Terug

Limoenkaviaar

Citrus australasica ook vingerlimoen en limoenkaviaar genaamd is een heerlijke exotische en zeldzame citrusvrucht afkomstig uit het tropische deel van Australië. Ook bekend onder de naam Microcitrus australasica of Microcitrus verde. De citrusplant is zelden verkrijgbaar en bloeit als een gewone citrus met heerlijk geurende bloesem. Het blad is veel kleiner dan van de andere citrusplanten en de takjes hebben doorns vergelijkbaar met de citroen. De zoete geur van het blad en de bloesem van de kaviaar limoen verraden welke vruchtzetting er zal verschijnen.

In het geval van de Citrus australasica zijn het langwerpige vruchten die de vorm van een vinger hebben. Vandaar de naam vingerlimoen of finger lime in het Engels. De vruchten worden tot 10 cm lang en hebben een doorsnee van 2-3 cm. De vrucht van deze citrus is zeer bijzonder en smaakt heerlijk fris. Als men de schil openbreekt of snijdt, dan zit de binnenzijde vol met op kaviaar lijkende bolletjes. De binnenkant is pitloos en het vruchtvlees kan verschillende kleuren hebben. Afhankelijk van het afrijpen kan deze rood, roze, geel, oranje en groen van kleur zijn. Het is zeer aromatisch en vergelijkbaar met de frisse smaak van limoen, een werkelijk heerlijke delicatesse.

Na de winter, in het voorjaar mag de vingerlimoen weer naar buiten, doe dit pas als er zeker geen kans meer is op vorst. Nu mag ook de waterbehoefte weer opgevoerd worden, maar houdt deze matig (niet overdreven veel geven).

Ook om de 3 weken vloeibare meststof in het gietwater aan de plant geven, van april tot eind september. Deze zal direct reageren en nieuwe scheuten aanmaken. Groeien scheuten te lang naar uw zin dan de citrus terugsnoeien in de herfst. Zo houdt u een gewenste vorm. Snoeien zal echter niet zo snel nodig zijn omdat de plant langzaam groeit.

In de winter de citrusplant op een zo licht mogelijke plaats vorstvrij laten overwinteren. Weinig water geven, eenmaal per maand is voldoende. Geen bemesting meer. Winterhardheid zone 11 (+2ºC).

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee