Terug

Lotusboom

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de lotusboom correct geplant?

Haal de plant uit de transportverpakking en dompel de plant indien nodig (als de grond droog lijkt). Voor het planten moet de zwarte kunststofpot om de plant worden verwijderd.

De lotusboom geeft de voorkeur aan een beschutte plaats in de zon of halfschaduw met normale, goed doorlatende grond. Graaf hiervoor een plantgat en maak de grond in het gat los met een hark. Een drainagelaag van kiezels, granulaat of kleikorrels helpt waterophoping te voorkomen. Bedek deze laag met potgrond. Plaats nu de kluit in het midden van het plantgat en vul het gat met de uitgegraven grond. Als de tuingrond zwaar is, kunt u het beste wat grind of zand aan de uitgegraven grond toevoegen om de grond in het plantgebied beter doorlaatbaar te maken. Hierdoor kan de plant wortels vormen en goed aangroeien. Druk de grond aan en geef goed water na het planten.

Gebruik voor het kweken in potten doorlatende potgrond of, nog beter, potgrond met grove bestanddelen. Er moet een drainagegat zijn op de bodem van de pot, die bedekt is met een drainagelaag van aardewerk scherven of kleikorrels om wateroverlast te voorkomen.

 

Hoe wordt de lotusboom correct verzorgd?

De lotusboom (Diospyros lotus) verdraagt kortstondige droogte, maar doet het beter als hij in de zomer veel water krijgt. Bij het water geven moet de grond in het perk en de kuip gelijkmatig bevochtigd worden. Het is beter om minder vaak maar grondig water te geven. De groei van de planten onttrekt voedingsstoffen uit de grond, dus regelmatig bemesten is belangrijk. Zo blijven de planten gezond en produceren ze veel en heerlijk fruit. Geplante lotusbomen worden in het vroege voorjaar, voordat de knoppen uitlopen, bemest met een laag compost of een organische langwerkende meststof. Kuipplanten moeten de hele zomer door regelmatig van voedingsstoffen worden voorzien.

Het is niet nodig om lotusbomen te snoeien, maar scheuten die in de weg zitten of te lang zijn, kunnen in maart/april worden ingekort.

 

Hoe wordt de lotusboom gebruikt?

De lotusboom is een exotische fruit rariteit die ook op onze breedtegraden goed gedijt en heerlijk zoete vruchten produceert. Als solitair in de tuin en in een kuip op het terras of balkon is de mini kaki een magneet voor bijen en hommels als hij in mei/juni bloeit. Uit de bloemen ontwikkelen zich in de nazomer vruchten ter grootte van een kers. Ze verkleuren van geel naar oranje tot blauwzwart. Dan is de vrucht rijp en het zachte vruchtvlees verwent het gehemelte met een sappige, milde zoetheid! De lotusboom is zeer robuust, gezond en winterhard. Vanwege deze positieve eigenschappen wordt hij vaak gebruikt als onderstam voor het enten van kaki's en dient hij ook als bestuivingsplant voor kaki's met grote vruchten.

Passend daarbij...

Lotusboom
Lotusboom1 plant
€ 26,45
omhoog
Trusted Shops Guarantee