Terug

Pruimenboom correct inmaken, invriezen en ontpitten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt een pruimenboom correct geplant?

Pruimen komen oorspronkelijk uit het warmere Verre Oosten. De fruitbomen houden van zonnige, warme plaatsen met enige windbescherming. Huismuren op het zuiden bieden over het algemeen goede locatievoorwaarden. Pruimenbomen stellen geen bijzondere eisen aan de bodem. Elke normale tuingrond - niet te arm, niet te nat, niet te droog, niet te vast - is geschikt voor de teelt van mirabellen. De fruitbomen worden in het voorjaar met kale wortel geplant voordat ze ontkiemen of beter nog, in het najaar nadat de bladeren zijn gevallen. Als alternatief kunnen kuipplanten (mirabellen in pot) bijna het hele jaar door in vorstvrije grond geplant worden.

Het plantgat wordt iets groter gegraven tot tweemaal de grootte van de kluit. Maak de bodem van het plantgat los met een graafvork en meng de uitgegraven grond met vruchtbare compost. Pruimenbomen met kale wortel moeten voor het planten een uur in een waterbad worden geweekt. Direct voor het planten wordt een emmer water in het plantgat gegoten. Vervolgens worden de fruitbomen recht geplant en wordt het plantgat gevuld met de voorbereide uitgegraven aarde. Een ingeslagen steunpaal geeft de jonge boom extra steun voor de komende tijd. Met de voet wordt de aarde aangestampt, een waterrand om de plant heen getrokken en gegoten. Een mulchbedekking van de boomschijf zorgt voor een gelijkmatige bodemvochtigheid in het wortelgebied.

 

Hoe wordt een pruimenboom correct verzorgd?

Als pruimen eenmaal gewend zijn aan hun standplaats, hebben ze geen speciale zorg nodig. Als ze jong zijn, zorgen regelmatig gieten en mulchen van de kuil met voedzame compost in het voorjaar voor een gezonde plantontwikkeling. Later, als de wortels diep in de grond doordringen, is water geven alleen in droge periodes nodig.

Snoeimaatregelen op pruimenbomen in de moestuin zijn zelden uitgebreid. Ze zijn afhankelijk van het feit of de fruitboom wordt gekweekt als een gewas met een hoge opbrengst of voor huishoudelijk gebruik. Als grote opbrengsten gewenst zijn, moeten de bomen en struiken regelmatig worden uitgedund. Dit laat een hoofdtak en drie tot vier sterke zijscheuten over. Om de krachten te bundelen worden nauwelijks bloeiende lange scheuten of waterloten weggeknipt. De waterloten van niet-geënte pruimenbomen worden gebruikt voor vermeerdering. Goed ontwikkelde scheuten kunnen van de hoofdwortels worden afgesneden en naar een nieuwe standplaats worden verplaatst.

Het is raadzaam om gevallen en overgebleven fruit te verwijderen. Sommige zaden ontkiemen heel goed en kunnen het volgende jaar wild ontkiemen. Als u de wilde zaailingen negeert, verankeren ze zich zo stevig in de grond, zodat het verwijderen vervelend en uitputtend is.

Pruimen worden minder vaak aangetast door ziekten en plagen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen pruimenbladwespen, pruimenmotten, bladluizen of spinmotten voorkomen.

 

Hoe kunnen pruimen worden gebruikt?

Pruimen zijn erg populair als fruitplant. Van hun vruchten wordt likeur, gelei of jam, fruitpuree en andere fruitige lekkernijen gemaakt. De vruchten worden als zeer gezond beschouwd vanwege hun hoge kaliumgehalte. In de volksgeneeskunde wordt gezegd dat ze spijsverteringseffecten hebben die helpen bij constipatie. Omdat de bomen of struiken niet al te groot worden, zijn ze geschikt voor kleinere tuinen als vruchtbare schaduwbron.

 

Wanneer is de oogsttijd van pruimen?

De bolvormige mirabelpruimen rijpen tussen juli en september. Ze bereiken volwassenheid met hun soort type aan fruitkleur, een zoete honinggeur en een lichte mate van zachtheid. Rijpe mirabelpruimen smaken zoet en het vruchtvlees kan gemakkelijk van de pit worden gescheiden. Geoogste pruimen zijn niet lang houdbaar. Ze bederven snel en moeten direct na de oogst worden verwerkt.

 

Hoe kunnen pruimen worden verwerkt?

Pruimen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. De snel bederfelijke vruchten worden alleen gewassen voordat ze worden gegeten. Hierdoor blijft de beschermende waslaag zo lang mogelijk om de vrucht zitten.

 

Hoe worden pruimen correct ingemaakt?

