Terug

Papaja (Carica pentagona)

De plant en de vruchten van de papaja geven een exotische flair aan uw tuin. De vruchten worden rauw gegeten of verwerkt tot een chutney of curry. De plant komt oorspronkelijk uit Ecuador en werd daar al lang geleden, nog voordat de Europeanen het land binnenkwamen, gekweekt. Later werd de papaja ook in Nieuw-Zeeland, Israël en de USA gekweekt.

De Carica Pentagona groeit relatief snel, heeft grote bladeren en grote, langwerpige, vijfkantige vruchten. Deze zijn eerst donkergroen, en rijpen dan snel af naar een gele vrucht. De rijpe vruchten moeten worden geoogst omdat de vertakte planten anders problemen krijgen de zware vruchten (gewicht tot 600 g) te dragen. Het is daarom aan te raden allereerst één grote tak te kweken. Dan is het mogelijk dat de plant met 5 tot 10 vruchten, die in groepjes aan de plant hangen een tijdlang zijn evenwicht kan bewaren. De plant levert de vruchten in etappes. De vruchten groeien uit de bladoksels.

 

Standplaats/ verzorging

Als u een Papaja wilt planten kunt u het beste een zonnige tot halfschaduwrijke plek uitkiezen. In de zomer voelt zij zich op het balkon en terras net zo prettig als in het tuinperk. Potplanten staan in de winter graag in de serre bij temperaturen van 18-25°C. De papaja moet dan op een lichte plek staan en verdraagt ook direct zonlicht. Op donkere standplaatsen kan de plant temperaturen van 10-12°C probleemloos verdragen maar dan groeit de plant langzamer. Veel beter zijn temperaturen boven de 15°C.

Als u de papaja in een andere pot wilt plaatsen is het beter de potten niet te groot te kiezen, liever stap voor stap in de loop der tijd omdat de voedselbehoefte nogal hoog is. Van april tot september wekelijks bemesten met een vloeibare samengestelde meststof in het gietwater is raadzaam.

 

Snoeien

Is niet raadzaam en leidt ook niet tot een compactere groei.

 

Verzorging in de winter

De papaja gelijkmatig vochtig houden, maar niet te nat omdat er dan gevaar van verrotting bestaat. Al naar gelang waar de papaja staat kan een deel van de bladeren eraf vallen of compleet haar blad verliezen. In april/mei loopt de plant weer opnieuw uit.

 

Potgrond

Het substraat moet doorlaatbaar en licht zuur zijn, bij grotere planten ook leemhoudend ter verhoging van de stabiliteit. Een goede drainage is erg belangrijk omdat de plant niet van stuwvocht houdt.

 

Stekken

Om een papaja te stekken is een zeer warme plek noodzakelijk omdat het zaad pas ontkiemt als de bodemtemperatuur meer dan 2 tot 4 weken constant tussen de 25 en 30° C ligt. Goed geschikt is hiervoor bv. een (mini) kas. Als substraat is bv. kokospotgrond of kweekaarde met een drainagelaag (bv. kleine kiezeltjes) aan te bevelen. Het papaja zaad slechts met een dunne laag aarde bedekken en met warm water besproeien. Het substraat moet de hele tijd voldoende vochtig worden gehouden.

omhoog
Trusted Shops Guarantee