Terug

Notenboom

Niet alleen vanwege zijn vruchten is de notenboom zo geliefd, maar ook vanwege zijn altijd rijke en imposante bloemenpracht. Vooral de hazelnoot, de kastanje, de walnoot en de zwarte walnotenboom.

Standplaats & Verzorging walnoot (Junglans regia)

Heeft een zo mogelijk vrije standplaats met veel licht nodig. Elke voedingsrijke tuinbodem is geschikt, zolang deze doorlatend is. Geef de boom steun door een houten paal erbij te zetten. Regelmatig de takken snoeien om een mooie rechte groei te krijgen. Snoeien alleen in de zomer, vanaf juli tot de herfst, het beste direct na de oogst. Op zijn laatst in september omdat dan het sap stijgt en zo het gevaar van “uitbloeien” betaat. Een volwassen boom heeft geen speciale verzorging meer nodig. Snoeien geschiedt dan ook zelden en is alleen in bijzondere gevallen nodig. Walnoten worden geoogst als deze eraf vallen. De groene schaal wordt verwijderd, de noten worden gewassen en enkele dagen in de frisse lucht gelegd om te drogen.

Standplaats & Verzorging hazelnoot (Corylus arellana)

De hazelnoot is uiterst eenvoudig in het onderhoud. Robuust, vorstresistent en zorgt voor een vaak goede oogst in de herfst. De tuinbodem moet vochtig en doorlatend zijn. De noten worden in september geoogst als deze van de struik afvallen. Enkele dagen in de zon laten drogen en op een droge, luchtige plaats bewaren, waar ze voor muizen en eekhoorntjes beschut zijn. De beste oogst wordt bereikt als de struiken elk jaar in de late winter ca. een derde worden gesnoeid en zwakken takken worden verwijderd.

omhoog
Trusted Shops Guarantee