kenmerken de natuurlijke standplaats van rabarber. Geef de vaste plant in de tuin een lichte tot halfschaduwrijke standplaats. Als de grond voldoende vocht biedt, kan een zonnige standplaats geen kwaad. Alleen volle schaduw is ongeschikt. De stengels worden lang en dun als de bladeren zich ver naar het licht uitstrekken.

De tuingrond moet vochtig, sterk en humusrijk zijn. Op arme zandgronden zal de ontwikkeling stagneren. In gebieden met een lichte bodem is het aan te bevelen om de planten te kweken in een verhoogd bed dat gevuld is met voedselrijke compost en aan de onderkant open is. De ervaring leert dat de bladplant hierin beter gedijt. Kleigrond is over het algemeen geschikt voor de rabarberteelt. Als de grond erg hard is, voeg dan bij het planten wat grof zand toe om de beluchting te verbeteren.

Bij het planten is het belangrijk te bedenken dat een klein plantje of een wortelstok uitgroeit tot een flinke vaste plant. Als het eenmaal wortel heeft geschoten, zal het van jaar tot jaar groeien. De plant moet minstens een vierkante meter ruimte krijgen, en een oppervlakte van 150 x 150 centimeter zou nog beter zijn. De roodvlezige cultivars (bv. "Holsteiner Blut") hebben minder ruimte nodig omdat ze minder sterk groeien. De rustende plant wordt in de herfst of het vroege voorjaar geplant. Rabarberplanten in potten kunnen ook tijdens de groeifase worden geplant. Geef de grond na het planten grondig water en omring de vaste plant met schorssnippers. Het voorkomt bodemverdamping en uitdroging in het wortelgebied. Meer over rabarber planten.

Hoe wordt rabarber verplant?

Rabarber blijft ongeveer 8 tot 10 jaar op zijn plaats. Daarna neemt de groei af en wordt de vaste plant verplant. Dit gebeurt het best in het vroege voorjaar of in de herfst, wanneer de plant zich in de wortels heeft teruggetrokken. 

De plant wordt opgegraven met een stevige spade. Dit is zeker geen gemakkelijke taak, want na een decennium is de wortelstok enorm. Verwond niet te veel wortels bij het uitgraven. Mogelijke wonden zijn ingangen voor ziekteverwekkers. Grote exemplaren worden daarbij gedeeld en verjongd. De nieuwe standplaats moet qua kenmerken vergelijkbaar zijn met de vorige. 

 

Hoe wordt rabarber correct verzorgd?

Rabarber groeit het sterkst in het voorjaar, van mei tot juni. Tijdens deze periode is het noodzakelijk om voldoende vocht en voedingsstoffen te geven. In droge maanden veel gieten. Ook na de belangrijkste groeiperiode mag dit niet achterwege blijven, want rabarber groeit alleen in vochtige grond.

Hoe wordt rabarber correct bemest?

Compostmulch, verrotte mest of hoornspaanders zorgen vanaf maart voor de nodige voedingsstoffen. Vanaf de late zomer begint rabarber zich terug te trekken en in winterrust te gaan. Snoeien is niet nodig, want de oude bladeren sterven af en vergaan in de winter. Winterbescherming is meestal niet nodig vanwege de uitzonderlijke vorstbestendigheid. Warme periodes in januari of februari kunnen echter vroegtijdige knopvorming bevorderen. Als deze periode wordt gevolgd door strenge kale vorst, kunnen de scheuten en de bovenste wortelstokknoppen schade oplopen. In dergelijke weersomstandigheden voorkomt een beschermende vliesdoek of dennentakken erger.

Hoe wordt rabarber vermeerderd?

De gemakkelijkste manier om rabarber te vermeerderen is door deling in de herfst. Zodra de bladeren zijn afgestorven en de planten zijn ingetrokken, wordt een stuk van 10 tot 15 cm met verschillende bladknoppen met een scherpe spade afgesneden. Het deelstuk kan dan worden verplaatst naar een nieuwe standplaats. Zaaien is ook mogelijk voor zuivere soorten. Voor gekweekte rassen is generatieve vermeerdering uitgesloten.

Ongedierte en ziekten tasten rabarber zelden aan. Alleen warm, vochtig weer in de zomer kan bladvlekken veroorzaken. Zodra ze verschijnen, worden de bladeren weggegooid bij het organisch afval. Uit voorzorg kunnen rabarberplanten worden behandeld met netzwavel om het risico van schimmelinfectie te verminderen.

Rabarber voorkweken

Rabarber kan vervroegd gekweekt worden waardoor al vanaf eind april geoogst kan worden. Bedek daartoe de onderstam vanaf maart met folie. Daaronder verwarmt de voorjaarszon de grond en begint de groei van de rabarber veel eerder.

 

Hoe kan rabarber gebruikt worden?

Rabarber is een waardevolle groenteplant die vele jaren meegaat en weinig werk vereist. Rabarberstelen of de bladstelen ervan zijn zeer geliefd om hun zure aroma in de delicate keuken. Naast zijn nut is de imposante vaste plant ook mooi in de siertuin. Het blad vormt een fraaie bladversiering op de achtergrond van vaste planten of tussen houtachtige planten.

Hoe wordt rabarber geoogst?

