Terug

Kruisbessen snoeien - Met deze 3 dingen moet u rekening houden

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om kruisbessen te snoeien​?
    • Vanwege de vroege uitloop en bloei worden kruisbessen aan het einde van de winter, vanaf eind januari of na de oogst in de zomer gesnoeid.
  2. Hoe moeten kruisbessen worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?
    • Oud hout met een donkere kleur wordt verwijderd uit de kruisbessenstruiken.
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten kruisbessen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?
    • Er zijn geen verschillen in snoei tussen de individuele kruisbessenrassen. Alleen bij bomen wordt meer aandacht besteed aan de vorm zodat hun visuele aantrekkelijkheid behouden blijft.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste moment om kruisbessen te snoeien​?

Kruisbessen worden vrij vroeg in het jaar gesnoeid, beginnend eind januari. Dit tijdstip is echter afhankelijk van het weer, want in winterse omstandigheden wacht men op vorstvrije dagen. Vanwege hun vroege uitloop en vroege bloei moet het uitdunnen van de struik uiterlijk half februari zijn voltooid. Een ander tijdstip is augustus, na de oogst. De struiken zijn met blad bedekt en u kunt in één oogopslag zien welke takken te dicht op elkaar zijn en waar het nodig is, om ze te verwijderen.

 

Hoe moeten kruisbessen worden gesnoeid? Welke delen moeten worden gesnoeid​?

Het snoeien van kruisbessen is vergelijkbaar met het snoeien van de verwante aalbessen. Kruisbessen produceren hun vruchten op hout van één tot drie jaar oud. Bij het snoeien worden stevige leren handschoenen gebruikt. Per ongeluk kunt u uzelf gemakkelijk verwonden aan de doornige takken. Het gebruik van een telescopische schaar wordt ook aanbevolen, zodat u niet per se in de struik hoeft te reiken.

Oud, meer dan vijf jaar oud hout in kruisbessen herkent u aan het feit dat het donker van kleur is en alleen maar matige eenjarige scheuten produceert. Het produceert nog steeds fruit, maar van een kleiner formaat. Voor de eerste drie jaar krijgen kruisbessen een vormsnoei. Aan de basis wordt een handvol van de sterkste grondscheuten geselecteerd, wat resulteert in een lichte struikvorm. Alle andere worden consequent aan de basis verwijderd zonder stompjes achter te laten. Dergelijke overblijfselen van snoeimaatregelen zijn vaak toegangspoorten voor schimmelziekten. Deze procedure wordt herhaald tot het derde jaar ​​en er worden elk jaar een of twee meer grondscheuten achtergelaten. Na drie jaar bestaat de struik uit ongeveer 7 tot 9 hoofdscheuten.

In de daaropvolgende jaren worden regelmatig snoeimaatregelen genomen, waarbij alle inwendige of dichte takken en oud hout worden verwijderd. Bovendien worden alle zijtakken die in het onderste derde deel van de struik zitten weggesneden. Er zal weinig tot geen fruit op groeien. Bij het uitdunnen, zoals de naam al zegt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat lucht en licht de kroon kunnen binnendringen. Voor een goede oogst zijn 3 fruittakken aan een spil of een boom en 6 fruittakken aan een kruisbesstruik voldoende. In het kader van verjonging van de plant wordt jaarlijks ongeveer de helft van de hoofdtakken vervangen door evenveel jong hout achter te laten als oude takken worden verwijderd. Eenjarige zijtakken blijven onaangetast, omdat ze het volgende jaar vruchten afwerpen. Als er zich nauwelijks nieuwe takken op de struik vormen, worden de zijtakken van de kruisbessen ingekort tot twee tot drie ogen. Er groeien nieuwe zijtakken uit.

De manier van snoeien van hoge kruisbessenstammen is vergelijkbaar, behalve dat er meer aandacht wordt besteed aan een gelijkmatige kroon. Drie tot vijf hoofdtakken vormen het raamwerk. Alle naar binnen groeiende zijtakken worden ingekort. Oudere, naar beneden gebogen takken worden gehalveerd omdat hun opbrengst afneemt.

Door snoeimaatregelen laten ziektes, b.v. de echte meeldauw van Amerikaanse kruisbes zich minimaliseren. Het snoeiwerk komt niet op de compost terecht, maar wordt afgevoerd naar het gft-afval.

 

Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten kruisbessen rekening mee worden gehouden? Zijn er hier verschillen in de snede​?

De snoeimaatregelen tussen de afzonderlijke kruisbessenrassen verschillen in principe nauwelijks. Alle kruisbessen krijgen in de eerste drie jaar een vormsnoei, en later een onderhouds- of verjongingssnoei.

 

Verdere Inforamtie

Snoeien en fruit zijn onafscheidelijk. Kruisbessen vormen hierin geen uitzondering. Zonder regelmatige snoeimaatregelen nemen de opbrengsten af ​​en loopt de groei uit de hand. Als middelhoge struik zijn de snoeimaatregelen op kruisbessen beperkt in vergelijking met fruitbomen. Elk jaar wordt aan het einde van de winter een schaar gebruikt en worden kruisbessen in vorm gesneden. Een dicht struikgewas zorgt niet alleen voor slechte oogsten, maar bevordert ook plantenziekten.

                              

Trusted Shops Guarantee