Terug

Kruisbessen/Rode bessen

Planttijd

De planten kunnen het hele jaar door in een vorstvrije bodem worden geplant. De beste planttijd is van maart tot mei en van augustus tot half/eind oktober.

 

Standplaats

Zonnig tot halfschaduwrijk. Kruis- en rode bessen stellen geen bijzondere eisen aan de bodem. Geschikt is een doorlaatbare, middelzware bodem.

 

Planten

In een rij geplant bedraagt de afstand 120-140 cm. Pot verwijderen, wortelbal onderaan een beetje uit elkaar trekken. Een gat maken dat dubbel zo groot is dan de wortelbal. De verwijderde aarde mengen met compost en de plant zo planten dat de onderste vertakkingen nog bedekt worden. Goed gieten en met organisch materiaal bedekken.

 

Snoei

Rode bessen moeten 8-12 sterke takken en kruisbessen 6-8 sterke takken hebben. Na 3-4 jaar in de winter de 2-3 oudste (max. 3 jaar oud) takken tot aan de basis terugsnoeien en door de 2-3 sterkste jonge onderste takken vervangen. De andere jonge takken aan de basis worden eveneens compleet teruggesnoeid; dit kan al in de zomer nog voor de oogst worden gedaan. Het creëren van licht en ruimte is bij deze planten belangrijk.

Stammetjes kunnen aan een paal worden gebonden voor een betere standvastigheid

 

Bemesten

Jaarlijks in het voorjaar 40g/m² meststof voor bessen rijkelijk rondom de wortels verdelen en direct na de oogst nogmaals 20g/m².

 

Waterbehoefte

Normaal:

Langaanhoudende droogte of stuwvocht beschadigen de planten.

Passend daarbij...

Zuil-kruisbessen
Zuil-kruisbessen2 planten
€ 31,80
Zuil gele kruisbes
Zuil gele kruisbes1 plant
€ 17,95
omhoog