Terug

Parasol-paddestoel

De parasol-paddestoel kunt u gemakkelijk in uw eigen tuin cultiveren! U ontvangt een parasolpaddestoel-substraat die doorgroeid is met fijne, wit-gele meeldraden( het mycelium). De kweekset is bij 2-10° C ca. vier tot zes weken houdbaar. Bij kamertemperatuur is dit 2-3 weken.

 

Uitzetten

Maak een gat ter grootte van 60x40x20 (LxBxdiepte) op een half tot volle schaduwplek in de tuin (bijvoorbeeld onder een struik of boom), zodanig dat de complete doos erin past.Tip: De parasol doet het bijzonder goed op een schaduwrijke plek in het gras, in de natuur groeit hij namelijk ook in het gras aan de rand van het bos!

Verwijder het folie, leg de set in het gat en dek het af met ongeveer 3 cm aarde. Ideaal zou het zijn om compostaarde te gebruiken, het gaat echter ook met turf. Humusrijke grond, alsmede nabijheid van bomen en struiken zullen tot betere resultaten leiden.

 

Groeitijd

Zolang het Mycel in de aarde ingroeit, bestaat de nodige verzorging uit hoogstens af en toe besproeien.Dit doet u echter alleen als het al meer dan een week droog is! Bescherming tegen teveel vocht is voordelig maar niet noodzakelijk.

De parasol-paddestoel groeit van juli tot oktober, dat wil zeggen, indien u de set in het voorjaar uitzet dan heeft u wat geduld nodig. Wees niet verbaasd als u ook enkele champignons tussen de parasol-paddestoelen ontdekt. Zij groeien in een soortgelijk substraat. De parasol-paddestoelenteelt wordt er niet door geschaad en de champignons zijn natuurlijk ook eetbaar!

 

De paddestoel

Deze soort behoort tot de grootste bij ons voorkomende paddestoelensoorten. De doorsnee kan wel 30 cm groot zijn. De hoed groeit eerst  net zo als bij een champignon maar later ontvouwt de parasolvorm zich. De lange steel wordt gedurende het rijpingsproces hol en er onstaat aan de bovenkant een knolvorm. Nadat de hoed zich ontvouwen heeft blijft er aan de steel een beweeglijke ring achter.

 

Info

Omdat er in dit jaargetijde meerdere paddestoelensoorten kunnen groeien moet u er bij het oogsten op letten dat het daadwerkelijk parasolpaddestoelen zijn (Macrolepiota procera). De paddestoelen zijn rauw tot 3 dagen in de koelkast houdbaar. Omdat de paddestoelen zich snel met water volzuigen en daardoor aan smaak verliezen is het beter de paddestoelen met keukenpapier schoon te maken. Bij het koken gebruikt men alleen de hoed, de stelen zijn daartoe niet geschikt.

 

Belangrijk

Parasol-paddestoelen niet rauw eten!

Verse parasol-paddestoelen kunnen prima ingevroren worden. Maak daartoe de paddestoelen eerst goed schoon, snijd ze in kleine stukjes en vries ze zonder te blancheren in. Houdbaarheid 6-8 maanden. Ook gerechten die met de paddestoelen gemaakt zijn kunnen zonder problemen worden ingevroren.

Passend daarbij...

Eetbare Paddestoel 'Parasol'
Eetbare Paddestoel 'Parasol'1 kweekset
€ 33,95
Trusted Shops Guarantee