Het inmaken van primen is een goede manier om het heerlijke fruit voor een langere tijd te bewaren. Een liter water wordt gekookt met ca. 300 gram geleisuiker. Afhankelijk van de smaak kunnen anijs, kruidnagel en kaneel aan het suikerwater worden toegevoegd. Na het koken worden de kruiden weer verwijderd. De ontpitte mirabelpruimen worden in laagjes in glaasjes gedaan en tot de rand gevuld met het suikerwater. Na het sealen sudderen de potten ongeveer 15 minuten in een waterbad.

Hoe worden pruimen correct ingevroren?

Om pruimen in te vriezen, worden de vruchten gewassen en gehalveerd. De pit wordt verwijderd, het fruit wordt in diepvrieszakken gedaan en ingevroren in de vriezer.

 

Hoe worden pruimen correct ontpit?

Pruimen kunnen worden ontpit door ze doormidden te snijden en de pit te verwijderen. In tegenstelling tot andere soorten steenfruit zijn mirabelpruimen relatief makkelijk te ontpitten. Voor grotere hoeveelheden is een pruimenontpitter aan te raden. Het apparaat boort moeiteloos grote hoeveelheden fruit uit.

 

Maribellen soorten

Yellow Marble - Hartvormig, maïsgeel fruit bedekt met een dun laagje was met een zoete en scherpe smaak.

Mirabelle uit Metz - Oud Frans ras met kleine gele vruchten en roodachtige stippen (zelfbestuivend).

Mirabelle uit Nancy - Traditionele en hoogproductieve soort met andere variaties uit het vroege Frankrijk met heerlijke gele vruchten, roodachtige stippen en zoete smaak (zelfbestuivend).

Bellamira - Regenbestendig ras met ronde, geelgroene vruchten met een fijnzure smaak.

 

Meer informatie

Maribellen staan ​​bekend om hun heerlijke gele vruchten. Dankzij de kleur van de vrucht wordt de vrucht die tot de pruimenfamilie behoort ook wel de gele pruim genoemd. Botanisch gezien is de mirabelpruim (Prunus domestica ssp. syriaca) een ondersoort van de pruim.

Zij groeit als doornloze struik of dun vertakte boom tot maximaal 5 meter hoog. Qua uiterlijk lijkt het erg op de verwante kersenpruim (Prunus cerasifera), waardoor de twee bomen soms door elkaar worden gehaald. Hun thuisland ligt in het Verre Oosten. Het is waarschijnlijk ontstaan ​​als een natuurlijke kruising tussen pruim (Prunus domestica) en kersenpruim. Haar naam komt van het Italiaanse woord Mirabella en betekent "mooi". Het werd pas 100 jaar geleden populair in Midden-Europa, hoewel het al eerder werd genoemd. Sindsdien heeft het als smakelijke toevoeging zijn weg gevonden in menig tuin.

Mirabellen tonen hun bloemkleed al snel na de winter in klassiek wit. De bloemen zijn gerangschikt in schermen. Bijen en andere pollenverzamelaars komen massaal opdagen. Het gezoem is soms zo hard dat u denkt recht voor een bijenkorf te staan.

De bevruchting is afhankelijk van de soort. Nancy-pruimen zijn zelfbestuivend, andere hebben een tweede soort nodig voor kruisbestuiving. De opbrengsten kunnen over het algemeen worden verhoogd met twee of meer soorten. Met of na de bloei ontwikkelen zich kleinere donkergroene bladeren in een afwisselende opstelling met een gezaagde rand. Mirabellen vormen het hele jaar door een lichte boom- en struikkroon die voor schaduw zorgt. Tijdens de zomer rijpen bolvormige vruchten met een wasachtige gele, rode of roodachtig gele kleur. Ze worden 2 tot 3 cm groot en zijn vrij klein in vergelijking met de gewone pruim. Met een honingachtige geur kondigen de vruchten hun rijpheid aan vanaf midzomer. Een opvallende roodachtige stip op de schil is typerend voor mirabellen. De smaak van de vrucht is aangenaam zoet gecombineerd met een lichte zuurgraad. De pit in de vrucht kan gemakkelijk uit de pulp worden verwijderd. Deze eigenschap is kenmerkend voor mirabellen en is van groot voordeel voor verdere verwerking.

Commercieel geniet de mirabellenpruim een ​​belangrijke status als vrucht in Midden- en Zuid-Europa en Noord-Afrika. De mirabellenpruim is vooral populair als spiritus in fruitbrandewijn. De bomen en struiken worden in eigen tuinen gekweekt als aanvullend fruit, waarvan jam, conserven of andere fruitgerechten worden gemaakt. Omdat de groeihoogte niet uit de hand loopt, zijn Mirabelle-pruimenbomen ideaal voor kleinere tuinen.

omhoog
Trusted Shops Guarantee