Voordat rabarber kan worden geoogst, moet de plant één tot twee jaar groeien. Het is raadzaam te oogsten vanaf het derde groeijaar, wanneer de onderstam al een behoorlijke omvang heeft bereikt. Als in het begin te veel bladeren worden geoogst, zal de wortel slechts langzaam groeien door het gebrek aan bladmassa. Vanaf half mei ontwikkelen gevestigde rabarberplanten goed gevormde bladstelen. Voor de oogst worden de bladeren niet afgesneden, maar met een ruk aan de basis uitgescheurd. Als ze vastzitten, kan een lichte draai aan het blad het makkelijker maken om ze eruit te trekken. Per seizoen wordt maximaal een derde tot de helft van de bladstelen geoogst, afhankelijk van hun grootte. De resterende bladeren blijven aan de plant om verder te groeien. Aangezien alleen de stengels worden gebruikt, moeten de loofbladeren direct onder de aanhechting aan de stengel worden afgeknipt. Deze hoeven niet weggegooid te worden. Ze bedekken de grond rond de plant als organische mulch.

De oogst moet uiterlijk half/eind juni worden stopgezet. Enerzijds heeft de rabarber de volgende maanden nodig om te regenereren, anderzijds neemt het gehalte aan schadelijk oxaalzuur in de bladeren sterk toe. Meer over rabarber oogsten.

Hoe wordt rabarber geschild?

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is schillen niet nodig. Hiermee wordt namelijk de rode kleur verwijderd, wat juist lekker kleurrijk staat in het gerecht. Het enige wat gedaan moet worden, is de harde stukken aan de onderkant van de stengels te verwijderen en de restjes van het blad er aan de bovenkant af te halen. Eventuele stugge draden kunnen er gewoon afgetrokken worden. Even de rabarber onder de kraan afspoelen en dan zijn ze klaar om verder verwerkt te worden. 

Kan rabarber worden ingevroren?

Invriezen en conserveren zijn populaire methoden om rabarber te bewaren. Na het schoonmaken en schillen worden de stengels in kleine stukjes gesneden. Deze worden op een snijplank of bord naast elkaar korte tijd schokbevroren. Doe ze dan over in een diepvrieszakje en leg ze terug in het vriesvak. Het voordeel van schokbevriezen is dat de rabarberstukjes later niet aan elkaar plakken.

Is rabarber giftig?

Rabarberbladeren bevatten oxaalzuur, dat schadelijk is voor het menselijk organisme. Het bindt belangrijke mineralen in het lichaam en bij ernstige overdosering treden vergiftigingsverschijnselen op. De dosis is echter zo hoog dat ernstige vergiftigingen in de praktijk nauwelijks zijn gedocumenteerd. Oxaalzuur tast het tandglazuur aan, wat aanvoelt als beslag op de tanden. Als alleen de bladstelen worden gebruikt in de oogstperiode van half mei tot eind juni, is rabarber ongevaarlijk.

 

Verdere informatie

Majestueus met een innemend karakter presenteert rabarber zich in de moestuin. Zijn grote bladeren zijn moeilijk te overzien en zijn buren voelen zich klein en slank in zijn buurt. De vaste plant met de stevige stengels en grote bladeren is in veel tuinen te vinden. Zijn populariteit wordt verklaard door zijn ongecompliceerde aard en zijn lange levensduur in vergelijking met andere groenten. Naast de ons bekende rabarber zijn er nog ongeveer 50 andere soorten in het geslacht Rheum. Het zijn harde of houtachtige vaste planten die wijdverspreid zijn van Oost-Europa, over de Himalaya tot in China. Ze groeien op vochtige weiden, rivieroevers of naast struiken. Behalve de bekende rabarber (Rheum rhabarbarum) dienen andere soorten vooral als sierplant voor vaste planten in perken en borders.

De gewone rabarber vormt sterke onregelmatige wortelstokken die in de loop der jaren steeds groter worden. Daaruit ontspruiten basale bladeren van imposante grootte. Het blad kan tot 30 cm groeien als het volgroeid is. Ze zijn rondachtig en hun randen zijn licht gekruld. Bij andere nuttige planten is de bladsteel van weinig belang. Dat is heel anders bij rabarber. De vlezige, vezelrijke, fijn gegroefde en hoekige steel is het voorwerp van begeerte of van de oogst. Ze kunnen tot 70 cm lang en 5 cm breed worden. Afhankelijk van het ras is de rode kleur van de bladsteel opvallend door het gehalte aan kleurstoffen (anthocyanen). Zodra de bloemen in de vroege zomer verschijnen, is de verwantschap met de duizendknoopfamilie (Polygonaceae) onmiskenbaar. De witte bloemen verschijnen in overvloed als de winter enkele weken tevoren koud genoeg was. Dit verschijnsel wordt vernalisatie genoemd en is vergelijkbaar met veel planten uit koelere klimaten. De bloeiwijze heeft de vorm van een pluim en bestaat uit enkele honderden bloemen.

Rabarber wordt in Midden-Europa vermoedelijk sinds de 19e eeuw als gewas geteeld. In tegenstelling tot de meeste eenjarige groenten is rabarber een vaste plant en dus een blijvend gewas. Als hij lang op zijn plaats blijft, wordt hij elk jaar groter en productiever. De stengels worden in het voorjaar geoogst en verwerkt. De typisch zure smaak verfijnt gebak, gestoofd fruit of desserts. De pure en oorspronkelijke variant is relatief zuur en kan alleen met suiker worden gegeten. De huidige rassen zijn fijner aromatisch en beter te verteren voor verwende fijnproevers.

Rabarber mag niet gereduceerd worden tot zijn nut. Als plant kan rabarber, net als zijn broers en zussen, als bladhoudende sierplant heesterperken of de randen van houtachtige planten verrijken. Dankzij zijn grote gebladerte sluit hij vakkundig gaten en bezet hij een goed zichtbare toonaangevende positie.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee