Terug

Kersenboom planten

Met deze tips plant u een mooie kersenboom in uw tuin 

 

Inhoudsopgave:

 

1: De ideale standplaats: Hier voelt de kersenboom zich het prettigst

Een kersenboom in de tuin planten betekent voldoende ruimte hebben. Afhankelijk van de variëteit kan een kersenboom 10 tot 50 vierkante meter in beslag nemen. De plaats moet zo worden gekozen dat hij de hele dag van de volle zon kan genieten. Op te donkere plaatsen zal de kersenboom slechts zwak bloeien en weinig vruchten dragen. Regio's met een droog zomerklimaat worden als optimaal beschouwd voor de kersenteelt. Winterkou is geen probleem voor een kersenboom, zolang het hout maar beschermd wordt tegen vorstscheuren. Een minimum aan koude in de winter is noodzakelijk voor de vruchtvorming van de fruitboom.

Wat de grond betreft, is de zure kers iets toleranter dan de zoete kers. Een diepe, goed gedraineerde en humusrijke bodem is ideaal voor beide. Zoete kersen hebben het moeilijk op natte en koude, verdichte grond. Ongunstige plaatsen veroorzaken een zogenaamde rubberstroom, waardoor de leidingen in de kersenboom verstopt raken en zelfs grotere takken afsterven.

Kersenbomen behoren tot het geslacht Prunus, dat op zijn beurt wordt gerekend tot de rozenfamilie (Rosaceae). De leden van deze familie zijn gevoelig voor bodemvermoeidheid. Dit gebeurt wanneer dezelfde of verwante planten na elkaar op dezelfde plaats worden geplant. Ofwel laat u de grond een jaar of 7 rusten, ofwel vervangt u hem royaal ter plaatse.

 

Kersenboom in de tuin planten 

Bij het planten in de tuin moet rekening worden gehouden met voldoende afstand. Door hun smalle silhouet kunnen slanke zuilkersen veel dichterbij staan dan een breed uitgroeiende kersenboom. Vraag daarom bij aankoop naar de plantafstand van de betreffende variëteit. De afstand tot de eigendomsgrens mag niet worden verwaarloosd. Een beetje meer afstand tot de grens scheelt vaak problemen met de tuinbuurman.

 

Kersenboom in een pot planten

Alleen zuil- of dwergvariëteiten zijn geschikt voor de potcultuur op het balkon en terras. De plantcontainer moet ten minste 20 tot 30 liter groot zijn. Drainagegaten op de bodem zijn vanzelfsprekend en een laag kleikorrels zorgt voor extra drainage. Gebruik voor de teelt hoogwaardige potgrond of speciaal substraat voor (kleinfruit)bomen.  

 

2. Het optimale tijdstip: wanneer is de beste planttijd voor de kersenboom

Kersen worden, zoals de meeste fruitbomen, in het vroege voorjaar of het najaar geplant. Er moet echter onderscheid worden gemaakt of de kersenboom met blote wortel (zonder aarde en potkluit) of in een container is gekocht. Potplanten kunnen het hele jaar door in vorstvrije perioden worden geplant. Kersenbomen met blote wortel zijn alleen verkrijgbaar in de traditionele plantseizoenen van februari tot maart en oktober tot november en kunnen onmiddellijk worden geplant.

 

3. De juiste techniek: zo wordt de kersenboom geplant 

Zodra de keuze voor de juiste kersenboomsoort is gemaakt en een geschikte plaats is gevonden, wordt de kersenboom geplant. Graaf een gat in de tuin dat twee keer zo groot is als de kluit. De grond wordt diep losgemaakt met een spitvork. Afhankelijk van het aanwezige bodemtype kan de uitgegraven grond worden vermengd met zand of humus en zo verbeterd worden.

Zorg er bij het planten voor dat de kersenboom niet te diep wordt geplant. Potkluiten moeten gelijk liggen met het grondoppervlak. Bij kersenbomen met blote wortel worden de bovenste wortels slechts door enkele centimeters grond bedekt.

Voor hoogstammige of zuilvormige kersen is een bevestiging door middel van een paal ten zeerste aan te bevelen. De bevestiging stabiliseert de verse aanplant tegen sterke wind en beschermt de jonge wortels tegen afbreken. Bij zuilfruit is een permanente fixatie aan te bevelen vanwege de smalle groei.

 

De beste plantpartners: Met deze buren kan de kersenboom het heel goed vinden 

Klassieke kersenbomen staan meestal alleen als solitair, zodat ze van de volle zon genieten. De boomschijf kan echter worden ondergeplant met bodembedekkers of voorjaarsbloeiende planten. Bij kleinere kersenbomen bevordert de aanplant van een tweede ras de bemesting en daarmee de opbrengst.

 

voorzichtig voor koude 

Over het algemeen zijn kersen niet gevoelig voor koude, integendeel - een minimum aan koude in de winter is van cruciaal belang voor een goede vruchtvorming. Gevaarlijk zijn vorstscheuren die ontstaan door sterke temperatuurverschillen tussen zonnige winterdagen en ijzige nachten. Een zonwerende plank of een laag kalk beschermen tegen deze houtschade. 

Enige bescherming wordt alleen geboden aan kersenbomen in kuipen. Verplaats ze naar een beschutte plek bij het huis of wikkel de pot in met noppenfolie. De vorstbescherming beschermt de wortelkluit tegen doorvriezen.

 

verdere informatie 

Wat is het spreekwoordelijke gezegde? Je moet eens in je leven een boom geplant hebben. Waarom geen kersenboom? Samen met aardbeien en andere bessenvruchten zijn kersen onmisbaar in de zomerboomgaard. Of u kiest voor zure kers (Prunus cerasus) of zoete kers (Prunus avium) is een kwestie van persoonlijke smaak. En in de tuin is het zeker een kwestie van ruimte. Zoals bij de meeste andere fruitvariëteiten is er de laatste jaren veel gebeurd in de veredeling van fruitbomen. Er is een geschikte boom voor elke behoefte.

Er is een grote keuze aan kersenboomsoorten. Voor ambitieuze stadstuinders zijn kleine of smal groeiende soorten voor het balkon en terras interessant. Voor de tuin zijn talloze kersenvariëteiten verkrijgbaar, van dwerg- tot statige fruitbomen op basis van verschillende entingen.

Het planten van kersenbomen verschilt nauwelijks van andere fruitbomen, behalve wanneer ze als balkonfruit in kuipen worden geteeld. Dit vereist speciale groeivormen, entingen en cultivars. Voor balkonkersen worden struikvormen met een stamhoogte van maximaal 60 cm aanbevolen, evenals spilvormige struiken of zuilvormen. Klein blijvende kersenrassen worden vaak geënt op een zwak groeiende onderstam. Ook de keuze van het ras of de teelt is niet onbelangrijk. In de loop van vele jaren veredelingswerk zijn bepaalde plantkenmerken zodanig geforceerd dat deze kenmerken een ras bijzonder maken. U kunt het beste advies inwinnen bij een boomkwekerij of uitgebreid onderzoek doen op het internet om een geschikte kersenboomsoort te vinden.

omhoog
Trusted Shops Guarantee